"Z" z zaworem i gniazdem pod butlę od chińczyka

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
stefan901
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał: kandar cp1, pp700

"Z" z zaworem i gniazdem pod butlę od chińczyka

Post autor: stefan901 »

Trafiłem przypadkiem na takie fajne ustrojstwo u chińczyka. Zetka z zaworem strzałowym i gniazdem pod paintballową butelkę hp.
Dostępne w wersjach z różną długością zaworów i to właściwie jedyne info jakie pan chińczyk daje.
Ktoś ma? Ktoś się tym bawił?
Trudno nawet powiedzieć czy komora zaworu jest taka sama czy może dłuższy ma większą.
Albo na fotkach widać, że adapter do butli bez regulatora jest wykręcany. Tylko czy w środku zetki jest jakiś dzyndzel, który otworzy zawór jak wkręcę butlę z regulatorem zamiast fabrycznego adaptera?

Obrazek
https://www.aliexpress.com/item/1005005217224719.html
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: ABC

Re: "Z" z zaworem i gniazdem pod butlę od chińczyka

Post autor: Urko »

Chcesz do tego podłączyć butlę z takim regulatorem "a la paintball"?

Obrazek

Prawdę mówiąc, to zdziwiło mnie, że oni w tej zetce zribili odpowiedni gwint, ale w pin otwierający zawór regulatora to nie wierzę. Zdaje się, że na tych ofertach obok są takie zetki w komplecie z czymś, do butli:

https://pl.aliexpress.com/item/1005005081422062.html

Obrazek

Z drugiej strony, gdyby Ci się udało w tej zetce zamontować pin ze śrubą (oczywiście uszczelniony) mógłbyś zamykać zawór przed odkręcaniem butli z regulatorem. W Lynx-ie to się sprawdza. Gdy przed demontażem butli zamknę zawór i wystrzelę resztkę powietrza z systemu - odkręcenie butli (z regulatorem) to już nie problem. Gdy kilka razy, na próbę próbowałem odkręcać, licząc na automatyczne zamknięcie to zawsze kończyło się "lekkim" strzałem i uszczelka często się uszkadzała. Poza tym, ciśnienie powodowało, że końcowy gwint mocno trzymał i nie można było kręcić za butlę, bo czasami rozkręcało się nie w tym miejscu gdzie trzeba... ;-)
stefan901
Tropiciel
Tropiciel

Chcesz do tego podłączyć butlę z takim regulatorem "a la paintball"?
Dokładnie tak
Zdaje się, że na tych ofertach obok są takie zetki w komplecie z czymś, do butli:
Widziałem. Nawet rozważałem, ale butla w komplecie z regulatorem kosztuje prawie tyle samo co bez. No i ma bezpiecznik po stronie wysokiego i niskiego ciśnienia.
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum

Taki regulator jak z mojego obrazka też ma dwa bezpieczniki. Twoim zdaniem to dobrze, czy źle?
stefan901
Tropiciel
Tropiciel

Może niejasno napisałem. Ten z linka do chińczyka (druga fotka) nie ma, przynajmniej na zdjęciach. A ja chcę mieć.
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum

Jeśli chodzi o to coś krótkiego, to ja nawet nie jestem pewny, czy to jest regulator...

A swój kupiłem z tej oferty: https://pl.aliexpress.com/item/1005001485079186.html
Obrazek
ODPOWIEDZ