Jaką butle kupić do PCP?

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).
Czytający
Arsenał:

Jaką butle kupić do PCP?

Postprzez Ferbii » 10 gru 2014, o 09:46

Cześć,
Zamierzam kupić butlę 6 litrów. Zamiast stalowej zastanawiam się nad jakąś lżejszą opcją. Są butle kompozytowe ale nie wiem czy będzie to dobry wybór. Możecie poradzić lub wskazać jakiś przykład butli.

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Re: jaka butla

Postprzez daras » 10 gru 2014, o 10:18

Butle kompozytowe mają legalizację chyba na 10 lat po tym okresie możesz ją wyrzucić. Dlatego ja skłaniałbym się do zakupu butli stalowej. No a jak chcesz mieć lekką to kup sobie drugą małą w teren.

Czytający
Arsenał:

Re: jaka butla

Postprzez Ferbii » 10 gru 2014, o 10:23

Czytałem, że żywotność takiej butli to 20 lat. Mam już butle 2 litrową ale ona starcza na dwa pełne tankowania. Faktycznie może lepiej będzie zaopatrzyć się w stalową jako baza w terenie i doładowywać 2 litrową. Ile waży mniej więcej napełniona stalowa butla 6 litrowa ?

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Re: Jaką butle kupić do PCP?

Postprzez lykanos » 10 gru 2014, o 11:06

Zakapiora (butle matkę) to raczej min. 10l 300bar roboczego. 6 l na długo jako butla matka nie wystarczy.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez daras » 10 gru 2014, o 12:03

6 litrwa to może być najwyżej butla córka. :mrgreen: Na zakapiora proponuję 50 litrową, bo kosztuje tyle samo lub mniej co 6 litrowa. Mnie udało sie wychaczyć 1 roczną za 600-700 zł jeśli dobrze pamiętam.

Hunter
Arsenał:

Postprzez lupus1 » 10 gru 2014, o 12:15

Ile waży w przybliżeniu taka 50-cio litrowa? Wysokość też orientacyjnie by się przydała... :-)

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez daras » 10 gru 2014, o 12:18

Waga jak na fotce, a wysokość 165 cm razem z zaworem. Butla włązi mi do kombi jak rozłożę siedzenia. :mrgreen:
Obrazek

Hunter
Arsenał:

Postprzez lupus1 » 10 gru 2014, o 14:00

Z braku garażu i mieszkając w bloku odpada, cholera :-/ .

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Postprzez lykanos » 10 gru 2014, o 22:18

Sąsiedzi by podpierdolili że trupy regularnie przewozisz w aucie albo rakiety jakieś budujesz, regularne scysje... ;-)
Myślę że ze względu na kompromis pomiędzy pojemnością, wymiarami w bloku i wagą to coś ok. 10l na butkę matkę a lepiej trochę więcej.
6l mam i na matkę to mało, na długo nie starczy, chyba że masz znajomego np. strażaka na osiedlu...
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 10 gru 2014, o 22:22

Albo coś w pobliżu 20-ki.
Da się samemu złapać ją pod pachę.
Strzelania trochę z niej jest.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez Beorn » 11 gru 2014, o 10:33

Mam 12l 300bar 18kg mi trochę za mała.Szybko schodzi 20 pompek kartusza i już poniżej 200bar.Muszę dalej pompką dobijać.Żeby starczała na dłużej pompuję kartusz do 150Bar reszta pompką.
Moim zdaniem 15-20l jest optymalna.Nie za duża nie za mała.Wagowo nie za ciężka jak napisał Antonio.
Semi-auto Full auto fan

Czytający
Arsenał:

Postprzez Ferbii » 11 gru 2014, o 13:59

Dzięki za porady. Przemyślę jeszcze sprawę jaką butlę wybrać. Natomiast ta 50 litrowa położyła mnie na łopatki ;)

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez daras » 11 gru 2014, o 15:43

Jak miałem 6 to na tydzień mi nie starczała. :-D

Sponsor forum
Arsenał: Crick Tac 45

Postprzez bosh6 » 11 gru 2014, o 16:03

Zależy ile się strzela i co najważniejsze czy w limicie czy poza nim :mrgreen: Mam 6l i w limicie starcza mi na 2 miesiące, jak pykałem z galatiana 47J to ledwo tydzień i schodziła poniżej 200bar.

Sponsor forum
Arsenał: Ciupaga

Postprzez zorba » 11 gru 2014, o 16:21

A ja sobie Coltri kupiłem i mam to w nosie :))) Waga połowe mniejsza niż Darasa grzmot

Następna strona

Powrót do Akcesoria