Olejowanie osady
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- zapek-1974
Olejowanie osady
Ratunku !!!!!!
Zaolejowałem sobie osadę do nowego Galusia i wyszło zajebiście , no prawie zajebiście. Turasy drzewo na osady dobierają jak leci tz. tylna osada to piękny ciemny orzech a przednia chuj wie co, może i orzech ale jasny. Moje pytanie jest takie, czy można czymś chemicznym usunąć olej w celu zabejcowania drzewa i ponownego zaolejopwania. Tak jak mam teraz jest nie do zaakceptowania , wygląda jak składak z dwóch różnych karabinków.
Zaolejowałem sobie osadę do nowego Galusia i wyszło zajebiście , no prawie zajebiście. Turasy drzewo na osady dobierają jak leci tz. tylna osada to piękny ciemny orzech a przednia chuj wie co, może i orzech ale jasny. Moje pytanie jest takie, czy można czymś chemicznym usunąć olej w celu zabejcowania drzewa i ponownego zaolejopwania. Tak jak mam teraz jest nie do zaakceptowania , wygląda jak składak z dwóch różnych karabinków.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- rufles
-
- Arsenał: kandar cp1
Re: Olejowanie osady
usunac olej ktory wniknal byc moze wiecej jak pare mm w drewno? :> to sie pewnie nie uda ale moze da sie kolejne olejowania wykonac olejem barwionym? jesli cos takiego istnieje. Podlogi to zdaje sie mozna woskiem dosc dowolnie farbowac. Nie wiem nie znam sie :)
Ostatnio edytowano 4 gru 2015, o 17:17 przez rufles, łącznie edytowano 1 raz
- kociniak
-
- Arsenał: zawsze gotowy w majtkach...
już za późno też tak zrobiłem kiedyś - chyba że coś nowego na rynku jest ale nie sądzę
Wiesz Indianer, coś jest nie tak.
Co jest nie tak?
Przestałem marzyć. Jak człowiek nie marzy umiera.
Co jest nie tak?
Przestałem marzyć. Jak człowiek nie marzy umiera.
- kogut01
- Arsenał: coś tam się znajdzie
taki świeży można spokojnie usunąć środkiem do zdejmowania powłok lakierniczych ,w molochach do kupienia w cenie około 20 zł
- kogut01
mój galatjan miał tak samo ,piękną kolbę a przód hoj wie z czegokogut01 napisał(a):taki świeży można spokojnie usunąć środkiem do zdejmowania powłok lakierniczych ,w molochach do kupienia w cenie około 20 zł
- zapek-1974
Ale ten środek ściągnie mi tylko warstwę zewnętrzna
a ja potrzebuje czegoś co by się wchłonęło i zneutralizowało olej

- JBJumper
-
- Arsenał: Hatsan 90-Vögler Optik 6-24x56 SF IR
Beretta Elite II CO2
Striker Edge Vortex
QB 78 Deluxe
a szlifowanie by nic nie dało? jak głęboko wchodzi olej? jak ma wejść i zneutralizować to może płyn do naczyń
One Shot One Kill Salut!
- zapek-1974
No właśnie coś mi się kiedyś gdzieś obiło o uszy o tej terpentynie. Gdzie to się kupuje ?
- kogut01
ja Ci dobrze chcę doradzić ,a Ty zrób jak chcesz ,ja zrobiłem ze 30 osad i wiem o czym piszę 

- Biker
Nie doradzam bo sam nie sprawdzałem , ale może środek do myjek ciśnieniowych(aktywna piana) dał by radę usunąć olej z drewna. Myłem tym już takie brudy i zapieczone osady po oleju, których nic innego nie dawało rady usunąć. Tylko trzeba by najpierw sprawdzić czy nie przebarwi podłoża.
- BiMa
hehe z terpentyną to nie tak do końca, olej rozpuści, prawda tyko że jest jeden problem , ponieważ my zawsze rozrabiamy olej z terpentyną żeby zaimpregnować drewno leżące na zewnątrz ... drewno staje się matowe ale olej wchodzi bardzo głęboko, tzn rozrzedza go . możesz próbować ale obawiam się że wyjdą ci plamy . a i jeszcze , bo zapomniałem , kiedyś zrobiłem worktop dębowy do kuchni dla takiego p...nego czarnucha , i też po olejowaniu wyszedł inny kolor na jednym a inny na drugim , pamiętam że z ojcem tarliśmy terpentyną a potem co ważne , ze spryskiwacza takiego do okien , rozpylaliśmy nad nim bejce z terpentyną i wcieraliśmy szmatkami (bejce nie wodną !) i nie wyszły plamy , ale było za dużo bejcy i znowu mieliśmy inny kolor
...

- mr. White
-
- Arsenał:
Zanim zaczniesz usuwać olej może spróbować położyć kolejną warstwę? Być może wtedy kolory łoża i kolby się zrównają.
- BiMa
nie zrówna się bo pierwsza warstwa oleju będzie izolowała kolejną , no chyba że położy lakier z jakimś pigmentem albo lakier z bejcą lekką .
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
-