kartusz pcp
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- rufles
- Początkujący Hunter

- Arsenał: kandar cp1
- Kontakt:
Re: kartusz pcp
Najpierw sprawdź co możesz zdobyć. Niestety o rurę z dobrego alu że o tytanie nie wspólne może być kłopot i to nie tylko z dostępnością ale też $$$. Jak już będziesz znał wymiary rury, stan utwardzenia i rodzaj stopu to da się policzyć wytrzymałość.
Mam sporo dość grubosienych rur aluminiowych z noszy. Niestety rury mimo że solidne maja jakieś kilkadziesiąt lat więc teoretycznie mogą być kruche. Pewnie kiedyś spróbuje coś z tego zrobić ale to jeszcze nie teraz.
Mam sporo dość grubosienych rur aluminiowych z noszy. Niestety rury mimo że solidne maja jakieś kilkadziesiąt lat więc teoretycznie mogą być kruche. Pewnie kiedyś spróbuje coś z tego zrobić ale to jeszcze nie teraz.
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
- rufles
- Początkujący Hunter

- Kontakt:
Teraz pytanie czy robia dlatego bo 6061 sie bardzo dobrze spawa. Czy moze dlatego ze sie bardzo dobrze walcuje? Bo rm ma raczej srednie i moze tak byc ze np. Pa6 ze o pa9 nie wspomne na kartusz z rury i korkow bedzie lepszy.
- luki
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44
Super to wiem ze 6061 a jaka jwst roznica w 6060 t6 (pa 38) ?
Panowie a taki gatunek EN AW 6063 T6 (PA 38), ???
Panowie a taki gatunek EN AW 6063 T6 (PA 38), ???
- rufles
- Początkujący Hunter

- Kontakt:
Te wszystie pa6,9,38 to nie jest wiedza tajemna tylko dosc powszechnie prezentowana na stronach podmiotow handlujacych metalami. Np tu: http://www.dostal.com.pl/metale-kolorowe-aluminium.html
Ogolnie rzecz ujmujac im wieksze Rm tym stop jest mocniejszy. Pa9 moze miec Rm w granicach 500 i jest to jeden z najmocniejszych stopow aluminium. Dodatkowe cechy to spawalnosc, skrawalnosc, latwosc anodyzacji, to czy stop latwo daje sie tloczyc\ walcowac itp.
Ogolnie rzecz ujmujac im wieksze Rm tym stop jest mocniejszy. Pa9 moze miec Rm w granicach 500 i jest to jeden z najmocniejszych stopow aluminium. Dodatkowe cechy to spawalnosc, skrawalnosc, latwosc anodyzacji, to czy stop latwo daje sie tloczyc\ walcowac itp.
- luki
- Zasłużony Hunter

Photomatic dzieki a powiedz jeszcze co to Rm?? 
Ok znalazlem chyba
Wytrzymalosc na rozciaganie ?
Ok znalazlem chyba
Wytrzymalosc na rozciaganie ?
- rufles
- Początkujący Hunter

- Kontakt:
Dokladnie :) pewnie jak poczytales to znalazles tez inne wartosci ale na dobra sprawe to im wyzsze rm tym wyzsza wytrzymalosc i z reguly lepsza skrawalnosc. Niestety to tez nie jest az takie proste i ja sie troche boje aluminium. Niby wielu producentow jego uzywa ale niektore rodzaje maja tendencje do plyniecia pod obciazeniem. Po za tym z czasem aluminium sie starzeje i robi se kruche. moze przesadzam i skala problemu nie jest az ak istotna ale lepiej brac to pod uwage.
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
Największym zabujca alu jest korozja.
Wystarczy mała rysa w środku i mały opiłek z zaworu lub pompki plus odrobina wody.
Wcina alu jak kwas.
Mam takie coś u siebie w kartuszu.
W ciągu roku dół na głębokość 1,5mm
Wystarczy mała rysa w środku i mały opiłek z zaworu lub pompki plus odrobina wody.
Wcina alu jak kwas.
Mam takie coś u siebie w kartuszu.
W ciągu roku dół na głębokość 1,5mm

Stary pierdziel ale nie alkoholik
- luki
- Zasłużony Hunter

Dzieki chlopaki pomogliscie
dla was
Juz prawie mam poukladane tylko jeszcze jedno te alu o ktorym pisze Antos 6061 mozna zastapic czyms innym??Pa9 mam podobne (nawet wieksze) Rm ale twardosc ma o wiele wieksza
i teraz pytanie czy nie za twarde??
Pa4 ma najbardziej zblizone wlasciwosci do 6061 i czy moge zamienic?
Pa7 ma o wiele wieksze Rm od 6061 to czemu jego nie polecacie??
Tu mam strone z ktorej porównywalem
http://www.oberonrd.pl/?p=main&what=121
I jeszcze jedno znacie jakies stronki gdzie mozna kupic?? Pisalem pare maili ale brak odpowiedzi
I jak odswierze bo nic sie nie dzieje
Pomoze ktos??
Juz prawie mam poukladane tylko jeszcze jedno te alu o ktorym pisze Antos 6061 mozna zastapic czyms innym??Pa9 mam podobne (nawet wieksze) Rm ale twardosc ma o wiele wieksza
Pa4 ma najbardziej zblizone wlasciwosci do 6061 i czy moge zamienic?
Pa7 ma o wiele wieksze Rm od 6061 to czemu jego nie polecacie??
Tu mam strone z ktorej porównywalem
http://www.oberonrd.pl/?p=main&what=121
I jeszcze jedno znacie jakies stronki gdzie mozna kupic?? Pisalem pare maili ale brak odpowiedzi
I jak odswierze bo nic sie nie dzieje
Pomoze ktos??
- luki
- Zasłużony Hunter

Odswierzam bo nic sie nie dzieje a ja naprawde potrzebuje rady fochowców lub/i mondrzejszego odemnie 
- rufles
- Początkujący Hunter

- Kontakt:
co do dostepnosci pisalem... ;)
Pa9 moim zdaniem stop idealny. Tyle ze na czesci hmmm mechaniczne. Nie wiem jak sie sprawdza gdyby go uzyc na zbiornik wysoko cisnieniowy. Nie majac dokladniejszej wiedzy o procesach zachodzacych w pa9 pozostajacym pod dugotrwalym obciazeniem wydawalo by sie ze stop jest duzo lepszy niz np 6061. Niestety az takie proste to to nie jest. Zalozmy ze popelnimy blad i nam kartusz w rekach jednak rozerwie. Lepiej byloby gdyby np. strzelil gwint lub ewentualnie nizsza twardosc pozwolila na plastyczne rozdecie/rozerwanie niz rozpad na kawalki. To wszystko to totalne misianie ale jaj jak bym mial dostep do pa9 to bralbym pa9 ;) inna rzecz ze sporo drozszy i raczej trudno dostepny. Chociaz w dobie internetu to pewnie do obejscia.photomatic pisze:Najpierw sprawdź co możesz zdobyć....
- luki
- Zasłużony Hunter

No tak tylko czcialbym byc pewny
pisalem do kilku firm ale zadnej odpowiedzi.
Zastanawia mnie pa6 bo ma najbardziej zblizone wartosci do 6061 nie jest zbyt twardy a i Rm ma wieksze. No i pa4 twardosc ta sama co 6061 a Rm o 10 mniejsze??
I tu jest pies pogrzebany
Zastanawia mnie pa6 bo ma najbardziej zblizone wartosci do 6061 nie jest zbyt twardy a i Rm ma wieksze. No i pa4 twardosc ta sama co 6061 a Rm o 10 mniejsze??
I tu jest pies pogrzebany
- rufles
- Początkujący Hunter

- Kontakt:
10 to tak minimalna roznica ze szkoda nia sobie zawracac glowe :)
po za tym pewny to bedziesz jak zrobisz i wytrzyma. Mozesz sobie gdybac, liczyc, kombinowac, a wystarczy raz za gleboko przejechac nozem podczas gwintowania i mozesz stracic wiecej niz bys zyskal na doborze lepszego stopu ;)
po za tym pewny to bedziesz jak zrobisz i wytrzyma. Mozesz sobie gdybac, liczyc, kombinowac, a wystarczy raz za gleboko przejechac nozem podczas gwintowania i mozesz stracic wiecej niz bys zyskal na doborze lepszego stopu ;)
- luki
- Zasłużony Hunter

Niby tak
Ostatnio rozkrecilem kartusz od fwb (chyba) i na koncu mial takie przewężenie poprostu scianka bardziej zjechana i zakonczona dziurka takie safety
Myslalem ze cos takiego bedzie dobre takie w razie W
Ostatnio rozkrecilem kartusz od fwb (chyba) i na koncu mial takie przewężenie poprostu scianka bardziej zjechana i zakonczona dziurka takie safety
Myslalem ze cos takiego bedzie dobre takie w razie W
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
Pa9 jest wytrzymały ale i podatny na korozję, do tego kiepsko się anoduje.

Stary pierdziel ale nie alkoholik