Hatsan 150 Torpedo- jaki śrut ??

Naboje, śruty i wszelkie inne pestki, peletki.

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Czytający
Arsenał:

Hatsan 150 Torpedo- jaki śrut ??

Postprzez Nico » 15 kwi 2011, o 22:32

jaki waszym zdaniem będzie najlepszy śrut dla tego karabinka, cal. 4,5mm ??,, zależy mi na celności i powtarzalności strzałów, penetracja i twardość jest dla mnie mniej istotna...

może ktoś miał do czynienia z tym karabinkiem i opisze swoje doświadczenia z różnymi śrutami ??
Hatsan 150 Torpedo, Delta OC 3-9x40

Hunter
Arsenał:

Re: Hatsan 150 Torpedo- jaki śrut ??

Postprzez sovi3t » 15 kwi 2011, o 22:34

Exact heavy lub jeden z moich ulubionych w 4,5 - premier ultra magnum, do tego jest trochę twardszy od exacta.
Ja bym się zdecydował na ultra magnum, dobrze wspominam.

Czytający
Arsenał:

Postprzez Nico » 16 kwi 2011, o 23:16

strzelałem disiaj z śrutu Gamo (jakiś zwykły najtańszy model, ostro zkaończony), ,z podpory na zderzaku siedząc na ziemi oraz z dachu samochodu, ,, rozrzut na 20m miałem około 10cm okrąg, mniej więcej w kole o takiej średnicy mieściły się przestrzeliny. Teraz moje pytania:
(1) jedne śruty wchodziły gładko inne trzeba było siłą wpychać, czy ma to jakiś wpływ na celność ??
(2) czy czasem nie zrywam strzałów (skupienie dosyć marne),, czy może trzeba jakiś tuning zastosować bo czuje że kopa ta wiatrówka ma zbyt dużego
(3)czy da coś ta regulacja śrubką pod spustem ??
(4)czy z czasem sprężyna wybije się sama i straci na mocy, dzięki czemu będę miał lepsze wyniki ??

jutro dodam fotkę ze strzelania
jestem początkujący, i za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny :->

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 16 kwi 2011, o 23:53

1 - Ma
2- Jest taka możliwość że zrywasz :-) Tuning (dobry) zawsze mile widziany, bo prowadzi do polepszenia pracy tudzież osiągów. Co do kopa, u hatsanów to rodzinne :-)
3- Regulacja pomaga dostosować spust pod siebie, skoro masz jedną śrubkę to pewnie służy ona do ustalenia jego drogi - albo długa albo na dotyk
4- Sprężyna zawsze po jakimś czasie słabnie.

CO do tego śruta o którym piszesz -gamo- jest to szpic w dodatku moletowany. Miałem używałem - pragnę zapomnieć :-) omijaj śruty z moletowaną lotką i raczej szukaj "grzybków" ja np nie używam żadnych szpiców 8-)
Dodatkowo z karabinkiem trzeba się zakolegować, przyzwyczaić że kopie, jak kopie :mrgreen: Trening czynni MISZCZA :!: :!: :lol:
Obrazek

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 16 kwi 2011, o 23:55

Ad,1-Oczywiście że ma to wpływ na celność.Powoduje min. zmianę tzw.ciśnienia startu śrutu czyli siły nadającej przyśpieszenie śrucinie a więc zmianę Vo i jego duże skoki.Proponuję zmienić śrut na jakiś lepszy, markowy np. JSB, H&N, Czy chociażby jakiegoś Crosmana lub KTK.Jeśli są dla Ciebie zbyt drogie spotkaj się z kolegami którzy strzelają nimi,na pewno Ci kilka użyczą i sam sprawdzisz czy problem leży w śrucie czy w Tobie.Pamiętaj jednak że każda lufa jest inna i ma swoje kaprysy.To że jeden śrut lata dobrze u kolegi nie znaczy wcale że będzie latał dobrze u Ciebie.To trzeba sprawdzić eksperymentalnie.Gotowej recepty nie ma.

Ad.2 To trudno stwierdzić na odległość.Musiałbyś poprosić kogoś by dokładnie przyjrzałby się karabinkowi w momencie strzału.Jakiekolwiek jego nagłe ruchy,szarpnięcia świadczą o tym że zrywasz.Duży kop świadczyć może o pęknięciu którejś z uszczelek.Proponuję byś dmuchną w lufę niezaładowanego karabinka.Jakiekolwiek przedmuchy świadczyć będą o uszkodzeniu którejś z uszczelek.

Ad.3 Nie miałem tego modelu i nie wiem czy coś da.W AT-44 jej wykręcanie powoduje zmiękczenie spustu.Sprawdź.

Ad.4 Tak. Z czasem sprężyna zmięknie i spowoduje to zmniejszenie "mocy" wiatrówki.Czy poprawi to Twoje wyniki na tarczy to trudno stwierdzić.

Długo masz tą wiatrówkę? Kupiłeś nową czy używkę?
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez commandante » 17 kwi 2011, o 00:00

Nico napisał(a):(1) jedne śruty wchodziły gładko inne trzeba było siłą wpychać, czy ma to jakiś wpływ na celność ??
Tak i nie, każda lufa i każdy strzelac ma swój ulubiony...
(2) czy czasem nie zrywam strzałów (skupienie dosyć marne),, czy może trzeba jakiś tuning zastosować bo czuje że kopa ta wiatrówka ma zbyt dużego
Hmm, zrywać można nawet przy 1 J, a tuning, zależy co chcesz osiągnąć, większą "moc" czy brak kopa, w sprężynówkach jednak Ek okupiona jest wierzgnięciem sprzętu...
Nico napisał(a):(3)czy da coś ta regulacja śrubką pod spustem ??
nic/niewiele
Nico napisał(a):(4)czy z czasem sprężyna wybije się sama i straci na mocy, dzięki czemu będę miał lepsze wyniki ??
Tak, ale czy czas jest ważnym wektorem? Zmęczenie materiału to min rok...
Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter

Czytający
Arsenał:

Postprzez Nico » 17 kwi 2011, o 00:05

nowa kupiona w 2009r.,, średnio męczona z powodu studiów i mieszkania w Krakowie (choć tam gołebi nie brakowało :D ) dzieki wielkie za fachowe porady, spróbuje śrubkę wykręcić lekko i może spust zmięknie, a mam jeszcze grzybka chyba jakiejś polskiej produkcji i coś crosmana w grzybku więc poprubuje jeszcze z nimi i dam znać jak jutro to bedzie wyglądało, choć Komorowski ma przyjechać i zwiedzać zabytkowy kościółek jakieś 300m od mojego domu,, więc najwyżej mnie Borowikowy sniper odstrzeli :D

Hunter
Arsenał:

Postprzez commandante » 17 kwi 2011, o 00:08

Nico napisał(a):choć Komorowski ma przyjechać i zwiedzać zabytkowy kościółek jakieś 300m od mojego domu
...łączymy się z Tobą w bulu :lol:
Varmint Hunter

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 17 kwi 2011, o 00:08

Hehe teraz borowikowy będzie sprayt'em a Ty pragnieniem :lol:
Obrazek

Czytający
Arsenał:

Postprzez Nico » 17 kwi 2011, o 00:15

nie podpuszczajcie mnie bo mam ochotę się postrzelać z nimi, ale jak nie będą mieli snipera w oddziale,, poza tym mam na nimi przewagę - znajomości terenu :mrgreen:

Hunter
Arsenał:

Postprzez commandante » 17 kwi 2011, o 00:18

Nico napisał(a):nie podpuszczajcie mnie bo mam ochotę się postrzelać z nimi, ale jak nie będą mieli snipera w oddziale,, poza tym mam na nimi przewagę - znajomości terenu :mrgreen:
Może sztuczna mgła.... :mrgreen: :?:
Varmint Hunter

Czytający
Arsenał:

Postprzez Nico » 17 kwi 2011, o 00:21

nagram filmik, na którym będzie słychać strzały, w moim przypadku będą to ostatnie jakie usłysze :-D

Hunter
Arsenał:

Postprzez commandante » 17 kwi 2011, o 00:23

Nico napisał(a):nagram filmik, na którym będzie słychać strzały
Tylko nie montuj magnesu przed pasem startowym... :)
Varmint Hunter

Czytający
Arsenał:

Postprzez Nico » 18 kwi 2011, o 14:56

dzisiaj postrzelałem i sprawdziłem lufę: da radę wdmuchnąć powietrze, opór lekki, po dociśnięciu rygielka nieco trudniej (ale da rade wdmuchnąć),, ta uszczelka co tłoczek dobija jest lekko zdezelowana, na brzegu poszczępiona,, czy to właśnie jest powód nie trzymania jednakowej kompresji i sporego rozrzutu ?? (1) regulacja twardości nic nie dała, dalej czuć kopa i zryw,, nawet na całkowicie wykręconej śrubie regulacji,, ta 2 mała na elemencie spustu jest tylko do mocowania języka ?? (2),,,

mam zamiar postrzelać jeszcze leżąc na glebie, jaką wybrac podpore: mam taki dipod: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 29,r:3,s:0

czy lepiej klocka drewnianego owinąć starą kurtką ?? (3)

znowu kilka pytań i prośba o wyrozumiałość i pomoc :roll:

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 18 kwi 2011, o 15:35

Jeśli chodzi o uszczelki to trzeba powymieniać wszystko co jest nie tak , i będzie dobrze. Nieszczelności powodują róznice w prędkości początkowej. Regulacja twardości spustu nie pozbawi kopa wiatrówki, możesz mieć spust na dotyk a kop dalej pozostanie :-) jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Chodzi tylko o to żeby podczas samego strzału nie walczyć ze spustem, ponieważ naciskając język z dużym naciskiem zejdziesz krzyżem z celu i lipa. Co do pozycji leżącej - nie wiem jak się sprawdza bipod przy kopaniu harnasia ale napewno sprawdzi się koc zwinięty w wałek.

PS warto też obejrzeć wylot lufy lub port ładowania - czy czasem gdzieś się nie uszkadza śrut.
Obrazek

Następna strona

Powrót do Amunicja