Pomiar energii wiatrówki bez chrona
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
- Spirit
-
- Arsenał:
Pomiar energii wiatrówki bez chrona
Do pomiaru potrzebne nam jest: karabinek, metrówka, poziomnica, kawałek płyty (gipsowej, paździeżowej, blachy itp) i marker.
Stawiamy płytę w odległości np. 30 metrów, rysujemy na niej poziomą kreskę, kładziemy karabinek na boku i ustawiamy pionowy krzyż lunety (który teraz jest poziomy) na narysowanej linii, oddajemy strzał, mierzymy odległość od linii do miejsca trafienia.
Włączamy chairguna, ustawiamy w parametrach "scope height" na 0, "zero range" na minimum, znaczy 5m. Do odległości 30 metrów dodajemy te 5 metrów, przestawiając prędkość "muzzle velocity" znajdujemy wartość odpowiadającą naszemu opadowi i gotowe.
Strzelając normalnie każdy ma ustawione zero na inną odległość lecz każdy ma ustawiony pion na belkę pionową lunety. Kładąc karabinek na boku mamy takie same parametry dla każdego karabinka.
Sprawdzałem sposób na swoim karabinku i się zgadza więc jak macie ochotę to popróbujcie sami. Jeżeli macie tłumik to trzeba odkręcić bo ciągnie lufę w dół i trochę fałszuje wynik.
Stawiamy płytę w odległości np. 30 metrów, rysujemy na niej poziomą kreskę, kładziemy karabinek na boku i ustawiamy pionowy krzyż lunety (który teraz jest poziomy) na narysowanej linii, oddajemy strzał, mierzymy odległość od linii do miejsca trafienia.
Włączamy chairguna, ustawiamy w parametrach "scope height" na 0, "zero range" na minimum, znaczy 5m. Do odległości 30 metrów dodajemy te 5 metrów, przestawiając prędkość "muzzle velocity" znajdujemy wartość odpowiadającą naszemu opadowi i gotowe.
Strzelając normalnie każdy ma ustawione zero na inną odległość lecz każdy ma ustawiony pion na belkę pionową lunety. Kładąc karabinek na boku mamy takie same parametry dla każdego karabinka.
Sprawdzałem sposób na swoim karabinku i się zgadza więc jak macie ochotę to popróbujcie sami. Jeżeli macie tłumik to trzeba odkręcić bo ciągnie lufę w dół i trochę fałszuje wynik.
- jakiii
-
- Arsenał:
Re: Pomiar energii wiatrówki bez chrona
Iii tam, jeśli już to dwie kartki przestrzeliwać z jednego puknięcia, pierwsza oczywiście jak najdelikatniejsza, no i można będzie strzelać pukawką z kopniakiem.
Poza tym, jeśli masz pcp (+ osprzęt), śrut, laptopa, płytę gipsową i 30 m to tzn że masz problem natury psychicznej a nie z możliwością posiadania chrona
.
Poza tym, jeśli masz pcp (+ osprzęt), śrut, laptopa, płytę gipsową i 30 m to tzn że masz problem natury psychicznej a nie z możliwością posiadania chrona

- Fanatyk
- Arsenał:
Po co sobie tak utrudniać życie myślę,że większość z braci strzeleckiej posiada dobrego "smartfona" nie lepiej to zainstalować sobie chrono connet i cieszyć się naprawdę wiarygodnymi pomiarami a wszystko to mieści się w kieszeni
Moim zdaniem smartfonowe chrono całkowicie rozwiązuje problem pomiarów piszę poważnie

Moim zdaniem smartfonowe chrono całkowicie rozwiązuje problem pomiarów piszę poważnie

- Loaded
-
- Arsenał: BT 65 RBW 6.35
Mam ten program odkąd Bożena o nim wspomniała. Przy okazji dziękuję Bożena, fajny program. Ale Ty jesteś z jakiegoś lobby fanatyk ?? Co temat to smartfon i connect... Wszyscy już rozkodowali twoją informację. A Ty dalej wkoło...
- Fanatyk
- Arsenał:
Żadne lobby tylko dobra rada Panie kolego dopatrujący się wszędzie spisków i nie pisz za wszystkich pisz tylko za siebie,ale z sensem 

- daras
-
- Arsenał:
Ja myślę że najlepszym sposobem na pomiar prędkości i energii jest chronograf, taki prawdziwy nie jakiś cudak w smartfonie tylko chronograf z prawdziwego zdarzenia, na Radeckowy.
Jest to nie porównywalnie niski koszt do kosztów jakie czasami wkłada się w chybiony tuning karabinka.

Jest to nie porównywalnie niski koszt do kosztów jakie czasami wkłada się w chybiony tuning karabinka.

- Fanatyk
- Arsenał:
Cudak nie cudak ważne,że jest dokładny (O,5 dżula) różncy do bramkowego praktycznie bez odskoków a na dodatek jest za darmo o mobilności,już nie wspomnę czego chcieć więcej??? owszem można se kupić luksusowe chrono np "OEHLER" za parę tyś zł jeśli kogoś stać 

- Antonio
-
- Arsenał:
No jest dokładne ale jak już sam zauważyłeś trzeba je dokładnie ustawić i mieć drugie prawdziwe by móc sprawdzić czy dobrze ustawione 

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Fanatyk
- Arsenał:
Ja akurat miałem to szczęście raz,że już posiadałem dobrego smarftona a dwa,że znajomy ma profesjonalne bramkowe
Myślę,że droga do sukcesu w pomiarach smarfonem jest taka mianowicie:
Mieć przyzwoitego smarfona i potem po zainstalowaniu aplikacji koniecznie porównać wyniki z bramkowym tak dla bezpieczeństwa.
Kiedy,już siię przekonamy,że różnice są minimalne czego życzę to najlepiej iść na dwór i tam dokonywać pomiaru pamiętając o fundamentalnej zasadzie,że smarfon zawsze powinien być na samym środku pomiędzy wylotem lufy a kulochwytem ot i cała tajemnica

Myślę,że droga do sukcesu w pomiarach smarfonem jest taka mianowicie:
Mieć przyzwoitego smarfona i potem po zainstalowaniu aplikacji koniecznie porównać wyniki z bramkowym tak dla bezpieczeństwa.
Kiedy,już siię przekonamy,że różnice są minimalne czego życzę to najlepiej iść na dwór i tam dokonywać pomiaru pamiętając o fundamentalnej zasadzie,że smarfon zawsze powinien być na samym środku pomiędzy wylotem lufy a kulochwytem ot i cała tajemnica

- Antonio
-
- Arsenał:
Juz raz ustaliliśmy jak to działa wiec nie zaczynaj znów.
Wymaga spełnienia wielu warunków do jakiegoś w miarę miarodajnego pomiaru i tyle.
Zwykle chrono nie ma takich problemów.
Koniec kropka.
Wymaga spełnienia wielu warunków do jakiegoś w miarę miarodajnego pomiaru i tyle.
Zwykle chrono nie ma takich problemów.
Koniec kropka.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Fanatyk
- Arsenał:
Pamiętaj,że bramkowe,też wymaga bardzo ważnego warunku "ODPOWIEDNIEGO OŚWIETLENIA"
Czasami miarodajne oświetlenie można sobie zakupić,ale to spory wydatek
Czasami miarodajne oświetlenie można sobie zakupić,ale to spory wydatek

- Fanatyk
- Arsenał:
Tu zgoda dlatego też kiedyś napisałem,że smarfon i chrono radeckowe to naprawdę godna alternatywa 
A że przy smarfonowym trza trochę zabiegów to masz rację,ale że darmowe to jakoś łatwiej się z tym faktem pogodzić

A że przy smarfonowym trza trochę zabiegów to masz rację,ale że darmowe to jakoś łatwiej się z tym faktem pogodzić

- daras
-
- Arsenał:
Fanatyk napisał(a):ale że darmowe to jakoś łatwiej się z tym faktem pogodzić
Powiadasz darmowe, ile kosztuje porządny smartfon co mi to obsłuży?

- Fanatyk
- Arsenał:
Nie no zgoda ja myślałem o szczęśliwych posiadaczach 
Dlatego też podkreślam "dobry smarfon"czyli drogi bo z tego co słyszałem tania tandeta jest nie warta zachodu do tych celów
np mojej żony smarfon niestety wariuje przy pomiarach nie wiem może to wina oprogramowania a może mikrofon jest gówno warty???

Dlatego też podkreślam "dobry smarfon"czyli drogi bo z tego co słyszałem tania tandeta jest nie warta zachodu do tych celów

Ostatnio edytowano 13 lis 2014, o 21:33 przez Fanatyk, łącznie edytowano 2 razy
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-