Ręcznie indeksowane magazynki PP750

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
IgnaS
Hunter
Hunter
Arsenał: Sprzęt w limicie, bo kocham spokojne życie ;-)

Ręcznie indeksowane magazynki PP750

Post autor: IgnaS »

Kolega z forum poprosił mnie o stworzenie modelu ręcznie indeksowanego magazynka do PP750.
Pojedyncze ładowanie go wkurza, a magazynek sprężynowy gniecie delikatne sukienki Exacta.
Czy byłby ktokolwiek zainteresowany tego tupu magazynkami i w jakim kalibrze ?
Wykonywanie tacek jednostrzałowych, ósemek, szyn RIS itp. elementów z wzmocnionego PET-G.
Frezowanie insertów do muszek tunelowych wg. twoich wymiarów z plexi.
Awatar użytkownika
ninalken
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Różne takie tam...

Re: Ręcznie indeksowane magazynki PP750

Post autor: ninalken »

Polecam wymienić sprężynkę i po sprawie. Koszt śmieszny, bo za dorobienie 5szt. czyli detal, zapłaciłem 25pln. Aż się zdziwiłem, że im się chciało i opłacało.
stach
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: stach »

Byłbym chętny na 5.5mm , jakby dało radę to i do p15 bym wziął w 5.5mm .
Jeszcze dobrze by było, tak przynajmniej około podać koszty tego magazynka.
Awatar użytkownika
IgnaS
Hunter
Hunter

Ze sprężynki dodatkowego magazynka nie zrobisz, a na rynku brak magazynków "metalowych".
Drukowane są w CARM po 100 zł za sztukę, no to boli ciut finansowo jak na druk 3D.
Wykonywanie tacek jednostrzałowych, ósemek, szyn RIS itp. elementów z wzmocnionego PET-G.
Awatar użytkownika
ninalken
Sponsor forum
Sponsor forum

Pisałeś o gnieceniu sukienek... więc odpisałem jak to rozwiązałem. Kiedyś Beorn sprzedawał dodatkowe magi z mocniejszą sprężyną za rozsądną cenę. Dzisiaj można spotkać za 1/3 ceny CP1-M - jakaś paranoja...
Awatar użytkownika
IgnaS
Hunter
Hunter

Tylko problem większy to brak magazynków w ogóle, swego czasu dawałem ogłoszenie o chęci zakupu sprężynek o których pisałeś, ale bez odzewu.
Awatar użytkownika
ninalken
Sponsor forum
Sponsor forum

Być może... sprężynki dorabiałem w warsztacie zajmującym się produkcją sprężyn, który polecił mi Kolega z forum. Magazynki kupiłem od Beorna jakieś 3-4 lata temu. Dzisiaj może i brak na rynku, ale kwoty jakie sobie sprzedający życzą za ten kawałek plastiku to zwykłe zdzieranie. Kiedyś na alle... widziałem jak gość plastikową ósemkę do pr900/600 za 1/3 ceny karabinka sprzedawał... Tymczasem dorobiłem aluminiową za 50pln.
Ps. Jak będę sprzedawał mojego CP1M to chyba na części :mrgreen:
Awatar użytkownika
IgnaS
Hunter
Hunter

Magazynki od CP1-M/PR900W nie pasują do PP750 mimo podobnego wyglądu, mają w innym miejscu szynę prowadzącą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ninalken
Sponsor forum
Sponsor forum

Oki. Ale podejrzewam, że cenowo wyjdzie pododobnie. Gdyby znaleźć kontakt i zamówić u "producenta" ze wschodu większą ilość byłoby cenowo normalnie.
sobcio
Czytający
Czytający
Arsenał:

Post autor: sobcio »

Szukałem ostatnio do 750ki magazynków .22 w kraju ale lipa nie mogłem nic znaleźć. Zamówiłem na ebay z UK i cena za szt wyszła 87pln. Przyszły nawet dość szybko, niecałe dwa tygodnie. Widzę że gość sprzedał już na pniu 10szt a więc jest na to popyt. Co do drukowania to mam też ten z Carma z indeksowaniem na 12szt, chodzi dobrze i naprawdę sprężyna nie deformuje śrutu ale jest jednak bardzo wysoki. Wygląd jak z drukarki ale jestem mile zaskoczony jak to się sprawuje w praktyce. Myślę że cena to główny gracz i trudno to będzie rozwiązać.
Awatar użytkownika
IgnaS
Hunter
Hunter

Mnie się nie udało znaleźć nikogo z CARM bo chciałem foto jak to wygląda (rozłożone) jakby ktoś miał foto proszę o info na PW.
sobcio
Czytający
Czytający
Arsenał:

Nie próbowałem rozbierać, ale może spróbuje to podeślę :) tak wygląda bardziej dokładnie na zewnątrz
IMG-5811.jpg
IMG-5812.jpg
IMG-5813.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Robeq
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: Robeq »

Nie rozbieraj lepiej @sobcio :)

Moje od Horwata w dwoch kalibrach plus wkladki jednostrzalowe w drodze. Wiem, przeplacilem, trzeba bylo se wydrukowac samemu :)

Jak sie to laduje sobciu? Jak strzela? Jestes na tak?
"Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie" - Friedrich Nietzsche
sobcio
Czytający
Czytający
Arsenał:

Robeq pisze:Nie rozbieraj lepiej @sobcio :)

Moje od Horwata w dwoch kalibrach plus wkladki jednostrzalowe w drodze. Wiem, przeplacilem, trzeba bylo se wydrukowac samemu :)
ó
Jak sie to laduje sobciu? Jak strzela? Jestes na tak?
Jestem zadowolony, ładuje się tak jak na fabrycznym lecz nie ma tak mocnej sprężyny jak fabryczny i nie deformuje śrutu. Zasada a w zasadzie budowa jest trochę inna niż fabrycznego co widać bez rozbierania.
Na razie mam ograniczony poligon do 10m i na tym dystansie nie ma różnicy z wkładką jednostrzałową praktycznie jedna przestrzelina biorąc śrut jak leci.
Masz rację można samemu drukować ale trzeba jeszcze zrobić magnez i sprężynę i jak dla mnie to robi się już tego za dużo, po prostu brak czasu.
Czy przepłaciłem ? Patrząc na ceny na naszym rynku to w tym hobby za wszystko przepłacamy :evil:
Awatar użytkownika
IgnaS
Hunter
Hunter

Nadal szukam zdjęć magazynków robionych przez CARM. Na internetach są fotki ale nie do SPA PP750 :-(
ODPOWIEDZ