kartusz pcp

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
luki
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44

Re: kartusz pcp

Post autor: luki »

A ile waży ten twój kartusz?? Ją będę robił z rury fi 38 ścianka 4mm rura typowo ciśnieniową. Mam też duplex 1.4462 fi 60 i nie wiem ile wytrzyma i czy się nada :?:
Awatar użytkownika
Antonio
Administrator
Administrator
Arsenał:

Post autor: Antonio »

Ta fi 60 to lepiej gotowa butla zastąp, będzie lżej.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)
Biker

Post autor: Biker »

luki pisze:A ile waży ten twój kartusz??
Nie jestem w stanie udzielić Ci precyzyjnej odpowiedzi bo nie chce mi się rozbierać całego ustrojstwa żeby go zważyć, ale z całą pewnością jest to najcięższy element układu i pewnie waży coś w okolicach kilograma.
luki pisze:Ją będę robił z rury fi 38 ścianka 4mm
To mój ma ściankę 2,4 przy srednicy wewnętrznej 37 mm, przy podobnej pojemności Twój będzie wyraźnie cięższy. Ale za to chyba niema takiej ręcznej pompki żeby dała radę go rozwalić. ;-)
Awatar użytkownika
luki
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter

Widzisz biker już mi dales pomysł żeby zmniejszyć ściankę :-D .
W robocie mam rure p235gh ściankę 2.4 i 3.2 o różnych średnicach.
Pytanie brzmi czy się nada???
RAFA
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał: gunpower stealth ,hatsan at44 hatsan 90

Post autor: RAFA »

Czy wie może ktos jakie cisnienie panuje w sprezynie gazowej takiej do klapy samochodowej ? mianowicie chodzi mi po głowie czy nie nadała by sie obudowa z takiej sprezyny na mały kartusz do pistoletu pcp .Wiem ze robili z tego gas struty do łamańców a tam panuje wysokie cisnienie i gwałtowne jego przyrosty
Rafał
Hunter
Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Post autor: Rafał »

Podobno około 130bar http://airgun-hunting.pl/pca-pcp-pompka ... -t974.html
Rurka jak to zwykła rurka, dorobić się da tylko jak natniesz gwint to będzie słabsza ścianka i może już tyle nie wytrzymać chyba że dasz oring przed gwint. ;-)
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1
Kontakt:

Post autor: rufles »

Pisalem, pytalem, rysowalem. Powoli cos powstaje. Jeszcze ciezko powiedziec co z tego wyjdzie ale projekt sie powoli zmienia przy okazji robiac sie coraz bardziej ambitnym ;)
Doszedlem do wniosku ze ilosc powietrza zawarta w kartuszu zbudowanego z rury 22x2mm bedzie zdecydowanie za mala. Siegnalem wiec po butle 500cm3 i do niej planuje dorobic reszte systemu.

Obrazek

Dosc szybko wrocil problem jak laczyc rurki pozostajace pod wysokim cisnieniem. O swoich watpliwosciach juz zdaje sie tutaj pisalem wiec daruje sobie powielanie tego jeszcze raz. W kazdynm razie tak jak duzo bardziej doswiadczeni koledzy radzili zastosuje polaczenia gwintowane. Co prawda zeby do tego wniosku dojsc musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej i sprawdzic empirycznie. Z jednej strony zakorkowalem przy uzyciu 3szt srub imbusowych M5 8,8, a z drugiej toczonego gwintu x1mm. Powstal taki potworek ktory idealnie byloby przetestowac w sylwestra ;) Ale bez testow przekonany jestem co do wyzszosci zastosowania gwintu. Moze nie jesli chodzi o wytrzymalosc ale wygoda obslugi, estetyka, szybkosc wykonania itp tez sa wazne.

Obrazek

Mam cicha nadzieje ze zaraz po swietach uda mi sie popchnac projekt choc troche dalej.
Awatar użytkownika
MajorGatek
Hunter
Hunter
Arsenał: chwilowo rozbrojony

Post autor: MajorGatek »

photomatic pisze:Siegnalem wiec po butle 500cm3 i do niej planuje dorobic reszte systemu.
a zastanawiałeś się ile to to będzie ważyć?
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

Tak i nawet kombinuje co by butla była możliwie blisko systemu. Będzie za ciężkie to zrobię nowe. I tak pewnie pierwsza wersja będzie miała dużo większe wady niż duza waga :)
Biker

Post autor: Biker »

Ile waży sama butla ?
Moja ostatnia samoróba z kartuszem 270cm3 wazy nie pełne 2,8 kg z optyką i tłumikiem. 8-)
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

photomatic pisze: musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej
To jest rura ze szwem, trzaśnie szybko.
Awatar użytkownika
luki
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter

Biker pisze:Ile waży sama butla ?
Moja ostatnia samoróba z kartuszem 270cm3 wazy nie pełne 2,8 kg z optyką i tłumikiem. 8-)
2.8kg to malo :-P
A masz jakies foty tej samoróby?? Ciekawy poprostu jestem lubie wszystkie rzeczy home made :-o taki juz jestem :->
specbest
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: SIUR BOJOWY

Post autor: specbest »

Są konstrukcje zabezpieczane kołkiem jak Daystate bądz wzorowany na nim bmk50/51 .
Zawór jest zabezpieczony jednym kolkiem tylko ,są jeszcze dwie śróbki ale one wlasciwie nic nie trzymają.
A tu moja samoróbka chociaż już sie pozmienialo co nie co bo załozylem regulator paintbollowy gdyz moja konstrukcja nie trzymała dobrze załozonego cisnienia.
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

jakiii pisze:
photomatic pisze: musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej
To jest rura ze szwem, trzaśnie szybko.

Niestety nie :) to jest rura bezszwowa atestowana. Może nie piękna i widać że troche sie nad nia znecalem ale zdaje się 260 atm powinna bez problemu wytrzymać. Pisząc hydraulicznej miałem na myśli hydraulike silowa.
Awatar użytkownika
luki
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter

Koledzy ze wzgledu na to ze potrzebuje rury na kartusz i zanim wstawie post na bazarek to chcialbym sie spytac tych bardziej obeznanych czyli naszych forumowych magikow i zlotych raczek ale rowniez zwyklych userow o to z jakiego aluminium albo rury tytanowej zrobic kartusz.
? :!: :?: :?:
Chodzi mi o oznaczenie , moze jakas firme ktora sprzedaje cos co pomoze mi znalesc ow rure ;-)
U wujka google znalazlem duzo ale nie podaja cisnienia rozrywania tylko lamania i rozciagania :evil:
Moze z was ktos zna oznaczenie bo juz kupywal :?:

A zapomnialem :-P
Jak ktos z was uzytkownicy krykietow lub edkow bedziecie rozkrecac kartusz to moze podacie srednice zew i grubosc scianki moz w ten sposob dojde :mrgreen:
ODPOWIEDZ