Diopter alternatywnie

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

lewoc
Cichy
Cichy
Arsenał:

Diopter alternatywnie

Post autor: lewoc »

Pomysł nałożył się wraz z zakupem konkretnego karabinka (HW95). Chciałem wykorzystać jego potencjał o wiele bardziej niż to co byłbym wstanie wycisnąć z przyrządów otwartych (w odniesieniu do obecnych moich umiejętności). Już na wstępie wiedziałem, że nie posadzę na nim optyki i nie planuję tego robić jeszcze długo, długo o ile w ogóle to zrobię.
A więc...
- wiatrówka napęd sprężynowy
- Krótkie dystanse 10-20m
- Jak największa precyzja
- Coś, co pozwoli mi zgrywać się dokładniej niż przyrządy otwarte (ale nie optyka, nie kolimatory i inne tego typu rzeczy - fuj, ble)

Obecne ceny diopterów używanych o wątpliwej kondycji (choć na zdjęciu wyglądają ładnie) to od 500zł w górę i to jeszcze te co to pamiętają "Układ Warszawski". Do tego trzeba było by jeszcze odpowiednią muszkę i wychodzi nam koszt przyzwoitej lunety (której jak pisałem wcześniej nie chciałem a która pod względem ekonomiczno/inwestycyjnym jest absolutnie zakupem uzasadnionym i poprawnym). Myślę, że średnio majętni strzelcy mając do dyspozycji budżet w wysokości 1000zł nie pójdą w diopter+muszka tylko skierują uwagę na celowniki optyczne.

Wracając do mojej przygody... Postanowiłem zakupić muszkę z wymiennymi insertami do HW, która jest w komplecie np z HW95LUX a której ja w wersji standard nie miałem. Był to koszt około 190zł z przesyłką. A następnie dostosowanie się do jej parametrów i wykonanie pod nią dioptera z wykorzystaniem druku 3D. I tak powstał mocno prototypowy Diopter ABS.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przystrzelanie prototypu.
- Odległość 10m
- HW95 po Hoganie
- H&N Sport Glatt 4.5
- Postawa siedząca, chwyt artyleryjski z podparciem

Pierwsza tarcza to tak naprawdę regulacja dioptera, muskanie śrubami, próba wyczucia, nauka tego co trzeba zobaczyć, żeby oddać strzał tam gdzie się chce itd. Do tego dochodzi jeszcze jedno zjawisko o którym muszę napisać a mianowicie to, że dopiero wyczuwam karabinek, szukam punktu podparcia, wywarzenia, praca na języku spustowym. Rejestruje to jak się zachowuje - najprościej mówiąc... kombinuję z nim.

Obrazek

Nie wyszło źle, jedna tarcza akceptowalnie ciasno, inna siewnik. Jak już pisałem oprócz przystrzeliwania samego dioptera (uczenia się go) dochodzi jeszcze ujarzmianie karabinka... dwie rzeczy w tym samym czasie to może być dużo jak na raz dla mojego poziomu. Stąd takie efekty... no ale idziemy dalej...

Tym razem substytut benchrest i przy okazji utwierdzam się w przekonaniu, że insert muszki jaki dostajemy w komplecie od HW (mowa o tym z oczkiem) jest za duży do czarnego pola tarczy KPN10m - 30,5mm przy 10m w odniesieniu do relacji długości pomiędzy Diopterem a muszką. No przynajmniej dla mnie. Za dużo białego pola wokół. Można ciaśniej a nawet trzeba, żeby być precyzyjniejszym. Wykonaniem nowych insertów zajmę się później.

Obrazek

Aby nie stracić przemyśleń i tego co zarejestrowałem w trakcie całego procesu postanowiłem zrobić jeszcze dwie tury po 2-3 strzały i do domu na kontemplację i strawienie tego co tu się zadziało.

Obrazek

KONTYNUACJA...

Prototyp przeszedł fazę poprawkową.

Mocowanie do szyny... Poprawione ✓
Przeziernik metalowy... Wykonany ✓
Śruby regulacyjne... Poprawione ✓

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po 3 strzały na każdą tarczę. Nr5 mnie zastanawia bo nie wiem czy posłałem śrut Panu Bogu czy trafiłem dokładnie w którąś przestrzelinę. Jestem usatysfakcjonowany względem działania dioptera. Ujarzmianie HW95 to inna opowieść...

Obrazek
Awatar użytkownika
Leon83
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Epic Two .177 + Vortex Viper PSTII 2-10x32 mrad

Re: Diopter alternatywnie

Post autor: Leon83 »

Tarcza z białym w środku nie jest tarcza kpn10
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: Spirit »

Lubię strzelać z dioptera, mam astygmatyzm i celowanie przez małą dziurkę poprawia ostrość widzenia. Lecz zastanawiam się nad tym ile czasu zajęło wykonanie tego dioptera?
lewoc
Cichy
Cichy
Arsenał:

Spirit pisze:Lubię strzelać z dioptera, mam astygmatyzm i celowanie przez małą dziurkę poprawia ostrość widzenia. Lecz zastanawiam się nad tym ile czasu zajęło wykonanie tego dioptera?
Konstrukcja miała opierać się na rozwiązaniach podobnych jak w egzemplarzach metalowych. 2-3 tygodnie kontemplacji co posłuży za pierwowzór, co musi być metalowe a co zostanie tworzywem, jak to posadzić na szynie, Jak zachować sztywność, wytrzymałość, osiowość i to wszystko budując na materiałach powszechnych a nie wyszukanych. Przy możliwościach obróbki jakimi dysponuję. Zacząłem w lipcu.
Co ciekawsze... w trakcie prac zrodził się pomysł adaptacji dioptera do dostępnych Irisów zaczynając od np "ghm iris 510" - ale to w dalszym planie.
Ponadto już dumam jak zredukować tą bryłę dioptera i przejść w koncepcję "peep sight" - ktoś powie... przecież to to samo - może tak, może nie.
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Narobiłeś się przy tych wydrukach, nieźle wyszły. :-)--
Co do technicznych uwag, śruby pokręteł mają zbyt duży skok, na większych dystansach to odczujesz, samohamowność też słabsza.
lewoc
Cichy
Cichy
Arsenał:

Analizowałem śruby drobnozwojowe ale jakoś nie mogłem namierzyć źródła, gdzie kupiłbym wszystko za jednym machnięciem. Będziemy testować.
Podchodzić z nim do mistrzostw regionu, czy w ogóle sadzać na jakimś matchowym sprzęcie - nie polecałbym.
Niech zaspokoi oczekiwania rekreacyjne.
T2000
Czytający
Czytający
Arsenał:

Post autor: T2000 »

Też myślałem o diopterze. Doszedłem do podobnych wniosków. Założyłem kiedyś celownik optyczny na sprężynówkę i nie podobało mi sie jak podskakuje.
Czekam na rozwój projektu. Chętnie przytulę jeden egzemplarz. Albo nawet prototyp.
lewoc
Cichy
Cichy
Arsenał:

Nadwyżkę mam... jak coś priv poszedł.
Freeb
Świerzak
Świerzak
Arsenał: Hatsan TG AirTact QE 4,5
Hatsan MOD 5 STG 4,5
HW50S

Post autor: Freeb »

Ile taka przyjemność? tez poproszę PW.
Freeb
Świerzak
Świerzak
Hatsan MOD 5 STG 4,5
HW50S

Pasuje jak ulał. Dzieki!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lewoc
Cichy
Cichy
Arsenał:

Zrobiłem nowe inserty pod oryginalną muszkę tunelową HW. Najbardziej interesują nas 3 pierwsze od góry ze zmniejszoną "źrenicą". Dwa oryginalne inserty HW z "oczkiem" są po prostu za duże. Mój zestaw ma odpowiednio 1.6mm - 2.0mm - 2.4mm. Prześwit białego przy tarczy KPN10m jest mniejszy. Można ustawić/ustabilizować się ciaśniej/dokładniej.

Obrazek
stefan901
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał: kandar cp1, pp700

Post autor: stefan901 »

Możesz udostępnić pliki czy robisz tylko na handel/dla siebie?
Freeb
Świerzak
Świerzak
Hatsan MOD 5 STG 4,5
HW50S

lewoc pisze:Zrobiłem nowe inserty pod oryginalną muszkę tunelową HW. Najbardziej interesują nas 3 pierwsze od góry ze zmniejszoną "źrenicą". Dwa oryginalne inserty HW z "oczkiem" są po prostu za duże. Mój zestaw ma odpowiednio 1.6mm - 2.0mm - 2.4mm. Prześwit białego przy tarczy KPN10m jest mniejszy. Można ustawić/ustabilizować się ciaśniej/dokładniej.

Obrazek
Dzisiaj inserty testowane wraz z dioptrem w klubowej strzelnicy. Idealny okazał się wkład drugi od góry po prawej. Super sprawa!

---------------------
śwagier: Piszę po raz kolejny. Odnoś się tylko do tego co istotne. Po co cytujesz calą wypowiedź razem z grafika ?
--------------------
Bors
Hunter
Hunter
Arsenał: Siekiera po dziadku

Post autor: Bors »

Gratulacje! Dobra koncepcja i fajne wykonanie. Też jakoś mam awersję do "lupek", szczególnie na krótszych dystansach, a diopter to jest to ;-)
Podziel się proszę informacją, jakie są całkowite koszty wykonania według tego projektu? Ile trzeba kupić, a ile da się zrobić?
lewoc
Cichy
Cichy
Arsenał:

To ile da się radę zrobić samemu zależy w pewnym sensie od możliwości jakie się posiada myśląc o takim projekcie.
Nie każdy ma drukarkę 3d i dojście do niej a to już wyklucza samowykonanie. Zakup drukarki?!... bez sensu bo za jej równowartość można kupić przyzwoity diopter.
Nawet jeśli ktoś drukarkę posiada to to jeszcze nie oznacza, że się uda - dużo projektowania, trochę drukowania, ciągłe poprawki i spasowania - a filament leci...
Mamy wydruk! ale dochodzi teraz "post procesing" - używam do tego średniej klasy garażową wiertarko-frezarkę konwencjonalną - koszt takiej hmmm dzisiaj z 5000zł. Robię tak, by każdy element ruchomy spasować ze sobą na miarę możliwości jakimi dysponuję. Otwory w elementach z tworzywa poprawiam rozwierając je a nie polegając na formie drukowanej - robię to nie bez powodu.
Szczęki zaciskające na szynie ściągam z Chin. U nas nie spotkałem ale też jakoś wnikliwie nie szukałem. Resztę "hardware'u" staram się stosować jako ten powszechnie dostępny - prowadnice z prętu, nakrętki, śruby.
Zapewne nie udzieliłem oczekiwanej odpowiedzi ale nie będę robił dokładnego, jednostkowego wyliczenia - bo to przy powyżej opisanej istocie, nie ma sensu.

Projekt ciągle żyje i przeistacza się w lepszą formę. Wkrótce jakiś update.
Ostatnio zmieniony 22 października 2022, 06:48 przez lewoc, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ