Laser na lufie wiatrówki PCP
Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo
• Strona 2 z 2 • 1, 2
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Re: Laser na lufie wiatrówki PCP
Na czerwony to raczej mózg a oko na zielony. Zielony mózg zwykle uspokaja a czerwony prowokuje / wkur.. 

Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- nexus111
-
- Arsenał: Remington Summit .177 :) B3 TG .177 :D
chyba najlepszym kolorem byłby pomaranczowy jako że nie wystepuje naturalnie w przyrodzie (kolor ratunkowy) , ale jeszcze takiego wskaźnika laserowego nie widziałem..
- memonic1
-
- Arsenał: 5.56 mm Mossberg MVPVarmint \ Vortex Viper PST 4-16x50, XDM 9 5,25, CZ 455 Thumbhole Grey/Vortex Diamondback HP 4-16x42, Tikka t3x Tac A1 w 308win
Co Wy tak z tymi LWC ? Sprawdzają się tylko w strzelaniu w pomieszczeniach i to na krótkim dystansie. W lesie wielka dupa powodzenia temu kto znajdzie w dzień punkt lasera
do tego zdradza pozycję strzelca, chyba że kogoś z kolegów stać ANPQ + gogle noktowizyjne na noc to wtedy zupełnie inna sprawa. Kolimator lub HWS rozwiązuje sprawę szybkiego strzelania.

Stay low, move fast, kill first, die last, one shot, one kill, no luck, pure skill ;)
- Spirit
-
- Arsenał:
Mój laser widać na 50 metrów nawet w słoneczny dzień.
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Tutaj chodzi o wrażliwość ludzkiego oka na określony kolor światła lasera. W czym zielony jest bezkonkurencyjny. Dlatego w dzień jest też dobrze widoczny jak napisał już Spirit.nexus111 napisał(a):chyba najlepszym kolorem byłby pomaranczowy jako że nie wystepuje naturalnie w przyrodzie
Niwelatory i poziomice laserowe – lepszy zielony czy czerwony?
Główną i najważniejszą zaletą i przewagą zielonych laserów nad modeli z czerwonym światłem jest widoczność wyświetlanej wiązki. Analizując poniższy wykres zależności czułości ludzkiego oka od długości światła, zauważymy, że nasze oko jest 4-krotnie bardziej czułe na kolor zielony niż na czerwony. A bardziej obrazowo – linię zielonego lasera widzimy 4 razy lepiej niż czerwonego.
Ta właściwość zielonego lasera przekłada się bezpośrednio na chociażby zasięg pracy instrumentu. Zieloną wiązkę lasera obrotowego widać z ok. 30 m, podczas gdy efektywny zasięg pracy lasera z czerwonym światłem to około kilkanaście metrów. Mowa tutaj oczywiście o pracy bez odbiornika, z wykorzystaniem wizualnym linii laserowej.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- memonic1
-
- Arsenał: 5.56 mm Mossberg MVPVarmint \ Vortex Viper PST 4-16x50, XDM 9 5,25, CZ 455 Thumbhole Grey/Vortex Diamondback HP 4-16x42, Tikka t3x Tac A1 w 308win
Spirit napisał(a):Mój laser widać na 50 metrów nawet w słoneczny dzień.
Napisz gdzie i na jakim podłożu, oraz kolor wiązki i jaka moc lasera. Gołym okiem czy przez optykę. W ruchu czy statycznie.

Stay low, move fast, kill first, die last, one shot, one kill, no luck, pure skill ;)
- Spirit
-
- Arsenał:
Oczywiście że gołym okiem, przez lunetę widać go nawet na 500 metrów, a na nowej baterii widziałem wieczorem w odległości 1 kilometra przez lunetę. Laser zielony.
Jak będę nim machał jak oszalały to oko nie nadąży, tak w miarę statycznie. A podłoże każde, nawet na liściach widać dobrze.
Jak będę nim machał jak oszalały to oko nie nadąży, tak w miarę statycznie. A podłoże każde, nawet na liściach widać dobrze.
- memonic1
-
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Mam zielony ale w moim przypadku nie sprawdził się i leżakuje sobie w pudełku. Do strzelania z bliska dałem nad lunetę minidota jest wystarczający do szybkiego złożenia się do strzału.
Ps. Miałem nieszczęście strzelać z Vista z LWC to dopiero jest poronione połączenie
choć wystarczające by trafić duży cel 
Ps. Miałem nieszczęście strzelać z Vista z LWC to dopiero jest poronione połączenie

- Spirit
-
- Arsenał:
Początkowo laser był do strzelania szerszeni z bliskiej odległości. Zamontowałem go na wysokości lufy i przez lunetę biorę poprawkę na pionowej siatce. Całkiem nieźle takie rozwiązanie działał. Teraz planuję zrobić z niego dalmierz i zamontować pod kartuszem a na szerszenie będę brał po prostu połowę odległości pomiędzy laserem a środkiem krzyża
- memonic1
-
Czyli bardziej pomocniczy niż samodzielny celownik. Mam oświetlacz laserowy IR po skręceniu w bardzo wąską wiązkę światła i wygaszeniu siatki w celowniku noktowizyjnym może robić za LWC IR tylko trzeba pamiętać by nie świecić w szyby i inne odbijające ustrojstwa lub w bardzo bliskie przedmioty.
• Strona 2 z 2 • 1, 2
-