Korona lufy
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
- Mevert
- Arsenał:
Re: Korona lufy
Szczególnie że nie mam tokarki, o frezarce nawet nie wspominam.
- scorpiou
-
- Arsenał:
Pamietac trzeba, ze to filmy z rusznikarni, inne karabinki, lufy i wogole... Jak dla mnie, kulka najpewniejsza, sama sie wycentruje i zrobi ladna korone... :)
Co do przygotowania, jak najbardziej mozna pilnikiem, trzeba tylko patrzec, zeby ladnie i prostopadle wyrownac lufe, poznij w/w i strzelanko :)
Co do przygotowania, jak najbardziej mozna pilnikiem, trzeba tylko patrzec, zeby ladnie i prostopadle wyrownac lufe, poznij w/w i strzelanko :)
HATSAN 90 QT + Alchemik, do sprzedania - 400zl
C3576 bez przerobek QB78 + PP 3x12-42 AO
C3576 bez przerobek QB78 + PP 3x12-42 AO
- Antonio
-
- Arsenał:
Można ale dochodzi dalej jedna rzecz.
Ten jego pilnik nie wygląda mi na jakiś falisty yato czy inny chainczyk plus jego gadacja coś około jedwabnika.
No i doświadczenie.
Samo wykończenie można zrobić na wiele sposobów, ale planowanie najlepiej jest zrobić na tokarce.
Może być nawet taka u czesia w stodole za jedno szatodejaboole, byle równo zatoczyc czoło.
Ten jego pilnik nie wygląda mi na jakiś falisty yato czy inny chainczyk plus jego gadacja coś około jedwabnika.
No i doświadczenie.
Samo wykończenie można zrobić na wiele sposobów, ale planowanie najlepiej jest zrobić na tokarce.
Może być nawet taka u czesia w stodole za jedno szatodejaboole, byle równo zatoczyc czoło.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
scorpiou napisał(a):Heh, na filmie bylo widac jak sunal nozem na tokarce od zewnatrz lufy do srodka!!! Kto tak robi?! Wlasnie aby uniknac przewezenia otworu lufy noz prowadzi sie od srodka na zewnatrz! W swojej QB mialem zadzior jakies 2 cm od wylotu, ucialem 2,5 cm, na tokarke, plaszczyzna ladnie wyprowadzona nozem OD SRODKA i kuleczka z lozyska (10mm) z papierem 800 do wyksztalcenia sie lekkiego stozka, reszta papier 1000 na kuleczce z ASG.
A to mikro przewężenie otworu lufy u wylotu jest szkodliwe ? Może to pełni rolę czoka... Ale teoria teorią a praktyka praktyką...

- Antonio
-
- Arsenał:
Tu nie chodzi o czok tylko o mówiąc w gwarze 'ware'.
To jest zjawisko jak narzędzie pcha przed sobą materiał.
Np po wierceniu otworu krawędzie są wywiniete na zewnątrz, coś podobnego występuje przy toczeniu.
Ale nie musi być ono jakieś wielkie jak narzędzie jest ostre i dobrane parametry skrawania.
Do tego dochodzi materiał, na filmie są lufy do palnej a one są robione z bardzo dobrych stali obrabianych cieplnie.
To jest zjawisko jak narzędzie pcha przed sobą materiał.
Np po wierceniu otworu krawędzie są wywiniete na zewnątrz, coś podobnego występuje przy toczeniu.
Ale nie musi być ono jakieś wielkie jak narzędzie jest ostre i dobrane parametry skrawania.
Do tego dochodzi materiał, na filmie są lufy do palnej a one są robione z bardzo dobrych stali obrabianych cieplnie.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Antonio napisał(a):Do tego dochodzi materiał, na filmie są lufy do palnej a one są robione z bardzo dobrych stali obrabianych cieplnie.
Który jest twardszy od materiału z którego są wykonywane lufy wiatrówkowe, mniej ciągliwy a przez to mniej skłonny do tworzenia gradu (jak to napisał Antonio "wary"). Gdy obrabia się taki materiał grad powstaje jednak nieporównywalnie mniejszy niż gdy obrabia się materiał bardziej ciągliwy.
Wygląda na to że Antonio wie co pisze. Chyba kiedyś musiał coś obrabiać.

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- jakiii
-
- Arsenał:
syntezator napisał(a):...A to mikro przewężenie otworu lufy u wylotu jest szkodliwe ? ...
Jak stulejka

- Antonio
-
- Arsenał:
Coś się dłubało
Dlatego koronę na koniec traktuje papierem.
Jakieś minimalne paprochy palna 'zetnie' kula w trakcie strzału, a w wiatrówce z racji miększego pocisku będą kaleczyć śrut i robić siewnik.
Po koronowaniu dobrze jest przepychać śrut przez lufę, jeżeli na wylocie jest jakiś opór to znaczy że korona nie jest zakończona dobrze.
Po prostu ma się nie czuć że śrut opuścił lufę.
Czok utrudnia trochę zadanie ale po drugim czy trzecim złapie się "rytm".

Dlatego koronę na koniec traktuje papierem.
Jakieś minimalne paprochy palna 'zetnie' kula w trakcie strzału, a w wiatrówce z racji miększego pocisku będą kaleczyć śrut i robić siewnik.
Po koronowaniu dobrze jest przepychać śrut przez lufę, jeżeli na wylocie jest jakiś opór to znaczy że korona nie jest zakończona dobrze.
Po prostu ma się nie czuć że śrut opuścił lufę.
Czok utrudnia trochę zadanie ale po drugim czy trzecim złapie się "rytm".
Ostatnio edytowano 11 maja 2013, o 22:43 przez Antonio, łącznie edytowano 1 raz
- Grzegorzu
-
- Arsenał:
Może ktoś sprecyzować jaka średnica do .22? 10mm będzie dobre?
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
W koronie bardziej chodzi o samą krawędź wylotu lufy mającą kontakt ze śrutem niż o średnicę "całej korony". Kulka stalowa fi 6 - 10 mm da radę.
Krawędź powinna być min.:
- okrągła np. od kulki stalowej / frezu itp.
- bez zadziorów - można sprawdzić wacikiem
- idealnie prostopadła do przewodu lufy
- o odpowiednim kącie (cała korona)
Na przykład przy braku prostopadłości powietrze uchodzi najpierw bokiem i odchyla śrut, który nie leci idealnie w swojej osi tylko przez chwilę lekko bokiem:
Docieranie i sprawdzanie kulką okrągłości / owalności (wyciera mazak lub tusz) - kulka trochę duża jak na lufę, ale co kto lubi:

Krawędź powinna być min.:
- okrągła np. od kulki stalowej / frezu itp.
- bez zadziorów - można sprawdzić wacikiem
- idealnie prostopadła do przewodu lufy
- o odpowiednim kącie (cała korona)
Na przykład przy braku prostopadłości powietrze uchodzi najpierw bokiem i odchyla śrut, który nie leci idealnie w swojej osi tylko przez chwilę lekko bokiem:

Docieranie i sprawdzanie kulką okrągłości / owalności (wyciera mazak lub tusz) - kulka trochę duża jak na lufę, ale co kto lubi:

Ostatnio edytowano 7 cze 2013, o 15:40 przez lykanos, łącznie edytowano 2 razy
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Gonzo
-
- Arsenał:
Toś mu odpowiedział na temat
Ja osobiście koronek nie robię, ale widziałem jak ludzie robili i z 10mm w przypadku 5.5mm więc możesz spróbować. Zawsze w razie potrzeby da się to poprawić.
P.S
Kącie Lykanos, kącie ;)

Ja osobiście koronek nie robię, ale widziałem jak ludzie robili i z 10mm w przypadku 5.5mm więc możesz spróbować. Zawsze w razie potrzeby da się to poprawić.
P.S
Kącie Lykanos, kącie ;)
- lykanos
-
Takie tam moje wymysły
Czekam na merytoryczną krytykę i uzupełnienie tych dywagacji
PS. znalazłem jeszcze:
Modelowany rozkład pola akustycznego w falowodzie cylindrycznym: (ale to już nie na moją głowę)

Czekam na merytoryczną krytykę i uzupełnienie tych dywagacji

PS. znalazłem jeszcze:
Modelowany rozkład pola akustycznego w falowodzie cylindrycznym: (ale to już nie na moją głowę)

Ostatnio edytowano 7 cze 2013, o 15:56 przez lykanos, łącznie edytowano 2 razy
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Grzegorzu
-
- Arsenał:
Musze znaleźć dobra kulkę z jakiegoś łożyska
do pasty mam dostęp więc nie będzie problemu, Tylko tak się zastanawiam kulka na śrubę imbusową to w wiertarkę i czas...
Ile Wam to zajęło?

Ile Wam to zajęło?
- lykanos
-
Zamiast pasty - pasek papieru ściernego o szerokości 2 mm zawinięty na kulkę.
Pastą metalu zbyt szybko nie zbierzesz
zachowaj ją do polerowania czegoś ...
Ręcznie robiłem to ok. 2 godzin kulką przyklejoną (można przyspawać) do kawałka grubego gwoździa i papierem chyba gradacja 400 potem 800 szła. Dłuższy pasek możesz łatwo przytrzymywać palcami i stopniowo przesuwać na kulce jak się wytrze.
Na tym stawiasz wymontowaną pionowo lufę i kręcisz palcami bez wysiłku.
Pastą metalu zbyt szybko nie zbierzesz

Ręcznie robiłem to ok. 2 godzin kulką przyklejoną (można przyspawać) do kawałka grubego gwoździa i papierem chyba gradacja 400 potem 800 szła. Dłuższy pasek możesz łatwo przytrzymywać palcami i stopniowo przesuwać na kulce jak się wytrze.
Na tym stawiasz wymontowaną pionowo lufę i kręcisz palcami bez wysiłku.
Ostatnio edytowano 7 cze 2013, o 17:23 przez lykanos, łącznie edytowano 1 raz
-