Jako, że część z Was już wie, że i ja zapragnąłem doświadczyć bullu
Nie będę specjalnie rozpisywał się czemu chcę zmienić osadę oryginalną na bullpupa, chodzi mi o poręczność, może wagę..., wygląd (I hope so..
A więc zacznijmy...
...a zaczęło się od kupna drewna (wymiary 65cmx22,5cmx5,5cm - orzech amerykański) oraz niektórych narzędzi do jego obróbki... koszt to około 200 PLN
Drewienko wyglądało tak:

a tu przymiarka

Następnie naszkicowałem na nim projekt osady. W sumie to wyszły dwa projekty bo jak się okazało po wycięciu osady "podstawowej" z pozostałego kawałka będzie można wyskrobać osadę nr 2. Nie będzie to oczywiście taka sama osada (z uwagi na wielkość kawałka drewna), ale będzie z niej można zrobić całkiem praktycznego customa... (mam już taki plan na przyszłość).
A oto kilka fotek z dzisiejszych (właściwie wczorajszych) prac... na razie jest to wycięte tylko z grubsza... narzędzia, których użyłem są widoczne na zdjęciach.

Jak widać wzór na tę osadę nie jest może bardzo wyszukany ale zależało mi na możliwości montażu szyny na bipod, latarkę etc. Chwyt będzie w sumie podobny do chwytu oryginalnej osady HW100 T ale to mi akurat bardzo pasuje. Oczywiście osada nie będzie prostym klockiem drewna tylko czymś bardziej wyszukanym niż w tym momencie widać
I taka mała przymiarka...

Plan jest taki, że tak jak oryginalnie, osada będzie przykręcona w fabryczne miejsca systemu (ósemka i korpus), spust będzie przykręcony do dodatkowej ósemki.
Największy problem będzie z przeniesieniem spustu ponieważ oryginalna jego osłona jest niedemontowalna i trzeba jakoś ją ominąć za pomocą wyprofilowanych cięgien...
Ok na dziś to tyle...
Kolejny etap to nawiercanie otworów pod system.
Adios Amigos!