Pociski CP do wiatrowki ??

Naboje, śruty i wszelkie inne pestki, peletki.

Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo

Zainteresowany
Arsenał:

Pociski CP do wiatrowki ??

Postprzez lupii » 19 gru 2011, o 22:36

Panowie czy ktos wie czy pociski CP cal .22 beda pasowaly do wiatrowki 5,5mm ? Niby kaliber ten sam sklad z czystego olowiu... ale nie wiem jak to jest w CP z trzymaniem sie kalibru itp...

Chodzi mi np o to:
http://allegro.pl/pociski-kal-22-i1994547240.html

Chcialem sobie wyprobowac taki ultra ciezki pocisk :-P

Wlasnie zauwazylem ze ten sam gosc na innej aukcji te same pociski sprzedaje z opisem cal .22 (5,7mm) czegos tu nie rozumiem

Hunter
Arsenał:

Re: Pociski CP do wiatrowki ??

Postprzez SP » 20 gru 2011, o 07:47

To jest dla mnie ciekawostka.
Nie znam broni c.p. rozdzielnego ładowania, lub jej replik w kalibrze 0.22
Najmniejszy jaki w ręku miałem to 0.31
Ogólna zasada doboru pocisku w CP jest uzależniona od tzw. "szybkości gwintu"
Im gwint "szybszy" (więcej zwoi, gęściekszy ) to pocisk dłuższy.
"Misiuję" jednak że pociski z linku to nie są pociski do broni CP, ale pociski do smodzielnej elaboracji nabojów centralnego zapłonu np 0.223.
Ponadto proszę zwrócić uwgę że nawet typowy pocisk z naboju 0.22 Long ma średnicę
nie 5,60 mm a 5,72 mm - bo ma się poprzez stożek przejściowy komory nabojowej, po odpaleniu, wciąć w gwint.
Natomiast śrut kalibru 5,5 mm ma właśnie tylko 5,50 mm i pusty drążony kielich który ma
się pod działaniem "pędnika" rozszerzyć i wciąć w gwint jaednocześnie uszczelniajć przewód lufy.
Tak że silnie podejrzewam że te pociski po prostu w lufę kalibru 5,5 mm nie wejdą.
A jak ową lufę rozwiercisz co by się ten pocisk na początku zmieścił, to dalej się na 99% zagwoździ.
Już nie wspomnę że nieopatrznie stworzysz wtedy "cóś" co nosić będzie piękną nazwę pt:
Lufa z komorą nabojową - czyli według U.oB.iA. art.5 punkt 2 - istotną część broni, bo nabój 0,22 schort tam wejdzie.
Ja z identycznego powodu - dla spokojności - zrezygnowałem z wykonywania naboi śrutowych w zużytych i przewierconych łuskach od KBKS-u.
motto tak mądre, że aż ukraść je musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Postprzez syntezator » 20 gru 2011, o 08:32

A ja bym się go zapytał o dokładne wymiary pocisku w mm, bo coś mi tutaj (pozytywnie) śmierdzi... :-)
Poza tym gdzieś widziałem w ofercie sklepu same pociski od kbks-u do elaboracji (można kupić zgodnie z prawem, pocisk to nie amunicja). Raz nawet na Allegro.pl widziałem.
http://bron.iweb.pl/printview.php?t=655 ... 2a781068e2

Hunter
Arsenał:

Postprzez SP » 20 gru 2011, o 08:56

No ale nie zmieni to faktu że pocisk od KBKS-u kalibru 5,60 mm ma prawdziwą średnicę również 5,72 mm.
Lufa ma 5,50 mm w polach gwintu, różnica + 0,22 mm.
Młotkiem wbijesz - tylko co dalej ?
Pierwszy wyleci pocisk z lufy, czy uszczelki z systemu ?
Ja stawiam na to drugie ! :lol:
motto tak mądre, że aż ukraść je musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"

Zainteresowany
Arsenał:

Postprzez lupii » 20 gru 2011, o 12:44

Ja mysle ze gp by bez problemu wypchnal taki pocisk o ile nie bedzie on zbyt ciasno siedzial w lufie (gdyby obeszlo sie bez wbijania go mlotkiem do lufy ;))

GP w .25 bez problemu strzela pociskami o masie okolo 44 grain a ten ma wg opisu 55grain
Chyba dopytam sie goscia o dokladna srednice.

Ewentualnie mozna by taki pocisk zeszlifowac minimalnie? jak sadzicie? To raczej by bylo tylko do eksperymentow na nieduza odleglosc :-P

Hunter
Arsenał: chwilowo rozbrojony

Postprzez MajorGatek » 20 gru 2011, o 13:11

lupii napisał(a):dopytam sie goscia o dokladna srednice

jest dokładnie tak jak napisał
SP napisał(a):różnica + 0,22 mm.

lupii napisał(a):Ewentualnie mozna by taki pocisk zeszlifowac minimalnie? jak sadzicie?

szkoda zachodu jak już to przepchać wsześniej przez kawałek (np 5 cm) uciętej lufy 5,5mm
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5

Zainteresowany
Arsenał:

Postprzez lupii » 21 gru 2011, o 11:02

No tak pomysl z przepychaniem prze kawalek ucinki lufy fajny tylko ze nie mam takiego :-/

Moze wiecie gdzie mozna kupic takie bardzo ciezkie pociski do wiatrowek? moze byc w 5,5mm lub 6,35mm w stanach sa w sklepach w europie tego nie widzialem nie mowiac o polsce. (najciezsze co mam to baracuda 6,35mm 2gramy)

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 22 gru 2011, o 23:35

Czwarty post od góry: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=27486

Facet strzelał z HW90 pociskami od kbks-u. Sądzę że skoro HW90 który może i nie jest słaby, ale i do demonów mocy nie należy dał radę to i moim zdaniem inne silniejsze karabinki sobie poradzą. Ja bym tych pocisków nie skreślał.

Czarnoprochowcy używają tzw. kalibratorów do pocisków, czyli tulej z otworami o odpowiedniej średnicy przez które przepychają pociski nadając im odpowiednią do posiadanego kalibru lufy średnicę. Podobny kalibrator fabryka dodaje do pistoletu Drulov DU-10. Służy on do kalibrowania śrutu gorszej jakości. (przyznać się muszę że taki kalibrator to świetny pomysł).

Gdyby te pociski nawet okazały się zbyt grube i blokowały by się w lufie można przepchnąć je przez taki kalibrator. Jego wykonanie to nic trudnego. :idea:
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Zainteresowany
Arsenał:

Postprzez lupii » 4 sty 2012, o 11:36

Pociski kalibru .22 kupilem nie byly drogie a mialem ochote przetestowac ;) Otrzymalem nawet kawelek lufy 5,5mm do kalibracji ale jest gwintowana (lepsza by byla GL ).

Zmierzylem suwmiarka te pociski i maja okolo 5,62 - 5,65 mm srednicy, ciekawe co ztego wyjdzie napewno podziele sie wynikiem eksperymentu ;P

Ps. jesli komus z was sie wala niepotrzebnie po jakiejs szufladzie kawaleczek lufy 5,5mm GL to dajcie znac :)

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 4 sty 2012, o 12:50

Kup piwo i udaj się do jakiegoś tokarza niech z kawałka jakiegoś szmela zrobi tulejkę do kalibracji, może akurat będzie mieć rozwiertak 5,5mm. A jak nie to roztoczy kawałek pręta i po kłopocie.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 10 sty 2012, o 22:10

Temat umarł?
I jak lata ten śrut z lufy 5.5mm?

Zainteresowany
Arsenał:

Postprzez lupii » 11 sty 2012, o 15:30

Jeszcze nie lata :( , Przepchnelem probnie przez 4cm ucinke lufy GW jeden z pociskow (bo ciezko to nazwac srutem czy peletka) i chcialem sprawdzic czy po przepchnieciu wejdzie lzej do tej samej ucinki 5,5mm lufy i dupa. Dalej ciezko ze nie moge palcem go wsunac. Nie wiem co dalej z tym zrobic :(

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 11 sty 2012, o 17:54

Dalej ciasno? A jak bardzo ciasno to idź do tokarza niech zrobi taką lufę co się zwęża (o stożkowym przekroju).
Panowie co strzelają z CP nie o takie średnice pociski od CP potrafią przekalibrować.

Zainteresowany
Arsenał:

Postprzez lupii » 11 sty 2012, o 20:44

Moze i tak zrobię ale narazie nie mam do tego głowy. Tokaza tez nie znam zadnego wiec jesli beda jakies wyniki to nie odrazu :-(

A tu fotka dla ciekawskich:
1. Crosman Hollow point .22
2. Crosman pointed .22
3. JSB Monster .22 1,645 gr
4. Pociski o ktorych mowa .22 3,6 gr
5. JSB King .25 1,645 gr

Obrazek

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 14 sty 2012, o 03:42

A może smarowanie by pomogło? Czarnoprochowcy zawsze smarują pociski którymi strzelają. Ten pocisk ma wyraźne dwa głębokie rowki na smar. Może to pomoże? :-|

P.S. Fajne to zdjęcie. Fajnie by było gdybyś do kolekcji dorzucił jeszcze coś w kal.4,5mm i w tedy pstrykną. ;-)
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Następna strona

Powrót do Amunicja