galatian regulacja sprężyny zbijaka
Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo
• Strona 1 z 1
- adriano
-
- Arsenał: mauser 1857 .54, Gibbs .40, hatfield .45 skałka , kentucky .54, 1777 Corrigé An IX .69, colt navy 1851 .36, remington nma .44, crosman 3576,
galatian regulacja sprężyny zbijaka
jestem strasznie zły(delikatnie powiedziane) wszytko było ok i zachciało mi się poregulować napięcie sprężyny zbijaka w moim galatianie. o tamtej pory za każdym razem jak ustawie ją to po kilkudziesięciu strzałach sama się rozregulowuje i drastycznie spada mi energia. jest tam może gdzieś jakaś śrubka żeby to zblokować albo może ktoś wie o co tu chodzi bo to strasznie męczące...
- muarte
- Arsenał: Optima Galatian 5,5 mm
Westhunter 6-24x50
JSB Exact 1,03 g
Re: galatian regulacja sprężyny zbijaka
Kolego spada ci energia nie z powodu sprężynki a z powodu małego kartusza do 90J tak przykładowo max 4 magazynki i koniec;D
- adriano
-
- Arsenał: mauser 1857 .54, Gibbs .40, hatfield .45 skałka , kentucky .54, 1777 Corrigé An IX .69, colt navy 1851 .36, remington nma .44, crosman 3576,
Nie w tym rzecz. Bo strzelam jednego dnia powiedzmy ze 190 bar i jest gitara ma 50j. Następnego przy 190 barach ma np 30j. Jak zmianie napięcie sprężyny to znowu ma te 50j.
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Problem był opisywany na forum. Fabrycznie śruba w zbijaku ma często lekko rozklepany gwint i po kilku regulacjach może już się wyrobić, złapać luz i pracować na gwincie. Może wkęcanie na teflon pomorze jak taka luźna się trafiła ?
Ale nie sądzę żeby po 1 dniu strzelania aż tak się wkręcała z 50 na 30 J
obroty liczysz ile wykręcasz ?
Ale nie sądzę żeby po 1 dniu strzelania aż tak się wkręcała z 50 na 30 J

Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- adriano
-
nie liczyłem... raz spadło nawet do 28j... strzelałem przez chrono i tak to właśnie wygląda. dodam że dopóki nie zacząłem nią kręcić to wszystko było ok. no nic widać że trzeba będzie go rozebrać...
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Ustaw obrotami na 50 J, rozbierz, zmierz głębokościomierzem suwmiarki jaka jest odległość śruby od krawędzi zbijaka, wkręć śrubę na taśmę teflonową do końca, przytnij i włóż do zbijaka tulejkę o długości stanowiącej różnice pomiędzy śrubą wkręconą na max a pierwszym pomiarem. W ten sposób będziesz miał stałe 50 J i sprawdzisz czy to śruba jest przyczyną.
O ile sprężyna nie słabnie też u Ciebie zbyt szybko ?
albo nie trzymasz jej zbyt długo napiętej ?
na napinasz jej za mocno ?
Zejście z energią do 40 - 45 J trochę by jej ulżyło a szmocy i tak wystarczająco dla kalibru 5,5.
O ile sprężyna nie słabnie też u Ciebie zbyt szybko ?
albo nie trzymasz jej zbyt długo napiętej ?
na napinasz jej za mocno ?
Zejście z energią do 40 - 45 J trochę by jej ulżyło a szmocy i tak wystarczająco dla kalibru 5,5.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- adriano
-
Nigdy nie trzymam karabinka z napięta sprężyną. Rozebralismy to i okazalo się że ta srubka siedzi tam dosyć luźno. Na razie owinięta zostala taśma teflonową. Zobaczymy czy pomoże.
- luiz937
- Arsenał: Bt 65, galatian ,spa p10 , bagnet,widły ,szpadle fiskars itp itd ciąg dalszy nastąpi .... atp1 inny
Mam ten sam problem chciałbym dowiedzieć się czy teflon pomogl ? I jak dostać się do zbijaka w galatianie ??
- Tomix241
Z mojego doświadzczenia wiem że teflon to chwilowe załatwienie sprawy... potraktuj śrubę klejem loctite(średni) tylko przed klejeniem dokładnie oczyść gwint ze smaru. Jeszcze jedno czy pomiędzy końcem spręzyny a śrubą reguacji masz małą tulejkę? Jeśli jej nie ma to sprężyna przy przeładowaniu może powodować zjawisko wkręcania śruby.
- Amper
- Arsenał: Galarian 6.35 L&W
Hatsany tak maja ....po wystrzeleniu +- 200 trzeba regulowac ...taki ich urok
• Strona 1 z 1
-