Ciekawa maszynka do koronowania lufy

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Snajpi
Hunter
Hunter
Arsenał:
Kontakt:

Ciekawa maszynka do koronowania lufy

Post autor: Snajpi »

Przeszukując YT natknąłem się na takie cudo, co prawda pokaz jest na broni palnej ale warto zobaczyć. Maszynka nie zarywa samej krawędzi tylko leci po całości

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b23lfzpZrJ4[/youtube]
Obrazek
rafael
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał:

Re: Ciekawa maszynka do koronowania lufy

Post autor: rafael »

Frez z pilotem. Fajna opcja bo nie trzeba tokarki. Nie masz też bicia.
Inna sprawa to w wiatrówkach większość luf ma czoki, chyba, ze po obcińce ;-)

pzdr.
Awatar użytkownika
Czarnowidz
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Re: Ciekawa maszynka do koronowania lufy

Post autor: Czarnowidz »

Pomysł z stałym (nieobrotowym)pilotem bardzo mi się podoba.Gdyby wytoczyć na nim rowki pod o-ringi to w ogóle metal nie tarłby o gwint lufy i w żaden sposób go nie deformował. :-D

Ja jednak pozostaję wierny pomysłowi pogłębiacza-docieraka, tyle że teraz łożyskowanego na nieobrotowym trzpieniu-pilocie a nie jak planowałem wcześniej z stałym pilotem "łożyskowanym" w wnętrzu lufy.Dzięki snajpi! :-D
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)
ODPOWIEDZ