Olejowanie osady

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

zapek-1974

Olejowanie osady

Postprzez zapek-1974 » 4 gru 2015, o 16:57

Ratunku !!!!!!
Zaolejowałem sobie osadę do nowego Galusia i wyszło zajebiście , no prawie zajebiście. Turasy drzewo na osady dobierają jak leci tz. tylna osada to piękny ciemny orzech a przednia chuj wie co, może i orzech ale jasny. Moje pytanie jest takie, czy można czymś chemicznym usunąć olej w celu zabejcowania drzewa i ponownego zaolejopwania. Tak jak mam teraz jest nie do zaakceptowania , wygląda jak składak z dwóch różnych karabinków.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1

Re: Olejowanie osady

Postprzez rufles » 4 gru 2015, o 17:06

usunac olej ktory wniknal byc moze wiecej jak pare mm w drewno? :> to sie pewnie nie uda ale moze da sie kolejne olejowania wykonac olejem barwionym? jesli cos takiego istnieje. Podlogi to zdaje sie mozna woskiem dosc dowolnie farbowac. Nie wiem nie znam sie :)
Ostatnio edytowano 4 gru 2015, o 17:17 przez rufles, łącznie edytowano 1 raz

Zasłużony Hunter
Arsenał: zawsze gotowy w majtkach...

Postprzez kociniak » 4 gru 2015, o 17:07

już za późno też tak zrobiłem kiedyś - chyba że coś nowego na rynku jest ale nie sądzę
Wiesz Indianer, coś jest nie tak.
Co jest nie tak?
Przestałem marzyć. Jak człowiek nie marzy umiera.

Sponsor forum
Arsenał: coś tam się znajdzie

Postprzez kogut01 » 4 gru 2015, o 17:17

taki świeży można spokojnie usunąć środkiem do zdejmowania powłok lakierniczych ,w molochach do kupienia w cenie około 20 zł

Sponsor forum

Postprzez kogut01 » 4 gru 2015, o 17:18

kogut01 napisał(a):taki świeży można spokojnie usunąć środkiem do zdejmowania powłok lakierniczych ,w molochach do kupienia w cenie około 20 zł
mój galatjan miał tak samo ,piękną kolbę a przód hoj wie z czego

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 4 gru 2015, o 17:19

Ale ten środek ściągnie mi tylko warstwę zewnętrzna :cry: a ja potrzebuje czegoś co by się wchłonęło i zneutralizowało olej

Hunter
Arsenał: Hatsan 90-Vögler Optik 6-24x56 SF IR
Beretta Elite II CO2
Striker Edge Vortex
QB 78 Deluxe

Postprzez JBJumper » 4 gru 2015, o 17:28

a szlifowanie by nic nie dało? jak głęboko wchodzi olej? jak ma wejść i zneutralizować to może płyn do naczyń
One Shot One Kill Salut!

Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga

Postprzez loopess » 4 gru 2015, o 18:01

Olej rozcieńczałem terpentyną,to może tym by usunąć

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 4 gru 2015, o 18:12

No właśnie coś mi się kiedyś gdzieś obiło o uszy o tej terpentynie. Gdzie to się kupuje ?

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 4 gru 2015, o 18:23

W każdym markecie na farbach .
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Sponsor forum

Postprzez kogut01 » 4 gru 2015, o 18:58

ja Ci dobrze chcę doradzić ,a Ty zrób jak chcesz ,ja zrobiłem ze 30 osad i wiem o czym piszę :->

Biker

Postprzez Biker » 4 gru 2015, o 19:34

Nie doradzam bo sam nie sprawdzałem , ale może środek do myjek ciśnieniowych(aktywna piana) dał by radę usunąć olej z drewna. Myłem tym już takie brudy i zapieczone osady po oleju, których nic innego nie dawało rady usunąć. Tylko trzeba by najpierw sprawdzić czy nie przebarwi podłoża.

BiMa

Postprzez BiMa » 4 gru 2015, o 20:38

hehe z terpentyną to nie tak do końca, olej rozpuści, prawda tyko że jest jeden problem , ponieważ my zawsze rozrabiamy olej z terpentyną żeby zaimpregnować drewno leżące na zewnątrz ... drewno staje się matowe ale olej wchodzi bardzo głęboko, tzn rozrzedza go . możesz próbować ale obawiam się że wyjdą ci plamy . a i jeszcze , bo zapomniałem , kiedyś zrobiłem worktop dębowy do kuchni dla takiego p...nego czarnucha , i też po olejowaniu wyszedł inny kolor na jednym a inny na drugim , pamiętam że z ojcem tarliśmy terpentyną a potem co ważne , ze spryskiwacza takiego do okien , rozpylaliśmy nad nim bejce z terpentyną i wcieraliśmy szmatkami (bejce nie wodną !) i nie wyszły plamy , ale było za dużo bejcy i znowu mieliśmy inny kolor :-D...

Hunter
Arsenał:

Postprzez mr. White » 4 gru 2015, o 21:55

Zanim zaczniesz usuwać olej może spróbować położyć kolejną warstwę? Być może wtedy kolory łoża i kolby się zrównają.

BiMa

Postprzez BiMa » 4 gru 2015, o 22:03

nie zrówna się bo pierwsza warstwa oleju będzie izolowała kolejną , no chyba że położy lakier z jakimś pigmentem albo lakier z bejcą lekką .

Następna strona

Powrót do Zrób to sam