HW 100 FAC
Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo
• Strona 2 z 2 • 1, 2
- Seagull
-
- Arsenał: zminiaturyzowana głowica H .177
Re: HW 100 FAC
Tylko na razie nie widziałem luf LW do HW 100 w kalibrze .177 ...
Są tylko .22.
Cena koło 500 zł.
Zbieram kasę póki co.
Może spróbuję tego rozwiązania, chociaż 20 cm więcej to tak średnio mi pasuje ale co robić...
Są tylko .22.
Cena koło 500 zł.
Zbieram kasę póki co.
Może spróbuję tego rozwiązania, chociaż 20 cm więcej to tak średnio mi pasuje ale co robić...

HW100 T-erminator
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Przyznam że sam myślę o tym by kiedyś tam w odległej przyszłości wymienić harnasia na coś z regulatorem (bo dla mnie jeśli FAC to i regulator) i na razie znalazłem dwa karabinki które mi odpowiadają.Są to BSA R10/S10 lub HW100.Setka z tej dwójki jest moim faworytem ze względu na dwutaktową dźwignię i właśnie łatwość FACzenia.
Czytałem w sieci że bez większego problemu można samodzielnie wydusić z 16J-owej wersji Lang(lufa 610mm) w kal.5,5 35J.
Jak to będzie w 4,5mm dokładnie nie wiem ,ale z pewnością nie będzie problemu z podniesieniem energii z 16J o kilka kolejnych "żuli".Myślę że da radę do tych 27J ale to akurat tylko moje "misianie".
Z tego co pamiętam należało wymontować jakiś zespół elementów(tylna część komory zbijaka z sprężyną zbijaka i zbijakiem.Są one jakoś ze sobą połączone.By zwiększyć energię należało zwiększyć napięcie sprężyny zbijaka.By to zrobić należało wykręcić śrubę oporową o którą opiera się sprężyna.Problem w tym że ta śruba jest zabezpieczona przed kręceniem nią przez właściciela przez fabrykę.Zabezpieczona jest dodatkową śrubą wkręconą z boku i ja blokującą.Obie śruby są wkręcone na klej.By sobie z tym poradzić należy element w który są one wkręcone podgrzać by puścił klej trzymający śruby.Następnie dremelkiem należy naciąć rowek w śrubie oporowej sprężyny,wykręcić śrubę blokującą ją i płaskim dużym wkrętakiem wkręcić głębiej śrubę oporową sprężyny zbijaka zwiększając jej napięcie.Zwiększy się siła z jaką zbijak uderza w zawór strzałowy i prócz energii skraca się cykl strzału.Po tym zabiegu można z wersji Lang kal.5,5 wycisnąć 35J bez gmerania w regulatorze.
Powyższy opis przytoczyłem z pamięci a jak wiadomo pamięć bywa zawodna.Nigdy nie miałem w ręku HW 100.Kiedyś znalazłem opis tych czynności na jakimś forum ale nie pamiętam na którym.Z tego co pamiętam jakiś maniak HW 100 pozbierał wszelkie info o HW 100 i w jednym temacie umieścił wszystkie linki do stron z różnymi tematami o setce.Większość linków prowadziła niestety na nasz kochany i-web.
Najlepiej będzie jeśli w googlu poszukasz tematów o setce i znajdziesz tam ten temat.Jest fajnie napisany i zilustrowany ładnymi fotkami.Wszystko jest jasno i czytelnie opisane.Miłej lektury i owocnych poszukiwań. 
Czytałem w sieci że bez większego problemu można samodzielnie wydusić z 16J-owej wersji Lang(lufa 610mm) w kal.5,5 35J.
Jak to będzie w 4,5mm dokładnie nie wiem ,ale z pewnością nie będzie problemu z podniesieniem energii z 16J o kilka kolejnych "żuli".Myślę że da radę do tych 27J ale to akurat tylko moje "misianie".
Z tego co pamiętam należało wymontować jakiś zespół elementów(tylna część komory zbijaka z sprężyną zbijaka i zbijakiem.Są one jakoś ze sobą połączone.By zwiększyć energię należało zwiększyć napięcie sprężyny zbijaka.By to zrobić należało wykręcić śrubę oporową o którą opiera się sprężyna.Problem w tym że ta śruba jest zabezpieczona przed kręceniem nią przez właściciela przez fabrykę.Zabezpieczona jest dodatkową śrubą wkręconą z boku i ja blokującą.Obie śruby są wkręcone na klej.By sobie z tym poradzić należy element w który są one wkręcone podgrzać by puścił klej trzymający śruby.Następnie dremelkiem należy naciąć rowek w śrubie oporowej sprężyny,wykręcić śrubę blokującą ją i płaskim dużym wkrętakiem wkręcić głębiej śrubę oporową sprężyny zbijaka zwiększając jej napięcie.Zwiększy się siła z jaką zbijak uderza w zawór strzałowy i prócz energii skraca się cykl strzału.Po tym zabiegu można z wersji Lang kal.5,5 wycisnąć 35J bez gmerania w regulatorze.
Powyższy opis przytoczyłem z pamięci a jak wiadomo pamięć bywa zawodna.Nigdy nie miałem w ręku HW 100.Kiedyś znalazłem opis tych czynności na jakimś forum ale nie pamiętam na którym.Z tego co pamiętam jakiś maniak HW 100 pozbierał wszelkie info o HW 100 i w jednym temacie umieścił wszystkie linki do stron z różnymi tematami o setce.Większość linków prowadziła niestety na nasz kochany i-web.

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Znalazłem ten temat.Wklejam linka: http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=1579
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- Seagull
-
Ale ślepota ze mnie, dzięki
Sprawdzałem: Akcesoria, lufy, Weihrauch i nie widziałem tego
Czas do okulisty się udać!

Sprawdzałem: Akcesoria, lufy, Weihrauch i nie widziałem tego

Czas do okulisty się udać!

HW100 T-erminator
- Seagull
-
No tak własnie napisałem powyżej!
Dzięki Czarnowidz - dobra robota, zaraz zaczynam lekturę

Dzięki Czarnowidz - dobra robota, zaraz zaczynam lekturę

HW100 T-erminator
- Czarnowidz
-
Oj okulista zarobi, Andrzej też:
http://www.akhobby.pl/index.php?a=opis&k=69&id=693

- Seagull
-
Nie będę się spieszył z wydawaniem, bo na razie nie mam takiej kasy!
Dzięki za propozycję, woytan.
Odezwę się ale na razie mam PLAN - najpierw kupię tą sprężynę, zajrzę do regulatora i zobaczymy jak będzie ;)

Dzięki za propozycję, woytan.
Odezwę się ale na razie mam PLAN - najpierw kupię tą sprężynę, zajrzę do regulatora i zobaczymy jak będzie ;)
HW100 T-erminator
- Czarnowidz
-
No właśnie surówkę.U Andrzeja masz gotowca.Wykręcasz starą wkręcasz nową i po kłopocie.
Leprze to największy wróg dobrego.
Najwidoczniej kolega nie jest zadowolony z działania skoro chce naprawić(czytaj: Poprawić).Inaczej by nie pytał raczej prawda?
Leprze to największy wróg dobrego.
Najwidoczniej kolega nie jest zadowolony z działania skoro chce naprawić(czytaj: Poprawić).Inaczej by nie pytał raczej prawda?
Ostatnio edytowano 5 mar 2011, o 22:29 przez Czarnowidz, łącznie edytowano 1 raz

- Czarnowidz
-
Co racja to racja.Też mam sentyment do LW.Choć z drugiej strony czy jest miedzy nimi naprawdę tak wielka różnica?
Swoją drogą przy obróbce tej surówki można ja dość łatwo spieprzyć(np.skrzywić),no i jest z tym trochę roboty,trzeba mieć zaufanego fachowca no i zawsze to jakieś dodatkowe(nie małe)koszty.
Pytanie czy kolega jest zadowolony ze skupienia jakie uzyskuje z oryginalnej lufy HW?Jeśli jest, to uważam że LW jest mu zbędne.Jeśli chce iść z tuningiem na maksa i nie przerażają go dodatkowe komplikacje to jak najbardziej LW jest na miejscu.
Swoją drogą przy obróbce tej surówki można ja dość łatwo spieprzyć(np.skrzywić),no i jest z tym trochę roboty,trzeba mieć zaufanego fachowca no i zawsze to jakieś dodatkowe(nie małe)koszty.
Pytanie czy kolega jest zadowolony ze skupienia jakie uzyskuje z oryginalnej lufy HW?Jeśli jest, to uważam że LW jest mu zbędne.Jeśli chce iść z tuningiem na maksa i nie przerażają go dodatkowe komplikacje to jak najbardziej LW jest na miejscu.

- Seagull
-
Jestem zadowolony ze skupienia na lufie HW.
Powtarzalnie 15x15 (20) mm na 50m wychodzi w dobrych warunkach.
Co do lufy to raczej chodzi o zwiększenie jej długości i dodanie przez to 2-3 J.
Na razie jednak to odkładam z tą lufą.
Zresztą pisałem o tym wyżej.
Wiadomo, że HW to nie LW ale fakt też, że z surówką to zachodu więcej.
Powtarzalnie 15x15 (20) mm na 50m wychodzi w dobrych warunkach.
Co do lufy to raczej chodzi o zwiększenie jej długości i dodanie przez to 2-3 J.
Na razie jednak to odkładam z tą lufą.
Zresztą pisałem o tym wyżej.
Wiadomo, że HW to nie LW ale fakt też, że z surówką to zachodu więcej.
HW100 T-erminator
- lupii
-
- Arsenał:
Troche odkopie stary temat ale podziele sie swoimi ostatnimi doswiadczeniami. Po pierwsze nie kazdy HW100 ma zaklejona srube regulacji sprezyny zbijaka. Moj o dziwo nie mial chociaz jest nowy z 2011 roku. Tak do testow zwiekszylem cisnienie na reguatorze do 120bar i wymienilem sprezyne na facowa. Niestety jedyne co to dalo to 20,5J na 41 cm lufie przy Expressie 4,52. Szalu nie ma tylko powieterza zjadal tyle ze na 2 magazynki straczalo przy trzecim widac bylo juz opad o 2-3cm na 40metrach. Wiec wrocilem do 16,8J a cisnienie na regulatorze ustawilem 94bar. (Ps. dla dociekliwych, Calosc dziala sie w holandii gdzie takie zabawy i wiele innych sa dozwolone)
Wydaje mi sie wiec ze sensu nie ma w przerabianiu limitowej HW100 na FAC lepiej kupic FAC i odrazu w 5,5mm ;)
Wydaje mi sie wiec ze sensu nie ma w przerabianiu limitowej HW100 na FAC lepiej kupic FAC i odrazu w 5,5mm ;)
- lupii
-
- Arsenał:
woytan napisał(a):lupii napisał(a):Tak do testow zwiekszylem cisnienie na reguatorze do 120bar [..] Wiec wrocilem do 16,8J a cisnienie na regulatorze ustawilem 94bar.
Zwiększanie ciśnienia to jest jedynie droga do szybkiego opróżnienia kartusza... ale sam już to wcześniej kolega zauważył
Ustawilem 120bar bo ponoc tyle maja wersje FACowe ustawione...

• Strona 2 z 2 • 1, 2