Jakich używacie pestek ?
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Re: Jakich używacie pestek ?
Mam kilka paczek JSB Exact Jumbo: RS,Express,zwykły,Heavy,Monster.Jest to dla mnie taki śrut ogólnego przeznaczenia.Szczególnie gdy strzelam na większe dystanse.
Używam też sporadycznie śrutu H&N,podobnie jak JSB ,choć do tej pory wypadał słabiej od JSB.
Mam też Crossman-a HP.Używam go rekreacyjnie do demolki na małych i średnich dystansach.Przyznać muszę że mnie pozytywnie zaskoczył jakością i celnością,choć jako HP wypada kiepsko.Jego ekspansywność jest delikatnie mówiąc umowna.
Tam gdzie potrzebuję śrutu ekspansywnego używam POLYMAG Predator.To to samo co JSB Predator tylko w innym opakowaniu.
Używam też sporadycznie śrutu H&N,podobnie jak JSB ,choć do tej pory wypadał słabiej od JSB.
Mam też Crossman-a HP.Używam go rekreacyjnie do demolki na małych i średnich dystansach.Przyznać muszę że mnie pozytywnie zaskoczył jakością i celnością,choć jako HP wypada kiepsko.Jego ekspansywność jest delikatnie mówiąc umowna.
Tam gdzie potrzebuję śrutu ekspansywnego używam POLYMAG Predator.To to samo co JSB Predator tylko w innym opakowaniu.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Predator to taki kompromis pomiędzy grzybkowaniem a balistyką i celnością.W testach wypada bardzo dobrze.Na duże dystanse też się za bardzo nie nadaje.Góra 40m.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- rafael
- Arsenał:
W zależnosci od sprzętu używam takiego śrutu, który najlepiej sprawuje się w danym karabinku. Przeważnie HN i JSB. Nie liczę na grzybkowanie i takie tam, po co
?
Pzdr.

Pzdr.
- commandante
-
- Arsenał:
Premier Ultra Magnum 4.5 mm 10.5 grain.snajperzysta napisał(a):Czyli jaki najczęściej preferujecie śrut i z jakim przeznaczeniem ?
Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter
Varmint Hunter
- dominik0116
- Arsenał:
Do 30m crow magnum, na dalsze odległości jsb exact heavy i zwykły.
- Snajpi
-
- Arsenał:
Hehe widzę same renomowane marki
może wstyd się przyznać, ale ja używam tego co się sprawdza. Ja do szczuro bitki Używam KTK Diabolo. Cena
7,30 za 500.. ale wyglądem bardzo zbliżony do exacta tylko nie ma tej dokładności w kalibrze, ale ztym sobie radze.. wkońcu nie strzelam dalej jak na góra 25-30 m

- JaguaR
-
- Arsenał:
Moje ulubione propozycje do limitów:
5,5mm - Karabinki
1. Exact Jumbo RS (na 75m)
2. H&N Field Target Trophy (lekki wiatr do 50m idealnie się spisuje)
3. Exact Express zamiannie z FTT
4,5mm - Pistole
1. Exact 4,52
2. H&N Silhouette
5,5mm - Karabinki
1. Exact Jumbo RS (na 75m)
2. H&N Field Target Trophy (lekki wiatr do 50m idealnie się spisuje)
3. Exact Express zamiannie z FTT
4,5mm - Pistole
1. Exact 4,52
2. H&N Silhouette
Mk 3,17
- Seagull
-
- Arsenał: zminiaturyzowana głowica H .177
Mój śrut to Crosman Premier Domed 7,9 gr.
Świetnie wykonany, bez zniekształceń, biorę jak leci z paczki bez czarów.
Za 1250 szt. płacę 59 zł - wychodzi niecałe 24 zł za 500 szt.
Wypróbowałem, zakupiłem 5k sztuk i używam z powodzeniem (na 50m skupienie 15 x15mm w dobrych warunkach i styknie)
Ostatnio kupiłem na próbę Crosman Premier Hollow Point ale jeszcze testów nie robiłem.
Jak będzie trzymał przyzwoite skupienie do 30m, to będzie na pierze!
Świetnie wykonany, bez zniekształceń, biorę jak leci z paczki bez czarów.
Za 1250 szt. płacę 59 zł - wychodzi niecałe 24 zł za 500 szt.
Wypróbowałem, zakupiłem 5k sztuk i używam z powodzeniem (na 50m skupienie 15 x15mm w dobrych warunkach i styknie)

Ostatnio kupiłem na próbę Crosman Premier Hollow Point ale jeszcze testów nie robiłem.
Jak będzie trzymał przyzwoite skupienie do 30m, to będzie na pierze!

HW100 T-erminator
- md-11
-
- Arsenał:
Kiedyś używałem tylko Baracudy Match .177 ale teraz przekonałem się do Exact`a Heavy 10.3 gr.
U mnie w BSA na wylocie lufy ma stabilne 290 m/s. Do 65m z pełnego podparcia (a ja inaczej nie strzelam) daje niezłe skupienie, ma też dobre BC. więc leci dosyć płasko. Do 35m robi też pięknego grzybka - po prostu czego chcieć więcej ;)
U mnie w BSA na wylocie lufy ma stabilne 290 m/s. Do 65m z pełnego podparcia (a ja inaczej nie strzelam) daje niezłe skupienie, ma też dobre BC. więc leci dosyć płasko. Do 35m robi też pięknego grzybka - po prostu czego chcieć więcej ;)
- AWGAN
- Arsenał:
Ja też używam tanich śrutów które się sprawdzają a,że ostatnio strzelam z chinola (którego nazwy nie wymienię) to używam GAMO pro hunter ew. pro magnum kal.5,5mm z chinki nawet idzie tylko dla tego ,że trochę przy niej majstrowałem ale na szczury jak znalazł. 

- Gonzo
-
- Arsenał:
Ja pluję z Exacta 4.51 bądź 4.52 które najlepiej się u mnie sprawują (chinka i turek) miałem trochę crosman'ów: wadcutter to był taki sobie, pointed lata u mnie kiepsko, destroyer oraz premier hollow point o którym lepiej nie mówić. H&N econ jest tak sobie, a i jeszcze gamo rocket, jedynie słuszny do przebijania blachy
ogólnie nie natrafiłem jeszcze na żaden śrut którym mógłbym celnie strzelać, poza Exactem 

- borsuk
-
- Arsenał: JĄDROWY
Z BMKi wale Tomitexem szpic gładki,dobrze wykonany,nie brudzi, jest oryginalnie nasmarowany, dobrze lata do 50 m(jak na chinkę
) pudełko po śrucie ze stojącej nie ma szans,kapselki na 30 m też fruwają
. W Zorakim używam Crosmana Pointeda trochę brudzi ale benzyna ekstrakcyjna załatwia sprawę,ma dość płaską trajektorię i na 25m kapselki też regularnie obrywają,ma bardzo dobrą przebijalność jak na ołów.

- Bart Kalibrgun
- Arsenał:
polymag 6,35 chujowsto
zaraz po zakupie mojej pierwszej wiatrówki , qb 78 nie mogłem ustawić zera nawet na 20 m . - śrut diabolo boxer made in Germany ;)
po zmianie na JSB exact 5,50 totalna zmiana - jedna dziura
i w innych moich wynalazkach na ammo nie oszczędzam i plują tylko JSB , załamałem się tylko wczoraj celnością polymaga 6,35 ( mam też polimaga w 5,5 do qubety 78 i ta leje z niego niewiele gortzej niż exact ) ;( polymag 6,35 strzelane na 38 m rozrzut ok 4 cm .
Może komuś lata lepiej ?
po zmianie na JSB exact 5,50 totalna zmiana - jedna dziura
i w innych moich wynalazkach na ammo nie oszczędzam i plują tylko JSB , załamałem się tylko wczoraj celnością polymaga 6,35 ( mam też polimaga w 5,5 do qubety 78 i ta leje z niego niewiele gortzej niż exact ) ;( polymag 6,35 strzelane na 38 m rozrzut ok 4 cm .
Może komuś lata lepiej ?
- Ptasiek
-
- Arsenał: Sharp Innova + Nikko Stirling
HW 100 (bullpup) + Hawke Sidewinder Tactical
mi w HW 100 najlepiej lata H&N 4,51 FTT i mam zamiar przetestować wszystkie kalibry z tej serii. Strzelam zamiennie z Exactem 4,53 ale na dalsze dystanse ten śrut potrafi płatać niezłe figle.. lepiej chyba już late Express 4,52. Tak czy siak wolę H&N.
Szukam też jakiegoś cięższego śrutu do HW 100, ale na razie nie mam pomysłów czego spróbować.
Na pewno mam zamiar kupić jakieś PCP 5,5mm (najlepiej FAC) bo jednak zdecydowanie preferuję long range shooting :) ...btw ciekawe jaki śrut będzie najlepszy dla bullpupa od commiego :)
Szukam też jakiegoś cięższego śrutu do HW 100, ale na razie nie mam pomysłów czego spróbować.
Na pewno mam zamiar kupić jakieś PCP 5,5mm (najlepiej FAC) bo jednak zdecydowanie preferuję long range shooting :) ...btw ciekawe jaki śrut będzie najlepszy dla bullpupa od commiego :)
-