Nowości od H&N

Naboje, śruty i wszelkie inne pestki, peletki.

Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Re: Nowości od H&N

Postprzez Spirit » 19 paź 2013, o 07:36

Jest napisane sharp metal tip

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Shovelhead » 19 paź 2013, o 09:29

Te śuty z kulką stalową od Gamo to jeszcze rozumiem,wiadomo taki mini ppanc.
Ale ten JSB to przerost formy nad treścią....dla kasy. :roll:

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 19 paź 2013, o 10:04

Shovel, może i przerost ale jakby był w rozsądniejszej cenie to bym kupił z ciekawości, ot tak dla destrukcji.

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 19 paź 2013, o 10:09

Blizniaczy predator do huntingu,ten chyba tylko do przebijania twardych przedmiotów ewentualnie strzał na grubą czaszkę.Celność i na jakim dystansie da odpowiedz o ewentualnym zastosowaniu.

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 19 paź 2013, o 10:25

Widzę że jest też w 5.5mm, może zakupię na jakie testy.

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Shovelhead » 19 paź 2013, o 11:52

jakby był w rozsądniejszej cenie to bym kupił z ciekawości

...i ja.

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 19 paź 2013, o 13:42

Cena jest jaka jest bo to nowość. Myślę że za jakiś czas odrobinę spadnie, choć patrząc na obecną cenę zwykłego predatora to z pewnością nie będzie to duża obniżka. :roll:

Śrut interesujący, zwykły predator jest najcelniejszym śrutem HP jaki miałem, mimo kłopotów z magazynkiem od AT. Pytacie poco taki śrut? W zwykłym predatorze ten plastikowy czepiec balistyczny poprawia tylko właściwości aerodynamiczne śrutu zmniejszając jego opór czołowy. Ma też wadę a mianowicie przesuwa środek parcia do przodu. Metalowy czepiec balistyczny przesunie do przodu również i środek ciężkości co poprawi jego położenie na korzystniejsze względem środka parcia. Wpłynie to korzystnie na stabilność śrutu w locie i teoretycznie powinno poprawić celność.

Kolejna sprawa to to że to mimo obecności metalowego czepca balistycznego nadal jest to śrut ekspansywny. Jeśli nie zmienili składu stopu względem zwykłego predatora na twardszy to śrut ten będzie rozkwitał równie chętnie. Może to być ciekawe połączenie w jednym śrucie dużej przebijalności twardych ciał dzięki ostremu twardemu czepcowi balistycznemu i "rozkwitania" pożądanego w ciałach miękkich. :-D

Moim zdaniem może to być doskonały śrut do odstrzału dużych ptaków gdzie metalowy czepiec ułatwi spenetrowanie grubej warstwy twardych piór a ekspansywna główka pozwoli oddać dużo energii w tuszy.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Shovelhead » 19 paź 2013, o 15:55

Tylko test prawdę powie.
Najważniejsze jest aby dobrze latał,resztę zrobi power.
Szpic....mi akurat wisi. ;-) ...choć to dzieki niemu Predatory ładnie latają.
Bardzo możliwe że dzięki dociążeniu przodu będzie jeszcze lepszy.
...kurdę,kuszące się to robi.

Czytający
Arsenał:

Postprzez cazador » 19 paź 2013, o 16:16

A może zrobimy zrzutkę w kilka osób i podzielimy się jednym pudełkiem i zrobimy teścik.

No bo po ch..j kupować całe jak lufa może nie przyjąć, albo będzie gówniany.

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 19 paź 2013, o 16:19

No cóż, w strzelectwie to już tak jest że do puki się czegoś przez lufę, a najlepiej przez kilka luf nie przepuści to pewności się nie ma żadnej. Nie mniej jednak ten Predator Metalmag ma wszystko to co mieć powinien by dobrze latać, przynajmniej teoretycznie... ;-)
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Shovelhead » 19 paź 2013, o 19:16

No bo po ch..j kupować całe jak lufa może nie przyjąć, albo będzie gówniany.

.. będziesz jedną dobrą flaszkę w plecy...najwyżej. :lol:

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 19 paź 2013, o 19:26

Kształt śrutu przyczynia sie do spłaszczenia toru lotu oraz zachowania większej prędkości dolotowej, czyli spadek prędkości w momencie uderzenie śrutu na dalszym dystansie nie jest tak duży jak przy tradycyjnych śrutach.

Ja tam nie wiem, ale podobno najbardziej aerodynamiczny jest kształt kropli. Więc ten czubek to chyba tylko chłyt marketingowy.
Patrząc na ten kształt to jakoś mi się nie widzi by to było aerodynamiczne, zaraz za ostrzem które może i nie stawia dużego oporu, jest płaska powierzchnia a za nią przewężenie które może trochę tych zawirowań pochłonie, ale suma sumarum to nie jest kształt idealny.

Mają nawet nadwymiarowy 5mm. http://srut.pl/product.php?id_product=19

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 19 paź 2013, o 19:28

No nie zaczaiłeś Spirit wypowiedzi Czarnowidza. Nie jest to kształt idealny ale i tak jest to lepszy kształt od zupełnie płaskiego czoła jak w HP lub wadcutter.

cazador jak coś to ja się mogę zrzucić. Całe pudełko mi nie będzie potrzebne. Jeszcze jacyś chętni?

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Shovelhead » 19 paź 2013, o 19:35

Mają nawet Oztay. :lol:

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 19 paź 2013, o 19:36

A ja sobie kupię to Obrazek

Jak myślicie, będzie latał lepiej niż jsb 1.03g?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Amunicja