Jaki program 3D

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

BiMa

Re: Jaki program 3D

Post autor: BiMa »

Trochę masz w tym racji :-) ale w porównaniu z cadem Google jest bardzo proste . Ogólnie to do tego sie odnosiłem , ja bawiłem sie w Google , tak jak pisałem mój kolega projektował restauracje w Google i wyszła po renderingiem zajebiscie :-) ale ja osobiście do zaawansowanego projektu uzywałem gada :-) ... Z Google jest jeszcze jeden problem jak chcesz konwertować pliki do innych formatów . Jak niemasz wersji pro to możesz sie w dupę pocałować :-) no i jeszcze jedna lipa w Google to ustawianie świateł hehehe.....
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1
Kontakt:

Post autor: rufles »

Hehehe
Jakies 20 lat temu 3dsmax nie obsługiwało światła. Znaczy światło było widoczne na obiektach ale samo źródło światła łatwiej było w photoshopie domalować. Później pojawiły się pluginy, zewnętrzne renderery, liczenie fotonow itp. magia. Teraz to już nie robi takiego wrazenia ale kiedyś dla światła które np. za szklanka z wodą stojąca na stole stworzy skupienie jak z soczewki (jeśli dobrze pamietem nazywało się to kaustyka) byłem w stanie uczyć się innego softu który w Polsce praktycznie nie występował.
Ps. CAD to trochę inna filozofia modelowania. Moim zdaniem sposób oparty na bryłach jest w naszym przypadku dużo lepszy bo możemy łatwiej przewidzieć możliwości obróbki np za pomocą ręcznej frezarki gornowrzecionowej z frezem palcowym.
Ostatnio zmieniony 23 grudnia 2015, 23:41 przez rufles, łącznie zmieniany 1 raz.
BiMa

ło panie 20 lat temu to ja nie wiedziałem jak oni to robią :-)... ale co jak co, jak render kończy i widzi się "efekt" to człowiek się cieszy hehe , a najlepiej jak jedziesz do firmy i widzisz twój projekt stojący na ziemi możesz go dotknąć zrobić fotkę hehehe .... :-)
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

No popatrz a taki Daras siada do kompa. modeluje, laduje we frezarke która sam zrobił. Troche poobraca, popozycjonuje i wyjmuje to co wymodelowal. To to dopiero cieszy.
BiMa

hehe wiem jak to jest :-) połowa europy używa produktu za którego stworzenie dostałem 4000zł hehe :-) ... ale czego człowiek nie zrobi jak bida dupę zaciśnie :-D
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: daras »

photomatic pisze:No popatrz a taki Daras siada do kompa. modeluje, laduje we frezarke która sam zrobił. Troche poobraca, popozycjonuje i wyjmuje to co wymodelowal. To to dopiero cieszy.
Szkoda że nie widziałeś moich pierwszych tworów, zresztą powiem szczerze że rzadko kiedy jestem zadowolony z tego co narysuję, wiele szczegółów można by lepiej narysować, ale ciągły pośpiech nie pozwala. Zawsze jest tak że zostawiam jak jest a potem szlifierka poprawiam. Choć ostatnio zdarzyło mi się narysować osadę do Steyra której nie musiałem poprawiać. :-)
BiMa

to chyba standard :-) ja siedziałem półtora miesiąca po 14 godzin przy projekcie , jak już skończyłem , też tak pomyślałem ;-D... zawsze można lepiej ale nie zawsze warto :-) :-)
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

Daras Twoich pierwszych tworów nie widziałem i pewnie nie zobacze. Za to Ty już trochę o moich planach wiesz ;) na koniec jak wszystko wypali też będę walczył z drewnem. I już się tego boje bo jednak metal bardziej się mnie słucha. No ale to nie temat na ten wątek. Ide zrobię parę fotek to na koniec dnia coś pokaże :)
ODPOWIEDZ