Kandar B3 - co można?
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
p01ss0n
- Cichy

- Arsenał:
Kandar B3 - co można?
Cześć!
Mam Kandara B3-3 (ten z bear-trapem). Ponieważ lubię pomajsterkować, szukam pomysłów na przeróbki, tuningi czyli wszystko co można zrobić z tą zabawką (poza wywaleniem na śmietnik)?
Odpowiadam na pytania "po co to kupowałeś?": dziecko chciało wydać oszczędności na plastikowy, odpustowy pistolet BB, więc powiedziałem że trochę mu dołożę i kupimy coś mniej tandetnego...
Z góry dzięki za konstruktywne pomysły :)
Mam Kandara B3-3 (ten z bear-trapem). Ponieważ lubię pomajsterkować, szukam pomysłów na przeróbki, tuningi czyli wszystko co można zrobić z tą zabawką (poza wywaleniem na śmietnik)?
Odpowiadam na pytania "po co to kupowałeś?": dziecko chciało wydać oszczędności na plastikowy, odpustowy pistolet BB, więc powiedziałem że trochę mu dołożę i kupimy coś mniej tandetnego...
Z góry dzięki za konstruktywne pomysły :)
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
Re: Kandar B3 - co można?
Polerka tłoka, wymiana uszczelki, prowadnica sprężyny. Można spróbować odchudzić tłok i pobawić się siłą sprężyny co by kopa zmniejszyć. Ale pamiętaj że z gówna bata nie ukrecisz 

-
p01ss0n
- Cichy

- Arsenał:
Nie mam złudzeń :D Chodzi o to co da się z tym zrobić i mieć przy okazji trochę zabawy przy grzebaniu, a nie będzie szkoda jak coś nie wyjdzie ;)
- Leon83
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Epic Two .177 + Vortex Viper PSTII 2-10x32 mrad
Dziecko nielubianych sąsiadów?p01ss0n pisze:dziecko chciało wydać oszczędności na plastikowy, odpustowy pistolet BB, więc powiedziałem że trochę mu dołożę i kupimy coś mniej tandetnego...
- Mada
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.
Przede wszystkim popraw w tym zaczep, bo inaczej palce upierdoli przy ładowaniu śrutu. I żadnych wynalazków typu sprężyna podwójna z allegro tam nie wkładaj.
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
1. To mechaniczny patencik wkladany w komorę ładowania aby przy wkładaniu paluchów ich nie przycieło. Upierdliwe ale lepsza opcja niż kalectwo. Ja kiedys zrobiłem z kawałka rurki przepołowionej po długosci i dospawaną rączką do niej - wkladasz blokade w komorę , ladujesz śrut, wyjmujesz blokade, zamykasz komore.
2 tloka nie odchudzisz bo on jest z blachy ktora juz teraz się wygina, uszczelki nie wymieni też bo niby na jaką ? tuningową do chinczyka ? Są takie ?
3. To co mozesz poprawić to obrobić zakończenia sprężyny oraz dać podkładki ślizgowe na dno tłoka (jak masz mozliwość dotoczyc kapelusz to lepsza opcja ) oraz od strony prowadnicy sprężyny.
Wszystko przesmarować, łacznie z dzwignią naciągu i tyle. Wiecej z tego nie wyciągniesz bo ekonomicznie nieopłacalne.
Wg mnie dolny naciąg jest mniej podatny na poprawki niż łamaniec wsród chinoli.
A jako ciekawostkę takie sprawne chinczyki z dolnym naciągiem mimo ze przy strzale głośne i szarpiace to energie mają na poziomie 7 - 8 Juli. Takie zdziwko bo na słuch to 15 można im dawać.
2 tloka nie odchudzisz bo on jest z blachy ktora juz teraz się wygina, uszczelki nie wymieni też bo niby na jaką ? tuningową do chinczyka ? Są takie ?
3. To co mozesz poprawić to obrobić zakończenia sprężyny oraz dać podkładki ślizgowe na dno tłoka (jak masz mozliwość dotoczyc kapelusz to lepsza opcja ) oraz od strony prowadnicy sprężyny.
Wszystko przesmarować, łacznie z dzwignią naciągu i tyle. Wiecej z tego nie wyciągniesz bo ekonomicznie nieopłacalne.
Wg mnie dolny naciąg jest mniej podatny na poprawki niż łamaniec wsród chinoli.
A jako ciekawostkę takie sprawne chinczyki z dolnym naciągiem mimo ze przy strzale głośne i szarpiace to energie mają na poziomie 7 - 8 Juli. Takie zdziwko bo na słuch to 15 można im dawać.
- Mada
- Zasłużony Hunter

A przesmarowane chwilowo nawet 20głośne i szarpiace to energie mają na poziomie 7 - 8 Juli
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

Na słuch 15J bo żelastwo się w środku przewala

Uszczelka jest tam standardowa, jeśli przeszlifujesz cylinder i wrzucisz uszczelkę "zepto" to będzie mniej dizli niż z uszczelką ze szmaty nasączonej olejem.pneumatyk pisze:uszczelki nie wymieni też bo niby na jaką ? tuningową do chinczyka ? Są takie

- Hordish
- Sponsor forum

- Arsenał: Laserowa dzida
Miałem kiedyś kandara s2. Prosto z pudełka miał 2.5J i brzęczał.
Wymieniłem uszczelkę na nową bo chińskie rączki uszczerbiły wargę przy montażu, wypolerowałem tłok (w s2 tłok to był odlew) i to co jeszcze się dało, podłożyłem podkładki teflonowe na obu końcach sprężyny i smar molibdenowy w odpowiednich ilościach. Wymieniona uszczelka lufy po obrobieniu gniazda.
Z 2.5J zrobiło się prawie 6J, i kultura pracy mocno się poprawiła.
Na osadę poszedł czarny mat bo drażnił mnie ten kolor chińskiej sraki.
Czasem parę złotówek może uprzyjemnić korzystanie z takiego wynalazku.
Wymieniłem uszczelkę na nową bo chińskie rączki uszczerbiły wargę przy montażu, wypolerowałem tłok (w s2 tłok to był odlew) i to co jeszcze się dało, podłożyłem podkładki teflonowe na obu końcach sprężyny i smar molibdenowy w odpowiednich ilościach. Wymieniona uszczelka lufy po obrobieniu gniazda.
Z 2.5J zrobiło się prawie 6J, i kultura pracy mocno się poprawiła.
Na osadę poszedł czarny mat bo drażnił mnie ten kolor chińskiej sraki.
Czasem parę złotówek może uprzyjemnić korzystanie z takiego wynalazku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Niby polerowanie nie powinno zaszkodzić z tym że chinczyki są jak silniki hondy - luźno pasowane
czyli tylna cześć tloka jest dużo mniejsza jak wewnętrzna średnica cylindra i ten lata jak żyd po pustym sklepie
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

Chodziło mi o polerowanie wewnętrznej strony cylindra, pisałem o 1 w nocy, Mogło mi coś się przestawićanemon pisze:Po co polerować tłok

- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- SB7
- Zainteresowany

- Arsenał: B3 5,5; CP1M 4,5; bajkal 4,5; copperhead 4,5
Też od niedawna posiadam B3 5,5 kal, kupiony dla puszek do 10m, no daje rady) frajda jest i spoko, ale widze że jednak muszę pilnikiem i młotkiem zrobić conajmniej serwis zerowy, a tam może po drodze coś zrobię.
- Mada
- Zasłużony Hunter

Miałem tego typu "wynalazki" na warsztacie, ostatnio legenda - Lider 44 sru gloł, "celny, mocny, zwiększa erekcję"... przede wszystkim przegląd zerowy polega na tym, żeby sprzęt nie zrobił krzywdy strzelcowi.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Podstawowy tuning tego strzeladła.Oddzielasz opał od złomu,opał do kominka,złom do skupu.kupujesz piwo za kasę ze sprzedaży złomu dokładając brakującą część z kieszeni
Życie, to jedyna droga ku śmierci.