Hatsan - instalacja sprężyny Vortex

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio

Czytający
Arsenał: - Hatsan 80 / 5,5 mm / luneta Delta Optical 6x/
- Colt Goverment replica / 4,5 mm / oczywiście zabaweczka!

Re: Hatsan - instalacja sprężyny Vortex

Postprzez Kamilk91 » 21 cze 2015, o 18:15

Czy jak się wdupczy Vortexa i dopompuje pod powiedzmy 150 bar, to trzeba tak pompować co strzał, czy zostaje to na stałe aż odpompujemy? Przepraszam jeśli to pytanie brzmi podobnie do "a jak się wrzuca jedynke, to potem można wrzucić dwójkę?", ale dopiero poznaję ten świat :P

Beorn napisał(a):W temacie o h125 są moje zdjęcia jak to wygląda.

Szczerze mówiąc to nie wygląda to najładniej na świecie :D

Czy jak wyślę serwisowi karabin aby wrzucili mi Vertexa to myślicie że zgodzą mi się dopompować do odpowieniego cisnienia? Jeśli tak to dla 5,5mm jakie ciśnienie proponujecie?

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez schadow » 21 cze 2015, o 18:29

Że się tak wyrażę,jeśli Vortex zostanie dopompowany do 150 bar to ta wartość pozostanie na "*stałe"
* "stałe" - oczywiście wartość można regulować wedle potrzeb.

Najlepiej spytaj serwisu czy taką usługę wykonają,nikt z nas raczej na to nie odpowie.Wiem że na alledrogo koleś oferował Vortexa dopompowanego do maksimum,czyli 150 bar.

Czytający

Postprzez Kamilk91 » 21 cze 2015, o 19:22

No ale z doświadczenia na pewno wiecie jaką wartość warto utrzymywać by nie szkodzić sprężynie a osiągać największą moc, takie wypośrodkowanie, złoty środek

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez schadow » 21 cze 2015, o 19:29

Sprężynie raczej nie zaszkodzisz.Zaszkodzisz za to celności,było już kilka opinii użytkowników że przy wartości 150bar celność była nijaka,tak więc jak zależy Ci na celności to 150 bar odpada,a jak na destrukcji to jak najbardziej.

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez Beorn » 21 cze 2015, o 21:16

Może nie wygląda ach i och, to prototyp i ma działać.
Semi-auto Full auto fan

Początkujący Hunter
Arsenał: AA TX200 HC + DOC ~ Łucznik wz. 70

Postprzez kamrzy000 » 21 cze 2015, o 22:02

Podłącze swoje pytanie pod wątek. Orientuje się ktoś jakie ciśnienie fabrycznie posiada sprężyna Vortex i ilu Julianom to odpowiada? Hatsan pompuje je jednakowo, do jakiejś tam wartości ciśnienia czy bywa z tym różnie?
~Volenti non fit iniuria~

Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga

Postprzez loopess » 21 cze 2015, o 22:13

W moim striket edge vortex był napomppwany do ok 95-100 bar i na pewno nie przekraczał 17J ,przynajmnie tak mi się wydaje bo dokładnie ani jednego ani drugiego nie zmierzyłem

Początkujący Hunter

Postprzez kamrzy000 » 21 cze 2015, o 22:20

Nie znalazłem nigdzie informacji nt faktycznego ciśnienia w Vortexie, w takim stanie jaki wypuszcza fabryka. Strasznie mnie to intryguje :D

Czytający

Postprzez Kamilk91 » 21 cze 2015, o 22:58

Hmm.. Zadzwonię jutro do dystrybutora S___ i się wypytam. Jak coś to jakie ciśnienie im zasugerować aby mi dopompowali? bo chcę mieć złożony karabin raz na zawsze a nie rozbierać co chwilę :p 130 będzie ok? 125? :) Zalezy mi pol na pol celność-destrukcja.

Początkujący Hunter

Postprzez kamrzy000 » 21 cze 2015, o 23:03

Nie sądze by dopompowali Ci ponad limit, jeśli w ogóle się tym zajmują. Wszak są tylko dystrybutorem;) ale wypytaj i podziel się informacjami. :)

Hunter
Arsenał: mauser 1857 .54, Gibbs .40, hatfield .45 skałka , kentucky .54, 1777 Corrigé An IX .69, colt navy 1851 .36, remington nma .44, crosman 3576,

Postprzez adriano » 21 cze 2015, o 23:08

napompować to może i ci napompują w końcu sharg sprzedawał sprężyny hp napompowane na maksa ale żaden sklep ci takiej sprężyny raczej nie założy. To jakie ciśnienie jest potrzebne to zależy od systemu i ewentualnych modyfikacji.

Czytający

Postprzez Kamilk91 » 21 cze 2015, o 23:11

Tzn oni zakladają o to już pytałem :p Trzeba im wysłać i założą. Nie chcę na maxa chcę też coś z żywotności wyciągnąć. A nie da się tego jakoś tak ustawić, żeby dopompowywać bez ingerencji w obudowę? Kurde bardzo bym chciał zobaczyć jak to technicznie wygląda ale zdjęćia mi niewiele mówią.

Hunter
Arsenał: mauser 1857 .54, Gibbs .40, hatfield .45 skałka , kentucky .54, 1777 Corrigé An IX .69, colt navy 1851 .36, remington nma .44, crosman 3576,

Postprzez adriano » 21 cze 2015, o 23:20

Dopompowac i spuszczac powietrze możesz tylko jak masz sprężynę na wierzchu chyba ze wywiercisz otwory w systemie. Zresztą nie w każdym hatsanie się tak da bo u mnie na przyklad wychodzily na mocowaniu spustu.

Początkujący Hunter

Postprzez kamrzy000 » 21 cze 2015, o 23:23

Kamil, kup sobie armate i do 40m będziesz miał celnie i z pierdolnięciem:D a tak serio mój Hary jest w limicie a stosunek mocy do celności jest bardzo dobry. Limitowy Vortex wystarczy Ci nawet do drobnego huntingu. A przy ewentualnej kontroli mundurowych jesteś czysty.

Zainteresowany
Arsenał:

Postprzez fabtom » 22 cze 2015, o 01:05

Co się tak upierasz przy tych 150bar? ja mam tyle i będę zmniejszał ciśnienie bo wiatrówka jest baardzo narowista, niecelna itd. Wątpię by Ci jakaś firma założyła vortexa w wersji HP, bo to się wiąże wiadomo z czym. To jest żadna filozofia założenie takiej sprężyny.
Wysyłka wiatrówki w dwie strony do tego Vortex... to się chyba nie opłaca. Weź to lepiej przemyśl i jak nie chcesz tego zrobić sam, to poszukaj kogoś w okolicy kto Ci to zrobi.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zrób to sam