Hatsan - instalacja sprężyny Vortex

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo

Czytający
Arsenał: - Hatsan 80 / 5,5 mm / luneta Delta Optical 6x/
- Colt Goverment replica / 4,5 mm / oczywiście zabaweczka!

Re: Hatsan - instalacja sprężyny Vortex

Postprzez Kamilk91 » 22 cze 2015, o 08:38

Ja widziałem na youtube że trzeba coś docinać, coś piłować, coś kręcić. Ja mam dwie lewe ręce, lubię pomajsterkować no ale ta wiatrówka jest nowa, na gwarancji. Wymieniałem sprężyne w H80 sam no i mi się udało bez problemu, ale to był antyk.

Czy w wersji High Power to jest jakaś inna sprężyna? Czy po prostu dopompowana zwykła? Dużo stracę na celności w takiej wersji, czy może te sprężyny są do tego dostosowane i zapobiegają drganiom.

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 22 cze 2015, o 08:54

Skoro masz dwie lewe ręce to wyślij karabinek do Alchemika na montaż gas-ramu. Będziesz miał regulacje ciśnienia na zewnątrz, moim zdaniem dużo lepsze rozwiązanie jak vortex.

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Postprzez syntezator » 22 cze 2015, o 09:22

Kamilk91 napisał(a):Czy w wersji High Power to jest jakaś inna sprężyna? Czy po prostu dopompowana zwykła?

Dopompowana zwykła.
Kamilk91 napisał(a):Dużo stracę na celności w takiej wersji, czy może te sprężyny są do tego dostosowane i zapobiegają drganiom.

Są przystosowane. Ale odrzut spowodowany ruchem tłoka (szybszym) będzie większy (a to już może się przełożyć na celność ;-) ). Ale za to wiatrówka (śrut) będzie miała większą energię.

Czytający
Arsenał: - Hatsan 80 / 5,5 mm / luneta Delta Optical 6x/
- Colt Goverment replica / 4,5 mm / oczywiście zabaweczka!

Postprzez Kamilk91 » 22 cze 2015, o 09:42

Dzwoniłem do Sharg'a. Oni generalnie nie wymieniają sprężyn. Gościu mówi że w jednostkach ciśnieniowych wartości mi nie poda, bo nie ma pojęcia ile to jest, ale dopompowywane są do osiągania wartości (pewnie jakiś uśredniony śrut czy cóś) 16,3 Żula.
Wnioski: jak się dopompuje ją chociaż trochę to już przekroczy magiczne 17J więc w sumie to na co to komu, po co i dlaczego? :D chyba sobie daruje dopełnianie jej, a nuż kiedyś mnie najdzie ochota na strzelanie do bizonów i wtedy pomyślę.

Stary Hunter
Arsenał: Hoyt Ignite

Postprzez Ojciec » 25 wrz 2015, o 20:27

Panowie zalozylem sprezyne gazowa do h125, poszlo jak po masle. Ale wylecialy kolki z mechanizmu spustowego i dupa ze mnie. Nie potrafie tego zlozyc bo mi nie trzyma tloka. Poratujce prosze, jakies zdjecia, szkic? Mam zalozony ten mechanizm zazebiajacy na tloku, reszta wszystko jest wyjete na stol :-)2.

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Postprzez syntezator » 25 wrz 2015, o 21:35

Hatsan regulacja spustu, działanie QT schemat Quatro Trigger
Proszę, w załączniku masz sposób regulacji i schemat: hatsan-regulacja-spustu-dzialanie-qt-schemat-quatro-trigger-t1068.html

Stary Hunter

Postprzez Ojciec » 25 wrz 2015, o 22:12

Dzieki :mrgreen: tego wlasnie szukalem. Juz zrobione, cztery razy pyknolem i psy przestaly szczekac w wsi. Ale grzmi, chyba przesmarowalem, bo w swietle latarki widzialem jak sie z lufy kopci. Ale zadowolony jestem, oj dana dana... Oby jutro lalo to kobitka do roboty nie zagoni i wtedy :-)-3

Biker

Postprzez Biker » 1 lis 2016, o 18:52

Wkładasz ja tak jak na drugim (dolnym) filmiku.

Biker

Postprzez Biker » 1 lis 2016, o 19:04

Przydała by się podkładka centrująca, przy tłoku nic się nie stanie, ten pręt ma z nim stały kontakt i w niego nie tłucze a jedynie napiera.
Jest montowany na małym napięciu wstępnym.

Biker

Postprzez Biker » 1 lis 2016, o 19:43

no_taki napisał(a):średnica uszczelki 37.2 mm najprawdopodobniej

Zmierz dokładnie cylinder w środku i będziesz znał wymiar jakiej uszczelki potrzebujesz.
Ja tu nic nie podpowiem bo nie rozbierałem zbyt wielu sprężynówek.
Wstaw fotke swojej uszczelki i może wtedy ktos coś podpowie.
Albo spytaj sprzedawców na allegro lub w jakimś sklepie i Ci sprzedadzą coś co pasuje.

Cichy
Arsenał:

Postprzez Dziobek » 2 lis 2016, o 18:12

jeśli myślisz o skracaniu to po prostu zaznacz sobie miejsce gdzie chciał byś ją uciąć i spróbuj przeładować trzymając przed tym miejsce, zobaczysz jaka siła jest potrzebna

Cichy
Arsenał:

Postprzez Krzysztof123 » 18 lip 2019, o 10:49

Mam od niedawna wiatrówke hatsan 135 vortex….i takie pytanie,,,,czy można spuścić powietrze z vortexa nie rozkręcając spustu i nie wyciągając sprężyny vortexa z komory? pytam się bo czytałem fora i ktoś miał dojście z zewnątrz i jak chciał to operował większą mocą a raz mniejszą i robił to praktycznie na poczekaniu...ja rozkręciłem wiatrówkę i nie widze możliwości spuszczenia powietrza z układu bez rozbierania wiatrówki...Doradzi mi ktoś?

Stary Hunter

Postprzez Ojciec » 22 lip 2019, o 20:52

Trzeba wywiercić otwory w odpowiednich miejscach aby był dostęp z zewnątrz. Minusem może być nie docenienie tej przeróbki przez następnego właściciela.

Cichy
Arsenał:

Postprzez Krzysztof123 » 22 lip 2019, o 23:00

Praktycznie łatwo dopompować vortexa do 150 barów ale potem jeśli się chce to trzeba te dziury w odpowiednim miejscu nawiercić ,ale właśnie w jakim miejscu...żeby się dowiedzieć pewnie musiałbym mieć druga identyczna sprezyne w ręce i próbować trafic gdzie można by nawiercać i trafic na otwór w sprężynie.

Stary Hunter

Postprzez Ojciec » 23 lip 2019, o 00:34

Tak,trzeba to dokładnie przemyśleć zanim się zdecydujesz. Spustu nie trzeba rozbierać, trzeba dorobić kołki np. z gwoździa aby mieściły się na długość w obudowie i wypchnąć nimi te orginalne. Po czym wyjmujesz cały spust bez rozbierania.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zrób to sam