SP pisze:Myślałem również o robieniu zacniejszego kalibru np. 6,35, ale wtedy w limicie wiatru braknie, jak i "gilzy" by trzeba samemu robić.
O samoróbie FAC-a nawet nie myślę bo prościej i "z tego samego paragrafu" jest samopała przecież zrobic.
@SP nigdy więcej nie pisz takiej głupoty!
(głupoty a, nie głupot - w liczbie pojedynczej napisałem, bo w pozostałych Twoich postach nie mogę się doszukać innych

).
Sugerujesz, że nielegalne posiadanie FAC, jest tak samo karane jak posiadanie nielegalnego np. kbks 5,56mm (np. kupionego nielegalnie lub przerobionego z wiatrówki), lub nielegalnego
współczesnego pistoletu lub strzelby (np. o długości lufy 60cm i o kalibrze wagomiarowym 12
2000J)?
Broń pneumatyczna to broń pneumatyczna, a broń palna to broń palna.
Jak co to pytaj się commandante, na broń.iwłeb.PL piszą, że miał z tym (posiadanie nielegalnego FAC) doświadczenie:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=585 ... ommandante
[center]
Według mnie pisanie takich rzeczy jest wysoce szkodliwe - tworzenie kolejnych mitów. Coś w stylu:[/center]
jakiś [color=red]użyszkodnik[/color] z broń.iwłeb.PL - mit powtórzony co najmniej trzy razy pisze:Z wiatrówką należy się obchodzić tak jak z bronią palną.
Czyli co? -bo nie rozumiem- można tak to interpretować:
1)Strzelać tylko na strzelnicy.
2)Czyścić lufę po każdym strzelaniu.
3)Trzymać w domu w szafie pancernej ze specjalnym atestem, nie udostępniać klucza żonie.
4)Nie dawać innym ludziom nawet podczas naszej obecności, gdyż aby to robić musielibyśmy mieć specjalne uprawnienia, lub dana osoba powinna mieć pozwolenie na broń palną.
Co jeszcze?
PS Proszę sprawdź to dokładnie. Jak nie mam racji - to oczywiście odczekam.