Dobry
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
Regulamin forum
Mamy najbardziej liberalne forum wiatrówkowe w Polsce. Skupiamy wiatrówkowiczów z całego świata. Część forumowiczów mieszka poza granicami naszego kraju.
Serwery forum znajdują się w USA, zapewniając użytkownikom anonimowość i ochronę danych zgodnie z prawem stanu Texas.
W wielu krajach gdzie przebywają użytkownicy forum odstrzał szkodników z wiatrówki jest legalny. Możesz wymieniać się informacjami z takich polowań pod warunkiem że zaznaczysz iż ma to miejsce za granicą. Pamiętaj że w Polsce odstrzał myszy i szczurów jest dozwolony. Legalne jest zabijanie niektórych szkodników łasicowatych na własnej posesji (np. tchórz). Polowanie na zwierzęta łowne bez zezwolenia to kłusownictwo a wiele pozostałych znajduje się pod ochroną. Materiały o polowaniu na gatunki chronione na terytorium Polski będą usuwane.
Mamy najbardziej liberalne forum wiatrówkowe w Polsce. Skupiamy wiatrówkowiczów z całego świata. Część forumowiczów mieszka poza granicami naszego kraju.
Serwery forum znajdują się w USA, zapewniając użytkownikom anonimowość i ochronę danych zgodnie z prawem stanu Texas.
W wielu krajach gdzie przebywają użytkownicy forum odstrzał szkodników z wiatrówki jest legalny. Możesz wymieniać się informacjami z takich polowań pod warunkiem że zaznaczysz iż ma to miejsce za granicą. Pamiętaj że w Polsce odstrzał myszy i szczurów jest dozwolony. Legalne jest zabijanie niektórych szkodników łasicowatych na własnej posesji (np. tchórz). Polowanie na zwierzęta łowne bez zezwolenia to kłusownictwo a wiele pozostałych znajduje się pod ochroną. Materiały o polowaniu na gatunki chronione na terytorium Polski będą usuwane.
- Abraxus
- Cichy

- Arsenał: Bagnet M9
Dobry
Chciałem wszystkich powitać!
Krótko o sobie - 30 lat, zawód wyuczony i wykonywany - behapowiec, zainteresowania: muzyka rockowa, broń każdego rodzaju, jim beam, jack daniels i takie tam podróże.
Przez lata byłem "speszialsem" w ASG ale już mi się to znudziło więc "odchodzę" do cywila. Zamiast ASG chciałem do broni ostrej ale obawa naszego państwa przed daniem nam dostępu do broni palnej przekładająca się na zawiłą procedurę uzyskiwania pozwolenia od której można dostać rozwolnienia skutecznie obrzydziła mi staranie się - na co zapewne liczył ustawodawca:)
Z zabawek ASG wyrosłem, a o broń palną mi się nie chce starać więc uznałem, że zakup wiatrówki będzie dla mnie idealnym nowym hobby. Od miesiąca czasu siedzę i czytam wszystko co tylko znajdę o wiatrówkach. Z racji tego, że o wiatrówkach nie mam pojęcia zacząłem od zakupu książki Macieja Szayera - takie tam opowiadanie o wiatrówkach dla lamusów.
Druga rzecz to zakup wiatrówki jak sprzedam cały szajs od ASG. I tu się zaczynają schody. Z racji tego, że nie mam pojęcia o wiatrówkach to nie wiem co zakupić. Forum raczej zrobiło mi drenaż mózgu. Jestem głupszy niż byłem. Na ten moment tak się pogubiłem, że już nie wiem co kupić!
Z racji, że to będzie moja pierwsza wiatrówka nie chcę wydawać od razu majątku. Do wydania jest około 3-4k na karabinek, butlę i akcesoria do ładowania. Lunetę zakupię w późniejszym czasie. Prosiłbym o jakieś propozycje i podpowiedzi - jaka wiatrówka, jaki sklep polecacie (najlepiej, żeby miał możliwość zakupu na raty, szkoda mi płacić tyle kasy w gotówce), jaki sprzęt. Z wiatrówek wpadł mi w oko Hatsan BT65 5,5 z lufą LW ale tu na forum widzę, że oceny są raczej średnie:/ Ponadto karabinek nie ma regulatora więc nie wiem jak to jest do końca z jego celnością/powtarzalnością? Zależy mi aby z karabinka wycisnąć więcej niż 17J. Wiatrówka leży w sklepe Big Kaliber w Kozach (polecacie ten sklep?) Jestem z Krakowa i tu jest raczej bieda jeśli chodzi sklepy. Nie ma popytu bo szlachta się tu nie pierdoli i wszyscy walczą z zgodnie z krakowskim bushido - na maczety. Także witam jeszcze raz i będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi!
Krótko o sobie - 30 lat, zawód wyuczony i wykonywany - behapowiec, zainteresowania: muzyka rockowa, broń każdego rodzaju, jim beam, jack daniels i takie tam podróże.
Przez lata byłem "speszialsem" w ASG ale już mi się to znudziło więc "odchodzę" do cywila. Zamiast ASG chciałem do broni ostrej ale obawa naszego państwa przed daniem nam dostępu do broni palnej przekładająca się na zawiłą procedurę uzyskiwania pozwolenia od której można dostać rozwolnienia skutecznie obrzydziła mi staranie się - na co zapewne liczył ustawodawca:)
Z zabawek ASG wyrosłem, a o broń palną mi się nie chce starać więc uznałem, że zakup wiatrówki będzie dla mnie idealnym nowym hobby. Od miesiąca czasu siedzę i czytam wszystko co tylko znajdę o wiatrówkach. Z racji tego, że o wiatrówkach nie mam pojęcia zacząłem od zakupu książki Macieja Szayera - takie tam opowiadanie o wiatrówkach dla lamusów.
Druga rzecz to zakup wiatrówki jak sprzedam cały szajs od ASG. I tu się zaczynają schody. Z racji tego, że nie mam pojęcia o wiatrówkach to nie wiem co zakupić. Forum raczej zrobiło mi drenaż mózgu. Jestem głupszy niż byłem. Na ten moment tak się pogubiłem, że już nie wiem co kupić!
Z racji, że to będzie moja pierwsza wiatrówka nie chcę wydawać od razu majątku. Do wydania jest około 3-4k na karabinek, butlę i akcesoria do ładowania. Lunetę zakupię w późniejszym czasie. Prosiłbym o jakieś propozycje i podpowiedzi - jaka wiatrówka, jaki sklep polecacie (najlepiej, żeby miał możliwość zakupu na raty, szkoda mi płacić tyle kasy w gotówce), jaki sprzęt. Z wiatrówek wpadł mi w oko Hatsan BT65 5,5 z lufą LW ale tu na forum widzę, że oceny są raczej średnie:/ Ponadto karabinek nie ma regulatora więc nie wiem jak to jest do końca z jego celnością/powtarzalnością? Zależy mi aby z karabinka wycisnąć więcej niż 17J. Wiatrówka leży w sklepe Big Kaliber w Kozach (polecacie ten sklep?) Jestem z Krakowa i tu jest raczej bieda jeśli chodzi sklepy. Nie ma popytu bo szlachta się tu nie pierdoli i wszyscy walczą z zgodnie z krakowskim bushido - na maczety. Także witam jeszcze raz i będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi!
Religia powstała, kiedy pierwszy oszust spotkał pierwszego głupca
-Mark Twain
-Mark Twain
- lykanos
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Re: Dobry
Witam, określ jeszcze czy to ma być sprzęt do rekreacji, strzelania na daleki dystans, szkodników, tarczy ?
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Abraxus
- Cichy

Sprzęt ma być do rekreacji. Nie będę startował w żadnych zawodach. Strzelanie na dalekie dystanse do tarcz. Nie przewiduję strzelania do szkodników ani polowań, ale w razie czego jakby trzeba w ogrodzie strącić łepetynę jakiejś sroce to też by było super:)
-Mark Twain
-Mark Twain
- Amaroq
- Bardzo Cichy

- Arsenał: Crosman 1322, IZH 61, Hatsan 90 + Leapers 3-9x40
Witaj
Widzę że masz ten sam problem co i ja z bronią palną... ostatnio doszedłem do wniosku że lepiej będzie zbierać na jakiegoś czarnoprochowca.
Kraków piękne miasto, często się tam pojawiam od Bronowic przez Stare Miasto a i Nowa Huta nie jest mi obca. Zgodnie z lokalną tradycją, zaopatrzyłem się już w maczetę.
A i mam pytanie, czy koniecznie chcesz wydać te 3-4k na wiatrówkę PCP?
Przemawia przeze mnie moja miłość do prostoty i sentyment do sprężyn i resoraków wszelakich
Widzę że masz ten sam problem co i ja z bronią palną... ostatnio doszedłem do wniosku że lepiej będzie zbierać na jakiegoś czarnoprochowca.
Kraków piękne miasto, często się tam pojawiam od Bronowic przez Stare Miasto a i Nowa Huta nie jest mi obca. Zgodnie z lokalną tradycją, zaopatrzyłem się już w maczetę.
A i mam pytanie, czy koniecznie chcesz wydać te 3-4k na wiatrówkę PCP?
Przemawia przeze mnie moja miłość do prostoty i sentyment do sprężyn i resoraków wszelakich
Zamieszkałem w lesie, albowiem chciałem żyć świadomie,
stawiać czoło wyłącznie najbardziej ważnym kwestiom, przekonać się,
czy potrafię przyswoić sobie to, czego może mnie nauczyć życie,
abym w godzinę śmierci nie odkrył, że nie żyłem.
stawiać czoło wyłącznie najbardziej ważnym kwestiom, przekonać się,
czy potrafię przyswoić sobie to, czego może mnie nauczyć życie,
abym w godzinę śmierci nie odkrył, że nie żyłem.
- Abraxus
- Cichy

Tak to musi być wiatrówka PCP. Chcę mieć chociaż namiastkę broni palnej.Amaroq pisze:A i mam pytanie, czy koniecznie chcesz wydać te 3-4k na wiatrówkę PCP?
-Mark Twain
-Mark Twain
- adriano
- Hunter

- Arsenał: mauser 1857 .54, Gibbs .40, hatfield .45 skałka , kentucky .54, 1777 Corrigé An IX .69, colt navy 1851 .36, remington nma .44, crosman 3576,
witam. co do bigkaliber to właśnie zamówiłem u nich galatiana. będę go miał pewnie gdzieś pod koniec tygodnia (procedury z ratami i wysyłką) to jak przyjdzie to mogę ci zdać relację co do sklepu. możesz jeszcze podjechać do luny888 z allegro bo u niego można kupić na raty ale tylko na miejscu w sklepie, za to ma lepsze ceny i sporo można jeszcze wynegocjować. ja wziąłem z bigkaliber gdyż mieszkam w warszawie i jakoś nie chciało mi się jechać 400 kilometrów do sklepu.
- Abraxus
- Cichy

Nad galatianem też się zastanawiam. Najbardziej podoba mi się właśnie galatian albo bt65adriano pisze:witam. co do bigkaliber to właśnie zamówiłem u nich galatiana. będę go miał pewnie gdzieś pod koniec tygodnia (procedury z ratami i wysyłką) to jak przyjdzie to mogę ci zdać relację co do sklepu. możesz jeszcze podjechać do luny888 z allegro bo u niego można kupić na raty ale tylko na miejscu w sklepie, za to ma lepsze ceny i sporo można jeszcze wynegocjować. ja wziąłem z bigkaliber gdyż mieszkam w warszawie i jakoś nie chciało mi się jechać 400 kilometrów do sklepu.
-Mark Twain
-Mark Twain
- adriano
- Hunter

- Arsenał: mauser 1857 .54, Gibbs .40, hatfield .45 skałka , kentucky .54, 1777 Corrigé An IX .69, colt navy 1851 .36, remington nma .44, crosman 3576,
ja chyba z pół roku nie mogłem się zdecydować i w końcu zamówiłem galatiana III. podobno galatian jest lepiej dopracowany od bt65 a jak to jest naprawdę to zobaczymy jak przyjdzie...
- adriano
- Hunter

to akurat prawda ale jak zobaczyłem galatiana na żywo to od razu stwierdziłem że to jest to. wygląda o niebo lepiej niż na zdjęciach. bt65 też mi się podoba głównie dlatego że ma czterotakt.
- lykanos
- Zasłużony Hunter

Abraxus pisze:szyscy walczą z zgodnie z krakowskim bushido - na maczety
Szlachecka tradycja widzę się tworzy w KrakowieAmaroq pisze:Zgodnie z lokalną tradycją, zaopatrzyłem się już w maczetę.

http://www.radiokrakow.pl/www/index.nsf/ID/KORI-9F796F
Więc BT albo Galus w kalibrze 5,5 dadzą radę. Galatian podobno lepiej dopracowany, przy takim budżecie bym go pewnie wziął, chociaż BT widzę w przyszłości u siebie jako bulla.Abraxus pisze:Sprzęt ma być do rekreacji. Nie będę startował w żadnych zawodach. Strzelanie na dalekie dystanse do tarcz. Nie przewiduję strzelania do szkodników ani polowań, ale w razie czego jakby trzeba w ogrodzie strącić łepetynę jakiejś sroce to też by było super:)
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- lykanos
- Zasłużony Hunter

Jam mam 6l 300 bar nowa ok. 650 zł (ważne żeby to 300 bar było roboczego a nie próby) + zestaw (wężyk z manometrem). Końcówka do kartusza 1/8 cala będzie w zestawie z karabinkiem.
Jak nie musisz jej nosić / przewozić w teren możesz wziąć butle 8l albo więcej. Na dłużej wystarczy jako bank powietrza.
Druga opcja to pompka Gehman / FX / Hatsan.
Jak nie musisz jej nosić / przewozić w teren możesz wziąć butle 8l albo więcej. Na dłużej wystarczy jako bank powietrza.
Druga opcja to pompka Gehman / FX / Hatsan.