Hatsan 150 Torpedo- jaki śrut ??
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
- Nico
- Arsenał:
Re: Hatsan 150 Torpedo- jaki śrut ??
dzisiaj kolejne strzelanie,, z 20m,, wyniki dalej kiepskie, zamieszczam fotki tarczy, i uszczelki,, czy możliwe aby były luzy w tym płaszczu w którym jeździ lufa przy przeładowaniu rygielkiem ??
sprzęt:
śrut (bez różnic znaczących pomiędzy nimi):
uszczelka, chyba do wymiany?? :
tarcza z 20m, lewa kolumna z dipoda,, prawa z klocka drewna+kocyk :/

sprzęt:

śrut (bez różnic znaczących pomiędzy nimi):

uszczelka, chyba do wymiany?? :

tarcza z 20m, lewa kolumna z dipoda,, prawa z klocka drewna+kocyk :/

Hatsan 150 Torpedo, Delta OC 3-9x40
- Snajpi
-
- Arsenał:
Nie wiem na co stać tego hatsana ale na pewno musi się dać lepiej
Ta uszczelka co pstrykłeś to jest ta główna uszczelka na którą naciska ta część z ryglem i uszczelnia lufę ?

Ta uszczelka co pstrykłeś to jest ta główna uszczelka na którą naciska ta część z ryglem i uszczelnia lufę ?

- Nico
- Arsenał:
tak ona jest w tej komorze, co jak zamykam rygielek ze śrutem to do niej się on dociska...
mniej więcej tam ona wchodzi:
mniej więcej tam ona wchodzi:

Ostatnio edytowano 18 kwi 2011, o 19:39 przez Nico, łącznie edytowano 1 raz
- Snajpi
-
- Arsenał:
Skoro dasz rade dmuchać to nie zabardzo dociska niestety pasowało by ją wymienić na grubszą jakiś lepszy śrut zanabyć bo np ten gamoń depcze wyobraźnie a tego drugiego nie znam, od śrutu też wiele zależy.Jak ja strzelałem z umarex'a płaskiego to walił po całej tarczy, a co gorsza każdy śrut po nim robił to samo i było gruntowne czyszczenie komina 

- Nico
- Arsenał:
dam sobie siana narazie z ustawianiem celownika, bo przy takim "skupieniu" nie ma sensu,, kupie uszczelkę, nowy śrut i zobaczę co bedzie ...
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez Nico, łącznie edytowano 1 raz
- Nico
- Arsenał:
filmik z youtuba przedstawiający strzelanie z 40m, z hatsana (ten sam model co mój :)
http://www.youtube.com/watch?v=WDlt5lhPMGQ
też bym tak chciał z mojego postrzelać,,, wiecie może jak fachowo nazywa się ta uszczelka z fotek powyżej ?? bo szukam na allegro ale na fotkach całkiem inne sa (takie jak w łamańcach)
http://www.youtube.com/watch?v=WDlt5lhPMGQ
też bym tak chciał z mojego postrzelać,,, wiecie może jak fachowo nazywa się ta uszczelka z fotek powyżej ?? bo szukam na allegro ale na fotkach całkiem inne sa (takie jak w łamańcach)
- Snajpi
-
- Arsenał:
Albo znajdz jakiegoś kolesia na all co tym handluje i wyślij kilka mailii może trafisz

- marionuras
- Arsenał:
Gość z filmiku musiał nieźle ją udomowić , robi całkiem dobre skupienie jak na 40 metrów.
"organ stoi okrakiem na barykadzie"
- Nico
- Arsenał:
też bede miał takie po 100 paczek śrutu :D znalazłem uszczelke na sztucer.pl,, za 12 zł 2 szt., jutro spróbuje wyciąć z dętki rowerowej, może coś da tymczasowo :D
- Nico
- Arsenał:
ktoś doradzi jak domowym sposobem wyczyścić lufę ?? (posiadam wmiare dobrze zaopatrzony warsztat :) ) czy kawałek filcu na sztywnym drucie będzie dobry ?? czy mogę zastosować WD-40 czy może polecacie coś innego ogólnie dostępnego ??
- sovi3t
- Arsenał:
Śrut koniecznie zmień, do Harnasia polecam Ultra Magnum.
Co do czyszczenia, lepiej lufy nie czyścić w wiatrówce, chyba że na prawdę jest z czego.
Pamiętaj, nic się nie spala, nie ma żadnych wżerających się substancji, tylko film z ołowiu, który nie dopuszcza powietrza (TLENU) do powierzchni stali.
Co do czyszczenia, lepiej lufy nie czyścić w wiatrówce, chyba że na prawdę jest z czego.
Pamiętaj, nic się nie spala, nie ma żadnych wżerających się substancji, tylko film z ołowiu, który nie dopuszcza powietrza (TLENU) do powierzchni stali.
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Co do kopa to zmniejszy się po wymianie uszczelki.Powstanie poduszka powietrzna w cylindrze wyhamowująca tłok przed jego uderzeniem w dno cylindra.Też tak miałem w moim pierwszym karabinku-Hatsanie 100 gdy pękła mi uszczelka.W nic nie dawało się trafić a wcześniej Slavek z niego ściągał słoiki po pulpetach z 40m.Po pęknięciu uszczelki nie dało się tego zrobić z 15m.Do tego doszedł latający po całej szynie montarz z luneta i urwany stoper lunety.
Jeżeli chcesz zmiękczyć spust w Hatsanie trzeba to zrobić droga obróbki elementów.Trzeba zmniejszyć przekrój sprężyny spustowej szlifując ją (po tym zabiegu stanie się bardziej miękka)oraz wygładzić powierzchnie styku elementów mechanizmu spustowego a być może także kąty ich płaszczyzn współpracujących.
Dobrze będzie też przy okazji rozbiórki od razu "zabić diesla".
Jeżeli chcesz zmiękczyć spust w Hatsanie trzeba to zrobić droga obróbki elementów.Trzeba zmniejszyć przekrój sprężyny spustowej szlifując ją (po tym zabiegu stanie się bardziej miękka)oraz wygładzić powierzchnie styku elementów mechanizmu spustowego a być może także kąty ich płaszczyzn współpracujących.
Dobrze będzie też przy okazji rozbiórki od razu "zabić diesla".
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- Nico
- Arsenał:
nie mam zamiary niestety rozbierac wiatrówki i majstrować przy mechanizmie spustu,,, poprostu nie chcę poprawiać Tureckiej myśli technicznej
mam nadzieje że wymiana uszczelki pomoże,,, koszt nowej 12zł,, a czy robił ktoś takie z dętki rowerowej albo ciągnikowej ?? (jest to płaska uszczelka w zamku ryglowanym) teraz święta, a pozatym mieszkam na wiosce, gdzie do najbliższego sklepu z wiatrówkami i tą uszczelką mam 80km 

- Nico
- Arsenał:
to by było za proste :) lubie majsterkować,, a przy okazji jak bede po świętach to i tak kupie w sklepie z wiatrówkami,, nie ma sensu płacić za przesyłkę takiej pierdołki,, tak tylko tymczasowo zrobie z dętki aby zobaczyć czy coś się zmieni na tarczy 

• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
-