kartusz pcp

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Zasłużony Hunter
Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44

Re: kartusz pcp

Postprzez luki » 20 sie 2015, o 19:43

A ile waży ten twój kartusz?? Ją będę robił z rury fi 38 ścianka 4mm rura typowo ciśnieniową. Mam też duplex 1.4462 fi 60 i nie wiem ile wytrzyma i czy się nada :?:

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 20 sie 2015, o 22:39

Ta fi 60 to lepiej gotowa butla zastąp, będzie lżej.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Biker

Postprzez Biker » 21 sie 2015, o 19:04

luki napisał(a):A ile waży ten twój kartusz??

Nie jestem w stanie udzielić Ci precyzyjnej odpowiedzi bo nie chce mi się rozbierać całego ustrojstwa żeby go zważyć, ale z całą pewnością jest to najcięższy element układu i pewnie waży coś w okolicach kilograma.
luki napisał(a):Ją będę robił z rury fi 38 ścianka 4mm

To mój ma ściankę 2,4 przy srednicy wewnętrznej 37 mm, przy podobnej pojemności Twój będzie wyraźnie cięższy. Ale za to chyba niema takiej ręcznej pompki żeby dała radę go rozwalić. ;-)

Zasłużony Hunter

Postprzez luki » 21 sie 2015, o 19:06

Widzisz biker już mi dales pomysł żeby zmniejszyć ściankę :-D .
W robocie mam rure p235gh ściankę 2.4 i 3.2 o różnych średnicach.
Pytanie brzmi czy się nada???

Tropiciel
Arsenał: gunpower stealth ,hatsan at44 hatsan 90

Postprzez RAFA » 16 wrz 2015, o 22:34

Czy wie może ktos jakie cisnienie panuje w sprezynie gazowej takiej do klapy samochodowej ? mianowicie chodzi mi po głowie czy nie nadała by sie obudowa z takiej sprezyny na mały kartusz do pistoletu pcp .Wiem ze robili z tego gas struty do łamańców a tam panuje wysokie cisnienie i gwałtowne jego przyrosty

Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Postprzez Rafał » 17 wrz 2015, o 23:25

Podobno około 130bar pca-pcp-pompka-silownik-pneumatyczny-teleskop-t974.html
Rurka jak to zwykła rurka, dorobić się da tylko jak natniesz gwint to będzie słabsza ścianka i może już tyle nie wytrzymać chyba że dasz oring przed gwint. ;-)

Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1

Postprzez rufles » 24 gru 2015, o 03:49

Pisalem, pytalem, rysowalem. Powoli cos powstaje. Jeszcze ciezko powiedziec co z tego wyjdzie ale projekt sie powoli zmienia przy okazji robiac sie coraz bardziej ambitnym ;)
Doszedlem do wniosku ze ilosc powietrza zawarta w kartuszu zbudowanego z rury 22x2mm bedzie zdecydowanie za mala. Siegnalem wiec po butle 500cm3 i do niej planuje dorobic reszte systemu.

Obrazek

Dosc szybko wrocil problem jak laczyc rurki pozostajace pod wysokim cisnieniem. O swoich watpliwosciach juz zdaje sie tutaj pisalem wiec daruje sobie powielanie tego jeszcze raz. W kazdynm razie tak jak duzo bardziej doswiadczeni koledzy radzili zastosuje polaczenia gwintowane. Co prawda zeby do tego wniosku dojsc musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej i sprawdzic empirycznie. Z jednej strony zakorkowalem przy uzyciu 3szt srub imbusowych M5 8,8, a z drugiej toczonego gwintu x1mm. Powstal taki potworek ktory idealnie byloby przetestowac w sylwestra ;) Ale bez testow przekonany jestem co do wyzszosci zastosowania gwintu. Moze nie jesli chodzi o wytrzymalosc ale wygoda obslugi, estetyka, szybkosc wykonania itp tez sa wazne.

Obrazek

Mam cicha nadzieje ze zaraz po swietach uda mi sie popchnac projekt choc troche dalej.

Hunter
Arsenał: chwilowo rozbrojony

Postprzez MajorGatek » 24 gru 2015, o 08:54

photomatic napisał(a):Siegnalem wiec po butle 500cm3 i do niej planuje dorobic reszte systemu.

a zastanawiałeś się ile to to będzie ważyć?
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 24 gru 2015, o 09:50

Tak i nawet kombinuje co by butla była możliwie blisko systemu. Będzie za ciężkie to zrobię nowe. I tak pewnie pierwsza wersja będzie miała dużo większe wady niż duza waga :)

Biker

Postprzez Biker » 24 gru 2015, o 10:13

Ile waży sama butla ?
Moja ostatnia samoróba z kartuszem 270cm3 wazy nie pełne 2,8 kg z optyką i tłumikiem. 8-)

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 24 gru 2015, o 11:33

photomatic napisał(a): musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej

To jest rura ze szwem, trzaśnie szybko.

Zasłużony Hunter

Postprzez luki » 24 gru 2015, o 12:14

Biker napisał(a):Ile waży sama butla ?
Moja ostatnia samoróba z kartuszem 270cm3 wazy nie pełne 2,8 kg z optyką i tłumikiem. 8-)

2.8kg to malo :-P
A masz jakies foty tej samoróby?? Ciekawy poprostu jestem lubie wszystkie rzeczy home made :-o taki juz jestem :->

Zasłużony Hunter
Arsenał: SIUR BOJOWY

Postprzez specbest » 24 gru 2015, o 13:02

Są konstrukcje zabezpieczane kołkiem jak Daystate bądz wzorowany na nim bmk50/51 .
Zawór jest zabezpieczony jednym kolkiem tylko ,są jeszcze dwie śróbki ale one wlasciwie nic nie trzymają.
A tu moja samoróbka chociaż już sie pozmienialo co nie co bo załozylem regulator paintbollowy gdyz moja konstrukcja nie trzymała dobrze załozonego cisnienia.

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 24 gru 2015, o 14:49

jakiii napisał(a):
photomatic napisał(a): musialem wziac odpadowy kawalek rurki hydraulicznej

To jest rura ze szwem, trzaśnie szybko.

Niestety nie :) to jest rura bezszwowa atestowana. Może nie piękna i widać że troche sie nad nia znecalem ale zdaje się 260 atm powinna bez problemu wytrzymać. Pisząc hydraulicznej miałem na myśli hydraulike silowa.

Zasłużony Hunter

Postprzez luki » 27 gru 2015, o 22:12

Koledzy ze wzgledu na to ze potrzebuje rury na kartusz i zanim wstawie post na bazarek to chcialbym sie spytac tych bardziej obeznanych czyli naszych forumowych magikow i zlotych raczek ale rowniez zwyklych userow o to z jakiego aluminium albo rury tytanowej zrobic kartusz.
? :!: :?: :?:
Chodzi mi o oznaczenie , moze jakas firme ktora sprzedaje cos co pomoze mi znalesc ow rure ;-)
U wujka google znalazlem duzo ale nie podaja cisnienia rozrywania tylko lamania i rozciagania :evil:
Moze z was ktos zna oznaczenie bo juz kupywal :?:

A zapomnialem :-P
Jak ktos z was uzytkownicy krykietow lub edkow bedziecie rozkrecac kartusz to moze podacie srednice zew i grubosc scianki moz w ten sposob dojde :mrgreen:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zrób to sam