kartusz pcp
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
- luki
-
- Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44
Re: kartusz pcp
A ile waży ten twój kartusz?? Ją będę robił z rury fi 38 ścianka 4mm rura typowo ciśnieniową. Mam też duplex 1.4462 fi 60 i nie wiem ile wytrzyma i czy się nada 

- Antonio
-
- Arsenał:
Ta fi 60 to lepiej gotowa butla zastąp, będzie lżej.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Biker
luki napisał(a):A ile waży ten twój kartusz??
Nie jestem w stanie udzielić Ci precyzyjnej odpowiedzi bo nie chce mi się rozbierać całego ustrojstwa żeby go zważyć, ale z całą pewnością jest to najcięższy element układu i pewnie waży coś w okolicach kilograma.
luki napisał(a):Ją będę robił z rury fi 38 ścianka 4mm
To mój ma ściankę 2,4 przy srednicy wewnętrznej 37 mm, przy podobnej pojemności Twój będzie wyraźnie cięższy. Ale za to chyba niema takiej ręcznej pompki żeby dała radę go rozwalić.

- luki
-
Widzisz biker już mi dales pomysł żeby zmniejszyć ściankę
.
W robocie mam rure p235gh ściankę 2.4 i 3.2 o różnych średnicach.
Pytanie brzmi czy się nada???

W robocie mam rure p235gh ściankę 2.4 i 3.2 o różnych średnicach.
Pytanie brzmi czy się nada???
- RAFA
- Arsenał: gunpower stealth ,hatsan at44 hatsan 90
Czy wie może ktos jakie cisnienie panuje w sprezynie gazowej takiej do klapy samochodowej ? mianowicie chodzi mi po głowie czy nie nadała by sie obudowa z takiej sprezyny na mały kartusz do pistoletu pcp .Wiem ze robili z tego gas struty do łamańców a tam panuje wysokie cisnienie i gwałtowne jego przyrosty
- Rafał
-
- Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"
Podobno około 130bar pca-pcp-pompka-silownik-pneumatyczny-teleskop-t974.html
Rurka jak to zwykła rurka, dorobić się da tylko jak natniesz gwint to będzie słabsza ścianka i może już tyle nie wytrzymać chyba że dasz oring przed gwint.
Rurka jak to zwykła rurka, dorobić się da tylko jak natniesz gwint to będzie słabsza ścianka i może już tyle nie wytrzymać chyba że dasz oring przed gwint.

- rufles
-
- Arsenał: kandar cp1
Pisalem, pytalem, rysowalem. Powoli cos powstaje. Jeszcze ciezko powiedziec co z tego wyjdzie ale projekt sie powoli zmienia przy okazji robiac sie coraz bardziej ambitnym ;)
Doszedlem do wniosku ze ilosc powietrza zawarta w kartuszu zbudowanego z rury 22x2mm bedzie zdecydowanie za mala. Siegnalem wiec po butle 500cm3 i do niej planuje dorobic reszte systemu.

Dosc szybko wrocil problem jak laczyc rurki pozostajace pod wysokim cisnieniem. O swoich watpliwosciach juz zdaje sie tutaj pisalem wiec daruje sobie powielanie tego jeszcze raz. W kazdynm razie tak jak duzo bardziej doswiadczeni koledzy radzili zastosuje polaczenia gwintowane. Co prawda zeby do tego wniosku dojsc musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej i sprawdzic empirycznie. Z jednej strony zakorkowalem przy uzyciu 3szt srub imbusowych M5 8,8, a z drugiej toczonego gwintu x1mm. Powstal taki potworek ktory idealnie byloby przetestowac w sylwestra ;) Ale bez testow przekonany jestem co do wyzszosci zastosowania gwintu. Moze nie jesli chodzi o wytrzymalosc ale wygoda obslugi, estetyka, szybkosc wykonania itp tez sa wazne.

Mam cicha nadzieje ze zaraz po swietach uda mi sie popchnac projekt choc troche dalej.
Doszedlem do wniosku ze ilosc powietrza zawarta w kartuszu zbudowanego z rury 22x2mm bedzie zdecydowanie za mala. Siegnalem wiec po butle 500cm3 i do niej planuje dorobic reszte systemu.

Dosc szybko wrocil problem jak laczyc rurki pozostajace pod wysokim cisnieniem. O swoich watpliwosciach juz zdaje sie tutaj pisalem wiec daruje sobie powielanie tego jeszcze raz. W kazdynm razie tak jak duzo bardziej doswiadczeni koledzy radzili zastosuje polaczenia gwintowane. Co prawda zeby do tego wniosku dojsc musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej i sprawdzic empirycznie. Z jednej strony zakorkowalem przy uzyciu 3szt srub imbusowych M5 8,8, a z drugiej toczonego gwintu x1mm. Powstal taki potworek ktory idealnie byloby przetestowac w sylwestra ;) Ale bez testow przekonany jestem co do wyzszosci zastosowania gwintu. Moze nie jesli chodzi o wytrzymalosc ale wygoda obslugi, estetyka, szybkosc wykonania itp tez sa wazne.

Mam cicha nadzieje ze zaraz po swietach uda mi sie popchnac projekt choc troche dalej.
- MajorGatek
-
- Arsenał: chwilowo rozbrojony
photomatic napisał(a):Siegnalem wiec po butle 500cm3 i do niej planuje dorobic reszte systemu.
a zastanawiałeś się ile to to będzie ważyć?
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- rufles
-
Tak i nawet kombinuje co by butla była możliwie blisko systemu. Będzie za ciężkie to zrobię nowe. I tak pewnie pierwsza wersja będzie miała dużo większe wady niż duza waga :)
- Biker
Ile waży sama butla ?
Moja ostatnia samoróba z kartuszem 270cm3 wazy nie pełne 2,8 kg z optyką i tłumikiem.
Moja ostatnia samoróba z kartuszem 270cm3 wazy nie pełne 2,8 kg z optyką i tłumikiem.

- jakiii
-
- Arsenał:
photomatic napisał(a): musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej
To jest rura ze szwem, trzaśnie szybko.
- luki
-
Biker napisał(a):Ile waży sama butla ?
2.8kg to malo

A masz jakies foty tej samoróby?? Ciekawy poprostu jestem lubie wszystkie rzeczy home made

- specbest
- Arsenał: SIUR BOJOWY
Są konstrukcje zabezpieczane kołkiem jak Daystate bądz wzorowany na nim bmk50/51 .
Zawór jest zabezpieczony jednym kolkiem tylko ,są jeszcze dwie śróbki ale one wlasciwie nic nie trzymają.
A tu moja samoróbka chociaż już sie pozmienialo co nie co bo załozylem regulator paintbollowy gdyz moja konstrukcja nie trzymała dobrze załozonego cisnienia.
Zawór jest zabezpieczony jednym kolkiem tylko ,są jeszcze dwie śróbki ale one wlasciwie nic nie trzymają.
A tu moja samoróbka chociaż już sie pozmienialo co nie co bo załozylem regulator paintbollowy gdyz moja konstrukcja nie trzymała dobrze załozonego cisnienia.
- rufles
-
jakiii napisał(a):photomatic napisał(a): musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej
To jest rura ze szwem, trzaśnie szybko.
Niestety nie :) to jest rura bezszwowa atestowana. Może nie piękna i widać że troche sie nad nia znecalem ale zdaje się 260 atm powinna bez problemu wytrzymać. Pisząc hydraulicznej miałem na myśli hydraulike silowa.
- luki
-
Koledzy ze wzgledu na to ze potrzebuje rury na kartusz i zanim wstawie post na bazarek to chcialbym sie spytac tych bardziej obeznanych czyli naszych forumowych magikow i zlotych raczek ale rowniez zwyklych userow o to z jakiego aluminium albo rury tytanowej zrobic kartusz.
?
Chodzi mi o oznaczenie , moze jakas firme ktora sprzedaje cos co pomoze mi znalesc ow rure
U wujka google znalazlem duzo ale nie podaja cisnienia rozrywania tylko lamania i rozciagania
Moze z was ktos zna oznaczenie bo juz kupywal
A zapomnialem
Jak ktos z was uzytkownicy krykietow lub edkow bedziecie rozkrecac kartusz to moze podacie srednice zew i grubosc scianki moz w ten sposob dojde
?

Chodzi mi o oznaczenie , moze jakas firme ktora sprzedaje cos co pomoze mi znalesc ow rure

U wujka google znalazlem duzo ale nie podaja cisnienia rozrywania tylko lamania i rozciagania

Moze z was ktos zna oznaczenie bo juz kupywal

A zapomnialem

Jak ktos z was uzytkownicy krykietow lub edkow bedziecie rozkrecac kartusz to moze podacie srednice zew i grubosc scianki moz w ten sposob dojde

-