Pociski CP do wiatrowki ??
Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
- lupii
-
- Arsenał:
Pociski CP do wiatrowki ??
Panowie czy ktos wie czy pociski CP cal .22 beda pasowaly do wiatrowki 5,5mm ? Niby kaliber ten sam sklad z czystego olowiu... ale nie wiem jak to jest w CP z trzymaniem sie kalibru itp...
Chodzi mi np o to:
http://allegro.pl/pociski-kal-22-i1994547240.html
Chcialem sobie wyprobowac taki ultra ciezki pocisk
Wlasnie zauwazylem ze ten sam gosc na innej aukcji te same pociski sprzedaje z opisem cal .22 (5,7mm) czegos tu nie rozumiem
Chodzi mi np o to:
http://allegro.pl/pociski-kal-22-i1994547240.html
Chcialem sobie wyprobowac taki ultra ciezki pocisk

Wlasnie zauwazylem ze ten sam gosc na innej aukcji te same pociski sprzedaje z opisem cal .22 (5,7mm) czegos tu nie rozumiem
- SP
-
- Arsenał:
Re: Pociski CP do wiatrowki ??
To jest dla mnie ciekawostka.
Nie znam broni c.p. rozdzielnego ładowania, lub jej replik w kalibrze 0.22
Najmniejszy jaki w ręku miałem to 0.31
Ogólna zasada doboru pocisku w CP jest uzależniona od tzw. "szybkości gwintu"
Im gwint "szybszy" (więcej zwoi, gęściekszy ) to pocisk dłuższy.
"Misiuję" jednak że pociski z linku to nie są pociski do broni CP, ale pociski do smodzielnej elaboracji nabojów centralnego zapłonu np 0.223.
Ponadto proszę zwrócić uwgę że nawet typowy pocisk z naboju 0.22 Long ma średnicę
nie 5,60 mm a 5,72 mm - bo ma się poprzez stożek przejściowy komory nabojowej, po odpaleniu, wciąć w gwint.
Natomiast śrut kalibru 5,5 mm ma właśnie tylko 5,50 mm i pusty drążony kielich który ma
się pod działaniem "pędnika" rozszerzyć i wciąć w gwint jaednocześnie uszczelniajć przewód lufy.
Tak że silnie podejrzewam że te pociski po prostu w lufę kalibru 5,5 mm nie wejdą.
A jak ową lufę rozwiercisz co by się ten pocisk na początku zmieścił, to dalej się na 99% zagwoździ.
Już nie wspomnę że nieopatrznie stworzysz wtedy "cóś" co nosić będzie piękną nazwę pt:
Lufa z komorą nabojową - czyli według U.oB.iA. art.5 punkt 2 - istotną część broni, bo nabój 0,22 schort tam wejdzie.
Ja z identycznego powodu - dla spokojności - zrezygnowałem z wykonywania naboi śrutowych w zużytych i przewierconych łuskach od KBKS-u.
Nie znam broni c.p. rozdzielnego ładowania, lub jej replik w kalibrze 0.22
Najmniejszy jaki w ręku miałem to 0.31
Ogólna zasada doboru pocisku w CP jest uzależniona od tzw. "szybkości gwintu"
Im gwint "szybszy" (więcej zwoi, gęściekszy ) to pocisk dłuższy.
"Misiuję" jednak że pociski z linku to nie są pociski do broni CP, ale pociski do smodzielnej elaboracji nabojów centralnego zapłonu np 0.223.
Ponadto proszę zwrócić uwgę że nawet typowy pocisk z naboju 0.22 Long ma średnicę
nie 5,60 mm a 5,72 mm - bo ma się poprzez stożek przejściowy komory nabojowej, po odpaleniu, wciąć w gwint.
Natomiast śrut kalibru 5,5 mm ma właśnie tylko 5,50 mm i pusty drążony kielich który ma
się pod działaniem "pędnika" rozszerzyć i wciąć w gwint jaednocześnie uszczelniajć przewód lufy.
Tak że silnie podejrzewam że te pociski po prostu w lufę kalibru 5,5 mm nie wejdą.
A jak ową lufę rozwiercisz co by się ten pocisk na początku zmieścił, to dalej się na 99% zagwoździ.
Już nie wspomnę że nieopatrznie stworzysz wtedy "cóś" co nosić będzie piękną nazwę pt:
Lufa z komorą nabojową - czyli według U.oB.iA. art.5 punkt 2 - istotną część broni, bo nabój 0,22 schort tam wejdzie.
Ja z identycznego powodu - dla spokojności - zrezygnowałem z wykonywania naboi śrutowych w zużytych i przewierconych łuskach od KBKS-u.
motto tak mądre, że aż ukraść je musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
A ja bym się go zapytał o dokładne wymiary pocisku w mm, bo coś mi tutaj (pozytywnie) śmierdzi...
Poza tym gdzieś widziałem w ofercie sklepu same pociski od kbks-u do elaboracji (można kupić zgodnie z prawem, pocisk to nie amunicja). Raz nawet na Allegro.pl widziałem.
http://bron.iweb.pl/printview.php?t=655 ... 2a781068e2

Poza tym gdzieś widziałem w ofercie sklepu same pociski od kbks-u do elaboracji (można kupić zgodnie z prawem, pocisk to nie amunicja). Raz nawet na Allegro.pl widziałem.
http://bron.iweb.pl/printview.php?t=655 ... 2a781068e2
- SP
-
- Arsenał:
No ale nie zmieni to faktu że pocisk od KBKS-u kalibru 5,60 mm ma prawdziwą średnicę również 5,72 mm.
Lufa ma 5,50 mm w polach gwintu, różnica + 0,22 mm.
Młotkiem wbijesz - tylko co dalej ?
Pierwszy wyleci pocisk z lufy, czy uszczelki z systemu ?
Ja stawiam na to drugie !
Lufa ma 5,50 mm w polach gwintu, różnica + 0,22 mm.
Młotkiem wbijesz - tylko co dalej ?
Pierwszy wyleci pocisk z lufy, czy uszczelki z systemu ?
Ja stawiam na to drugie !

motto tak mądre, że aż ukraść je musiałem:
- lupii
-
- Arsenał:
Ja mysle ze gp by bez problemu wypchnal taki pocisk o ile nie bedzie on zbyt ciasno siedzial w lufie (gdyby obeszlo sie bez wbijania go mlotkiem do lufy ;))
GP w .25 bez problemu strzela pociskami o masie okolo 44 grain a ten ma wg opisu 55grain
Chyba dopytam sie goscia o dokladna srednice.
Ewentualnie mozna by taki pocisk zeszlifowac minimalnie? jak sadzicie? To raczej by bylo tylko do eksperymentow na nieduza odleglosc
GP w .25 bez problemu strzela pociskami o masie okolo 44 grain a ten ma wg opisu 55grain
Chyba dopytam sie goscia o dokladna srednice.
Ewentualnie mozna by taki pocisk zeszlifowac minimalnie? jak sadzicie? To raczej by bylo tylko do eksperymentow na nieduza odleglosc

- MajorGatek
-
- Arsenał: chwilowo rozbrojony
lupii napisał(a):dopytam sie goscia o dokladna srednice
jest dokładnie tak jak napisał
SP napisał(a):różnica + 0,22 mm.
lupii napisał(a):Ewentualnie mozna by taki pocisk zeszlifowac minimalnie? jak sadzicie?
szkoda zachodu jak już to przepchać wsześniej przez kawałek (np 5 cm) uciętej lufy 5,5mm
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- lupii
-
- Arsenał:
No tak pomysl z przepychaniem prze kawalek ucinki lufy fajny tylko ze nie mam takiego
Moze wiecie gdzie mozna kupic takie bardzo ciezkie pociski do wiatrowek? moze byc w 5,5mm lub 6,35mm w stanach sa w sklepach w europie tego nie widzialem nie mowiac o polsce. (najciezsze co mam to baracuda 6,35mm 2gramy)

Moze wiecie gdzie mozna kupic takie bardzo ciezkie pociski do wiatrowek? moze byc w 5,5mm lub 6,35mm w stanach sa w sklepach w europie tego nie widzialem nie mowiac o polsce. (najciezsze co mam to baracuda 6,35mm 2gramy)
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Czwarty post od góry: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=27486
Facet strzelał z HW90 pociskami od kbks-u. Sądzę że skoro HW90 który może i nie jest słaby, ale i do demonów mocy nie należy dał radę to i moim zdaniem inne silniejsze karabinki sobie poradzą. Ja bym tych pocisków nie skreślał.
Czarnoprochowcy używają tzw. kalibratorów do pocisków, czyli tulej z otworami o odpowiedniej średnicy przez które przepychają pociski nadając im odpowiednią do posiadanego kalibru lufy średnicę. Podobny kalibrator fabryka dodaje do pistoletu Drulov DU-10. Służy on do kalibrowania śrutu gorszej jakości. (przyznać się muszę że taki kalibrator to świetny pomysł).
Gdyby te pociski nawet okazały się zbyt grube i blokowały by się w lufie można przepchnąć je przez taki kalibrator. Jego wykonanie to nic trudnego.
Facet strzelał z HW90 pociskami od kbks-u. Sądzę że skoro HW90 który może i nie jest słaby, ale i do demonów mocy nie należy dał radę to i moim zdaniem inne silniejsze karabinki sobie poradzą. Ja bym tych pocisków nie skreślał.
Czarnoprochowcy używają tzw. kalibratorów do pocisków, czyli tulej z otworami o odpowiedniej średnicy przez które przepychają pociski nadając im odpowiednią do posiadanego kalibru lufy średnicę. Podobny kalibrator fabryka dodaje do pistoletu Drulov DU-10. Służy on do kalibrowania śrutu gorszej jakości. (przyznać się muszę że taki kalibrator to świetny pomysł).
Gdyby te pociski nawet okazały się zbyt grube i blokowały by się w lufie można przepchnąć je przez taki kalibrator. Jego wykonanie to nic trudnego.

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- lupii
-
- Arsenał:
Pociski kalibru .22 kupilem nie byly drogie a mialem ochote przetestowac ;) Otrzymalem nawet kawelek lufy 5,5mm do kalibracji ale jest gwintowana (lepsza by byla GL ).
Zmierzylem suwmiarka te pociski i maja okolo 5,62 - 5,65 mm srednicy, ciekawe co ztego wyjdzie napewno podziele sie wynikiem eksperymentu ;P
Ps. jesli komus z was sie wala niepotrzebnie po jakiejs szufladzie kawaleczek lufy 5,5mm GL to dajcie znac :)
Zmierzylem suwmiarka te pociski i maja okolo 5,62 - 5,65 mm srednicy, ciekawe co ztego wyjdzie napewno podziele sie wynikiem eksperymentu ;P
Ps. jesli komus z was sie wala niepotrzebnie po jakiejs szufladzie kawaleczek lufy 5,5mm GL to dajcie znac :)
- Antonio
-
- Arsenał:
Kup piwo i udaj się do jakiegoś tokarza niech z kawałka jakiegoś szmela zrobi tulejkę do kalibracji, może akurat będzie mieć rozwiertak 5,5mm. A jak nie to roztoczy kawałek pręta i po kłopocie.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- syntezator
-
Temat umarł?
I jak lata ten śrut z lufy 5.5mm?
I jak lata ten śrut z lufy 5.5mm?
- lupii
-
- Arsenał:
Jeszcze nie lata :( , Przepchnelem probnie przez 4cm ucinke lufy GW jeden z pociskow (bo ciezko to nazwac srutem czy peletka) i chcialem sprawdzic czy po przepchnieciu wejdzie lzej do tej samej ucinki 5,5mm lufy i dupa. Dalej ciezko ze nie moge palcem go wsunac. Nie wiem co dalej z tym zrobic :(
- syntezator
-
Dalej ciasno? A jak bardzo ciasno to idź do tokarza niech zrobi taką lufę co się zwęża (o stożkowym przekroju).
Panowie co strzelają z CP nie o takie średnice pociski od CP potrafią przekalibrować.
Panowie co strzelają z CP nie o takie średnice pociski od CP potrafią przekalibrować.
- lupii
-
- Arsenał:
Moze i tak zrobię ale narazie nie mam do tego głowy. Tokaza tez nie znam zadnego wiec jesli beda jakies wyniki to nie odrazu
A tu fotka dla ciekawskich:
1. Crosman Hollow point .22
2. Crosman pointed .22
3. JSB Monster .22 1,645 gr
4. Pociski o ktorych mowa .22 3,6 gr
5. JSB King .25 1,645 gr

A tu fotka dla ciekawskich:
1. Crosman Hollow point .22
2. Crosman pointed .22
3. JSB Monster .22 1,645 gr
4. Pociski o ktorych mowa .22 3,6 gr
5. JSB King .25 1,645 gr

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
A może smarowanie by pomogło? Czarnoprochowcy zawsze smarują pociski którymi strzelają. Ten pocisk ma wyraźne dwa głębokie rowki na smar. Może to pomoże?
P.S. Fajne to zdjęcie. Fajnie by było gdybyś do kolekcji dorzucił jeszcze coś w kal.4,5mm i w tedy pstrykną.

P.S. Fajne to zdjęcie. Fajnie by było gdybyś do kolekcji dorzucił jeszcze coś w kal.4,5mm i w tedy pstrykną.

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-