kartusz pcp

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1

kartusz pcp

Postprzez rufles » 29 kwi 2015, o 11:41

Witam
tunninguje QB78. Wiekszosc rzeczy juz zrobilem ale utknalem na kartuszu. Ruszyc sie z domu jeszcze jakis czas nie bardzo bede mial jak. Tokarki z przelotem min. 22mm nie posiadam. A korek do kartusza wypadalo by dorobic. Tylko jak nagwintowac rure kartusza zeby tuz za pelnowymiarowym gwintem bylo gladko - pod oring. Gwintownika mi szkoda zeby odciac czesc prowadzaca. Oczywistym wydaje sie fakt ze jesli od strony zaworu strzalowego wystarczy mocowanie za pomoca 2 srubek to moze bez sensu zabawa w gwintowanie? kawalek walka, wytoczyc nawet 2 rowki pod oringi i do tego na koniec 3 srubki po obwodzie. Istnieja fabryczne konstrukcje z takim mocowaniem korka?

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Re: kartusz pcp

Postprzez Neo » 29 kwi 2015, o 12:52

Antoś Ci dorobi.Mocowanie na śrubki ryzykowne lecz możliwe,trzeba by przeliczyć jakie i ile (nie umiem)
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 29 kwi 2015, o 21:26

Dopóki mogę sam to innym nie dam. Po za tym dlaczego uwazasz ze śrubki ryzykowne? Zawór strzałkowy tak właśnie jest zamocowany. Malo tego siedzi na 2 srubkach, a ja chce użyć min 3. Po za tym z obliczeń wynika ze 1 srubka m5 klasy 5,6 wytrzyma min 300kg. Z reszta może u mnie to nie będą śrubki tylko cos w rodzaju zawleczek z hartowanych kolkow, których nie da sie wyjąć dopóki kartusz będzie pod ciśnieniem.

Stary Hunter

Postprzez Neo » 29 kwi 2015, o 21:59

Jeżeli mówimy o kartuszu pcp to rozumiem 200 i więcej bar,przy co2 (jeżeli chcesz zastąpić CO2 i by mieć z tego max pożytku) jest 60-70 bar w porywach po nagrzaniu 80-100 czyli na zaworze masz w najgorszym przypadku 2 x mniejsze ciśnienie,a przy nominale 3x mniej.
Jeżeli masz możliwości techniczne to nie odwodzę Ciebie od robienia samemu,tym bardziej należy to wykorzystać.

Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga

Postprzez loopess » 29 kwi 2015, o 22:17

Ja dorobienie kartusza zleciłem zaprzyjaźnionemu tokarzowi,samemu lepiej nie brać się za coś czego się nie umie i nie ma możliwości technicznych jak już wspomnieli przedmówcy. Jak to mówią,gęba nie szklanka,ale zęby nie trawa,byle gdzie nie rosną...

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 29 kwi 2015, o 23:00

Eh. Tu nie chodzi o odwodzenie. Nie dość ze go zrobię to jeszcze będę pewny bezpieczeństwa, a jak nie będę to zrobię stosowna probe. Chodziło o to, ze może fabrycznie któryś z producentów wykonuje tego rodzaju zamknięcia kartusza. Bo w gruncie rzeczy ma to parę zalet. Wracając do szczegółów. Tak doskonale zdaje sobie sprawę z sił działających przy użyciu HP. Sporo osób przerabialo swoje zabawki z co2 na HP i o ile kartusz wymieniały na solidny to mocowanie zaworu strzałowego zwykle jest fabryczne. Wytrzymuje? W cp1 zawór sie trzyma na 1 lichej srubce i mosiężnym transfer porcie... Sprawdza sie przy ciśnieniach powyżej 200bar. Z reszta ktoś po cos robi wyliczenia ile jaka śruba wytrzyma na ścinanie. Z tych obliczeń wynika ze wystarczylaby 1x m5 i to miekka. Myślę ze 3x m5 8,8 da wystarczający zapas mocy ;)

Stary Hunter

Postprzez Neo » 29 kwi 2015, o 23:14

W cp1 zawór sie trzyma na 1 lichej srubce i mosiężnym transfer porcie... Sprawdza sie przy ciśnieniach powyżej 200bar.

Gdzie na CO2 masz 200 bar?

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 29 kwi 2015, o 23:26

Są ludzie którzy przerobili korek i pchaja w kartusz ponad 200bar powietrze.

Biker

Postprzez Biker » 30 kwi 2015, o 07:12

Są , ale jest ich nie wielu, albo nie chcą się przyznać żeby nie posądzono ich o brak rozsądku. Ja postanowiłem zostać "oblatywaczem" CP1 i przetestowałem go do 240 bar. Nikomu nic się nie urwało ani nie pękło ;-) Pierwsze próby przeprowadziłem pod osłoną, ale teraz lęki minęły i strzelanko jest bezstresowe. Nikogo oczywiście tu nie namawiam żeby robił takie testy jak ja. W Cp1 na korek i zawór działa obciążenie w granicach ok 600kg przy 200 bar . Po rozbiórce w środku nie widać żadnych oznak ścinania śruby czy też transfer portu i wszystko rozbiera się bez oporów.

Stary Hunter

Postprzez Neo » 30 kwi 2015, o 09:52

Żeby to sprawdzić to musiał byś zrobić prześwietlenie przynajmniej ultradzwiękami, a na oko to w Raszei się leży(szpital) ;-) .

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 30 kwi 2015, o 16:51

A to prześwietlenie to w jakim celu? Ja rozumiem ze siły są duże, ze to może być niebezpieczne ale inna rzecz to testować nieznana rurę na zasadzie wytrzyma czy nie wytrzyma. A inna budowanie kartusza z elementow o znanych parametrach. W skrócie rura 22mm ze ścianką 2,5mm wytrzymuje ponad 200 bar - jest atest wiec chyba ok ;-) . Korek z oringami w moim przypadku tytan ale stal lub mosiądz nic tu nie zmieni. Wytrzymalosc śrub na ścinanie zaczerpnięta choćby z poradnika mechanika sugeruje ze całość mocowania powinna wytrzymac przynajmniej 3x zakładane obciążenia. Oczywiscie nikogo nie namawiam do naśladownictwa ale pewnych kwestii nie demonizujmy.

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 1 maja 2015, o 09:52

photomatic napisał(a): W skrócie rura 22mm ze ścianką 2,5mm wytrzymuje ponad 200 bar

22mm to średnica wewnętrzna czy zewnętrzna?

Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga

Postprzez loopess » 1 maja 2015, o 10:01

Atestowana rura jaką kupowałem na kartusz do qb wytrzymuwała zgodnie ze specyfikacją przy ściance 2mm 330,a przy ściance 2,5 440bar .Sama rura wytrzyma,ale jest jeden mały myk z tymi wytrzymałościami,to wszystko jest podane jako wytrzymałości statyczne,a kartusz pracuje dosyć dynamicznie,ciągłe zmiany ciśnienia. To samo tyczy się wszystkich połączeń,więc wszystkie te wyliczenia dla bezpieczeństwa powinno się moim zdaniem podzielić przez dwa. Sam widziałem jak w maszynie w robocie ciśnienie niecałe 200 bar obcięło cztery śruby m20 12.9 tyle że działające nabwiększej powieżchni.

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 1 maja 2015, o 14:22

jakiii napisał(a):22mm to średnica wewnętrzna czy zewnętrzna?

Jak kupowalem rurke to nie myslalem o wiekszych niz fabryczny wiec 22 to wymiar zewnatrzny. Jak skoncze i zobacze ze fajnie strzela ale ma za mala pojemnosc to albo dorzuce butle albo zrobie z grubszej rury + nowa osada. Ale to kiedys...
loopess napisał(a): ...kartusz pracuje dosyć dynamicznie,ciągłe zmiany ciśnienia...

Mysle ze zmiany cisnienia panujace w kartuszu sa na tyle male ze raczej nie ta skala zeby nazwac je dynamicznymi. W koncu rur uzywa sie m. in. w instalacjach hydraulicznych mlotow wyburzeniowych w koparkach itp i tam to dopiero sa zmiany cisnien. Pamietajmy ze uzywamy rur do hydrauliki silowej, a nie na slupki ogrodzeniowe. Po za tym nie odkrywajmy czegos co od lat dziala. Ludzie kartusze robia i rura hydrauliczna, bezszwowa z atestem jest jednym z najlpeszych materialow do tego. Dywagacje czy to dobry material do naszych zastosowan czy moze jednak producent sie nie zna i powinnismy dac 2x zabezpieczenie pond atest jest moim zdaniem znacznym przegieciem. Tym bardziej ze nikt tu raczej nie dazy do totalnej minimalizacji wymiarow. Nie jeden z nas majac butle 200atm bez strachu nabija ja do 240.

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 1 maja 2015, o 14:40

To więcej jak 100 cm3 chyba nie wydusisz.
Co do śrub, zastosuj takie z szyjką (pasowane) aby przekrój ścinany miał fi=5mm (a najlepiej 6mm :-D ) bo wbrew Twojemu optymizmowi zapasu wytrzymałości nie ma :-P . Nie zapomnij też o stosownym odsunięciu otworów od krańca kartusza.

Następna strona

Powrót do Zrób to sam