Nóż myśliwski do patroszenia

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).

Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Nóż myśliwski do patroszenia

Postprzez lykanos » 18 kwi 2014, o 21:12

Wątek na temat wyboru odpowiedniego noża myśliwskiego do patroszenia. Jeżeli ktoś używa może podzielić się doświadczeniem i opiniami o różnych nożach, firmach. Także o tym jakie ostrze nadaje się do patroszenia.
Używacie jednego noża do oprawiania (patroszenia i skórowania) upolowanej zwierzyny czy oddzielnych ?
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Hunter
Arsenał: BT 65 RBW 6.35

Re: Nóż myśliwski do patroszenia

Postprzez Loaded » 18 kwi 2014, o 21:30

:lol: :lol: :lol: już widzę jak gość strzela. Następnie podchodzi do trafionego celu i... spokojnie wyciąga z walizki którą ma ze sobą zestaw noży. Rozwija go, drapiąc się w brodę chwilę się im przygląda, po czym z wahaniem wybiera jeden z kilku na różne okazje. Nim przecina tetnicę :lol: :lol: :lol: Prawie Monthy Pyton :-D :-D

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Postprzez lykanos » 19 kwi 2014, o 10:23

Zabawne ale kto bogatemu zabroni :lol:
zestawy noży myśliwskich
Zestaw noży myśliwskich.jpg

Zestaw noży BUCK.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 19 kwi 2014, o 14:51

Ja rozprawiam świnie nożem o ostrzu długości 8cm i wcale nie narzekam.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Sponsor forum
Arsenał: QB 79 22
aa s400 177
Galantian 22

Postprzez jacol19799 » 19 kwi 2014, o 22:30

Ja ruwniesz używam jednego noża i jakoś dobrze mi to idzie

Zasłużony Hunter
Lokalizacja: Czasem Warszawa, czasem Bałkany a czasem Lubelszczyzna.
Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.
Z uzbrojenia dmuchanego chwilowo nic, ale wracam i w te rejony.

Postprzez antekcem » 19 kwi 2014, o 22:53

Ja do wszystkiego używam swojego ręcznie kutego, niezajebywalnego majchra z ostrzem 16 cm, oprawionego w jeleni róg, i nie narzekam. Zastanawiam jeszcze nad wykuciem sobie kordelasa myśliwskiego, ale obecnie z czasem u mnie krucho (no i na skończenie czekają jeszcze dwa nienaostrzone noże które wykułem w lutym będąc w górach).
A.Cem

Powrót do Akcesoria