Hatsan - instalacja sprężyny Vortex
Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
- Kamilk91
-
- Arsenał: - Hatsan 80 / 5,5 mm / luneta Delta Optical 6x/
- Colt Goverment replica / 4,5 mm / oczywiście zabaweczka!
Re: Hatsan - instalacja sprężyny Vortex
Ja widziałem na youtube że trzeba coś docinać, coś piłować, coś kręcić. Ja mam dwie lewe ręce, lubię pomajsterkować no ale ta wiatrówka jest nowa, na gwarancji. Wymieniałem sprężyne w H80 sam no i mi się udało bez problemu, ale to był antyk.
Czy w wersji High Power to jest jakaś inna sprężyna? Czy po prostu dopompowana zwykła? Dużo stracę na celności w takiej wersji, czy może te sprężyny są do tego dostosowane i zapobiegają drganiom.
Czy w wersji High Power to jest jakaś inna sprężyna? Czy po prostu dopompowana zwykła? Dużo stracę na celności w takiej wersji, czy może te sprężyny są do tego dostosowane i zapobiegają drganiom.
- zapek-1974
Skoro masz dwie lewe ręce to wyślij karabinek do Alchemika na montaż gas-ramu. Będziesz miał regulacje ciśnienia na zewnątrz, moim zdaniem dużo lepsze rozwiązanie jak vortex.
- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Kamilk91 napisał(a):Czy w wersji High Power to jest jakaś inna sprężyna? Czy po prostu dopompowana zwykła?
Dopompowana zwykła.
Kamilk91 napisał(a):Dużo stracę na celności w takiej wersji, czy może te sprężyny są do tego dostosowane i zapobiegają drganiom.
Są przystosowane. Ale odrzut spowodowany ruchem tłoka (szybszym) będzie większy (a to już może się przełożyć na celność

- Kamilk91
-
- Arsenał: - Hatsan 80 / 5,5 mm / luneta Delta Optical 6x/
- Colt Goverment replica / 4,5 mm / oczywiście zabaweczka!
Dzwoniłem do Sharg'a. Oni generalnie nie wymieniają sprężyn. Gościu mówi że w jednostkach ciśnieniowych wartości mi nie poda, bo nie ma pojęcia ile to jest, ale dopompowywane są do osiągania wartości (pewnie jakiś uśredniony śrut czy cóś) 16,3 Żula.
Wnioski: jak się dopompuje ją chociaż trochę to już przekroczy magiczne 17J więc w sumie to na co to komu, po co i dlaczego? :D chyba sobie daruje dopełnianie jej, a nuż kiedyś mnie najdzie ochota na strzelanie do bizonów i wtedy pomyślę.
Wnioski: jak się dopompuje ją chociaż trochę to już przekroczy magiczne 17J więc w sumie to na co to komu, po co i dlaczego? :D chyba sobie daruje dopełnianie jej, a nuż kiedyś mnie najdzie ochota na strzelanie do bizonów i wtedy pomyślę.
- Ojciec
-
- Arsenał: Hoyt Ignite
Panowie zalozylem sprezyne gazowa do h125, poszlo jak po masle. Ale wylecialy kolki z mechanizmu spustowego i dupa ze mnie. Nie potrafie tego zlozyc bo mi nie trzyma tloka. Poratujce prosze, jakies zdjecia, szkic? Mam zalozony ten mechanizm zazebiajacy na tloku, reszta wszystko jest wyjete na stol 

- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Hatsan regulacja spustu, działanie QT schemat Quatro Trigger
Proszę, w załączniku masz sposób regulacji i schemat: hatsan-regulacja-spustu-dzialanie-qt-schemat-quatro-trigger-t1068.html
Proszę, w załączniku masz sposób regulacji i schemat: hatsan-regulacja-spustu-dzialanie-qt-schemat-quatro-trigger-t1068.html
- Ojciec
-
Dzieki
tego wlasnie szukalem. Juz zrobione, cztery razy pyknolem i psy przestaly szczekac w wsi. Ale grzmi, chyba przesmarowalem, bo w swietle latarki widzialem jak sie z lufy kopci. Ale zadowolony jestem, oj dana dana... Oby jutro lalo to kobitka do roboty nie zagoni i wtedy 

- Biker
Przydała by się podkładka centrująca, przy tłoku nic się nie stanie, ten pręt ma z nim stały kontakt i w niego nie tłucze a jedynie napiera.
Jest montowany na małym napięciu wstępnym.
Jest montowany na małym napięciu wstępnym.
- Biker
no_taki napisał(a):średnica uszczelki 37.2 mm najprawdopodobniej
Zmierz dokładnie cylinder w środku i będziesz znał wymiar jakiej uszczelki potrzebujesz.
Ja tu nic nie podpowiem bo nie rozbierałem zbyt wielu sprężynówek.
Wstaw fotke swojej uszczelki i może wtedy ktos coś podpowie.
Albo spytaj sprzedawców na allegro lub w jakimś sklepie i Ci sprzedadzą coś co pasuje.
- Dziobek
- Arsenał:
jeśli myślisz o skracaniu to po prostu zaznacz sobie miejsce gdzie chciał byś ją uciąć i spróbuj przeładować trzymając przed tym miejsce, zobaczysz jaka siła jest potrzebna
- Krzysztof123
- Arsenał:
Mam od niedawna wiatrówke hatsan 135 vortex….i takie pytanie,,,,czy można spuścić powietrze z vortexa nie rozkręcając spustu i nie wyciągając sprężyny vortexa z komory? pytam się bo czytałem fora i ktoś miał dojście z zewnątrz i jak chciał to operował większą mocą a raz mniejszą i robił to praktycznie na poczekaniu...ja rozkręciłem wiatrówkę i nie widze możliwości spuszczenia powietrza z układu bez rozbierania wiatrówki...Doradzi mi ktoś?
- Ojciec
-
Trzeba wywiercić otwory w odpowiednich miejscach aby był dostęp z zewnątrz. Minusem może być nie docenienie tej przeróbki przez następnego właściciela.
- Krzysztof123
- Arsenał:
Praktycznie łatwo dopompować vortexa do 150 barów ale potem jeśli się chce to trzeba te dziury w odpowiednim miejscu nawiercić ,ale właśnie w jakim miejscu...żeby się dowiedzieć pewnie musiałbym mieć druga identyczna sprezyne w ręce i próbować trafic gdzie można by nawiercać i trafic na otwór w sprężynie.
- Ojciec
-
Tak,trzeba to dokładnie przemyśleć zanim się zdecydujesz. Spustu nie trzeba rozbierać, trzeba dorobić kołki np. z gwoździa aby mieściły się na długość w obudowie i wypchnąć nimi te orginalne. Po czym wyjmujesz cały spust bez rozbierania.
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
-