Pcp dla ubogich czyli Crosman 1077 zasilany butlą HP

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio

Świerzak
Arsenał: AT44-10 TH + Hawke Nite-eye 6.5-20x50 Ao IR
Subkarabinek Cp1M + pistol scope BSA Edge 2-7x32

Crosman 1077 i C11

Pcp dla ubogich czyli Crosman 1077 zasilany butlą HP

Postprzez panzerkampf » 9 kwi 2014, o 23:11

Witam brać hunterską ;)
Jakiś czas temu pojawiła się potrzeba zaopatrzenia się w drugi karabinek z racji tego że moja kobieta zgłosiła następujące zastrzeżenia do at44: za długi, za ciężki, nie samopowtarzalny i leci na lufę.

Wybór padł na Crosa jego atutami było to że jest bardzo lekki i samopowtarzalny nie bez znaczenia było to że łatwo wyrwać używane sztuki w fajnej cenie. Po modyfikacji zaworu i innych zabiegach wewnętrznych zyskał nawet szmocy ;) lecz pojawił się problem gazorzewności i zakiełkował pomysł na konwersję.

Założenia:
- wykorzystać pompkę do Harnasia
- konwersja odwracalna
- zamknąć się w możliwe niskim budżecie

1. System ładowania butli HP - czyli darmowy karnet na siłownię ;-)

Obrazek

Wykonany z pręta aluminiowego o średnicy 30mm przewierconego na kształt litery „ T ” tak aby z jednej stromy wchodziła wtyczka od pompki a z drugiej strony jest gwint 1/8 nypel i złaczka QD

Koszt: aluminium + obróbka = piwo, nyplel 2zł, QD własny zaskórniak

2. Konwersja karabinka at44-sniper.

Obrazek

Wbrew pozorom robota okazała się dość prosta. Po wybebeszeniu karabinka ukazuje nam się nakrętka trzymająca uszczelkę przebijaka Co2 ma ona gwint 14x1. Robota sprowadza się do wykręcenia jej i wyciągnięcia uszczelki a następnie zastąpienia kawałkiem pręta zewnętrznie nagwintowanego na 14x1 i wewnętrznie na 1/8 następnie wkręcamy kolanko 90st. Które z jednej strony ma gwint zewnętrzny a drugiej wewnętrzny i w nie wkręcamy fillniple.

Koszt: tokarz 30zł, kolanko 5zł, fillniple wałsne

3. ‘Power pack”

Obrazek

mamba używana ok. 50zł, butla ok. 70zł, torba = łucznik i trochę samozaparcia

Podsumowując wychodzi fajny nie tylko "puszko" bijca, stablne Vo nawet w szybkich seriach, magi :mrgreen: tanie jak barszcz.

Projekt nie jest ukończony proszę o sugestie co i jak można poprawić, na dzień dzisiejszy wiem że konieczne będzie przedłużenie kolby i przeniesienie wtyki mamby na tył kolby (ale jak :?: )
moje wiatrówki! :)

Sponsor forum
Arsenał: Crick Tac 45

Re: Pcp dla ubogich czyli Crosman 1077 zasilany butlą HP

Postprzez bosh6 » 8 sie 2014, o 15:01

A nie lepiej byłoby założyć redukcję i wkręcić butlę od przodu w karabinek? Byłoby o niebo wygodniej i moim zdaniem ładniej :mrgreen:

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Postprzez syntezator » 8 sie 2014, o 17:06

A ja proponuję użyć małej butli HP zamiast kolby, tak jak jest to zrobione w wiatrówce GunPower.

Początkujący Hunter
Arsenał: Optima Galatian 5,5 mm
Westhunter 6-24x50
JSB Exact 1,03 g

Postprzez muarte » 9 sie 2014, o 15:13

tylko że niewygodny gunpower

Sponsor forum
Arsenał: Crick Tac 45

Postprzez bosh6 » 11 sie 2014, o 22:27

Ja mam w qb79 butlę hp 0,21l z regiem 850psi, qb po rozwierceniu kanałów itd. na tej butelce trzyma bardzo stabilnie 16,6 - 16,9J na jsb. Dzięki takiej stabilności skupienie na 25m zakrywam jednogroszówką 8-) Przy zasilaniu nabojem 88g było dużo gorzej. Dodam jeszcze że lufa nie miała poprawianej korony, taką się udało chinolom zrobić :mrgreen:

Powrót do Zrób to sam