Płaski tłoczek pompki crosman 13xx

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Tropiciel
Arsenał: kandar cp1, pp700

Płaski tłoczek pompki crosman 13xx

Postprzez stefan901 » 18 sty 2014, o 22:19

Szukałem, szukałem i nie znalazłem żadnych rysunków projektów czy czegoś podobnego, więc sam naskrobałem coś.
Chciałbym moje wypociny skonfrontować z waszym doświadczeniem. Która wersja lepsza, co zmienić?
Rysowane dla o-ringa 14x2, nie wiem nawet czy dobry rozmiar wybrałem, kierowałem się wskazówkami z jakiegoś katalogu.
tłoczek-Model.pdf
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 18 sty 2014, o 23:04 przez stefan901, łącznie edytowano 1 raz

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Re: Płaski tłoczek pompki crosman 13xx

Postprzez jakiii » 18 sty 2014, o 22:41

Chyba 12x2
za duży luz na tłoku 0,2 mm max.

Tropiciel

Postprzez stefan901 » 18 sty 2014, o 23:06

Racja, o-ring 12x2 głupi błąd z mojej strony.
Poprawiłem luz, mam nadzieję, że w dobrym miejscu :-D
tłoczek-Model2.pdf
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Zasłużony Hunter
Lokalizacja: Czasem Warszawa, czasem Bałkany a czasem Lubelszczyzna.
Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.
Z uzbrojenia dmuchanego chwilowo nic, ale wracam i w te rejony.

Postprzez antekcem » 16 lut 2014, o 02:16

Dzisiaj pod wplywem impulsu zakupilem crosmana 1322, prawdopodobnie niebawem bede go przerabial, tak ze postaram sie wrzucić jakieś fotki i opisy z przeróbki pompki i zaworu. A projekt tloczka sprawdze, ino calość z alu wytocze, bo poliamidu jakoś nie lubie, i najwyzej pierścień prowadzacy tylec tloka z niego wykonam.
Ma ktoś moze zwymiarowane rysunki techniczne metalowego zamka do crosów z serii 22xx - 13xx ? (nie mam w tej chcwili w mieszkaniu dobrej suwmiarki by pomierzyć wszystko)
A.Cem

Zasłużony Hunter
Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.

Postprzez antekcem » 2 kwi 2014, o 00:29

Tłoczek zrobiony i dzisiaj zamontowany. Całość tak jak z rysunku z powyższych postów (wersja dwu-częściowa z integralnym gwintem) wykonana całkowicie z alu, z jedną drobną zmianą : podtoczeniem pod prowadnicę z teflonu (tylna część tłoczka (ta w którą wkręca się przód) została od strony otworu z gwintem stoczona na 12 mm, na długości 15 mm. na to stoczenie w najbliższym czasie nałożę tulejkę z teflonu (teflon mam, ino toczyć nie mam kiedy) . Tłoczek wytoczył dla mnie znajomy, jako że ja po pierwsze mam chwilowy problem z dostępem do tokarki (dostęp jest raz w tygodniu na godzinę - dwie, a i to nie zawsze) a po drugie problem z czasem. Obiecywałem fotki nowych okładzin i pozostałych przeróbek, ale jak na razie nie jestem w stanie uruchomić aparatu, i zanim się do jakiegoś będącego na chodzie dobiorę to może minąć trochę czasu. Rysunków zamka już mi nie trzeba, zamek wykonałem z pręta hex (alu). Wymaga jeszcze doszlifowania, wykonania jednego prostego nacięcia (pod bolec łączący zbijak z zamkiem) i nagwintowania otworków pod robaczki. Będę też musiał wytoczyć nowy dopychacz, o większej średnicy i dłuższej końcówce (bądź z wymiennymi końcówkami) .

Opis całego tunningu gdzieś tu na forum zamieszczę , jak już cyknę fotki i znajdę chwilę na porządne opisanie wszystkiego.
A.Cem

Tropiciel

Postprzez stefan901 » 2 kwi 2014, o 15:35

Jestem ciekawy jak będzie się sprawować, bo sam nie mam czasu nawet tokarza znaleźć, więc mój cros leży w częściach i czeka na lepsze czasy.
Teflonową tulejkę zastosowałeś jako coś w stylu łożyska ślizgowego?

Zasłużony Hunter

Postprzez antekcem » 2 kwi 2014, o 19:24

Sprawunek już sprawdzony, sprawuje się doskonale. Zdecydowanie więcej powietrza tłoczy za jednym machnięciem, nie odbija tak jak oryginalny (mniejsza poj. pasożytnicza) i zasadniczo to daje dużo większe poczucie solidności całej konstrukcji. Teflonowa tuleja ma działać dokładnie tak jak napisałeś, jako pierścień prowadzący/ślizgowy. Tylko że na razie zmontowałem jeszcze bez tulejki, jako że tulejkę muszę dopiero wytoczyć. Bez niej też działa, ale i tak ją wytoczę co by gładziej wszystko chodziło i miało dłuższą żywotność.
A.Cem

Tropiciel

Postprzez stefan901 » 9 maja 2014, o 21:05

U mnie już też siedzi płaski tłoczek, cały aluminiowy.
Na razie złożyłem na żeby zobaczyć czy działa i jest ok, więcej napiszę jak kupię niską nakrętkę do skontrowania gwintu regulacji.

Powrót do Zrób to sam