Pomiar energii wiatrówki bez chrona

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Pomiar energii wiatrówki bez chrona

Postprzez Spirit » 13 lis 2014, o 16:31

Do pomiaru potrzebne nam jest: karabinek, metrówka, poziomnica, kawałek płyty (gipsowej, paździeżowej, blachy itp) i marker.

Stawiamy płytę w odległości np. 30 metrów, rysujemy na niej poziomą kreskę, kładziemy karabinek na boku i ustawiamy pionowy krzyż lunety (który teraz jest poziomy) na narysowanej linii, oddajemy strzał, mierzymy odległość od linii do miejsca trafienia.

Włączamy chairguna, ustawiamy w parametrach "scope height" na 0, "zero range" na minimum, znaczy 5m. Do odległości 30 metrów dodajemy te 5 metrów, przestawiając prędkość "muzzle velocity" znajdujemy wartość odpowiadającą naszemu opadowi i gotowe.

Strzelając normalnie każdy ma ustawione zero na inną odległość lecz każdy ma ustawiony pion na belkę pionową lunety. Kładąc karabinek na boku mamy takie same parametry dla każdego karabinka.
Sprawdzałem sposób na swoim karabinku i się zgadza więc jak macie ochotę to popróbujcie sami. Jeżeli macie tłumik to trzeba odkręcić bo ciągnie lufę w dół i trochę fałszuje wynik.

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Re: Pomiar energii wiatrówki bez chrona

Postprzez jakiii » 13 lis 2014, o 16:51

Iii tam, jeśli już to dwie kartki przestrzeliwać z jednego puknięcia, pierwsza oczywiście jak najdelikatniejsza, no i można będzie strzelać pukawką z kopniakiem.
Poza tym, jeśli masz pcp (+ osprzęt), śrut, laptopa, płytę gipsową i 30 m to tzn że masz problem natury psychicznej a nie z możliwością posiadania chrona :-P .

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 13 lis 2014, o 17:24

Po co sobie tak utrudniać życie myślę,że większość z braci strzeleckiej posiada dobrego "smartfona" nie lepiej to zainstalować sobie chrono connet i cieszyć się naprawdę wiarygodnymi pomiarami a wszystko to mieści się w kieszeni :-D
Moim zdaniem smartfonowe chrono całkowicie rozwiązuje problem pomiarów piszę poważnie :-/

Hunter
Arsenał: BT 65 RBW 6.35

Postprzez Loaded » 13 lis 2014, o 17:49

Mam ten program odkąd Bożena o nim wspomniała. Przy okazji dziękuję Bożena, fajny program. Ale Ty jesteś z jakiegoś lobby fanatyk ?? Co temat to smartfon i connect... Wszyscy już rozkodowali twoją informację. A Ty dalej wkoło...

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 13 lis 2014, o 17:56

Żadne lobby tylko dobra rada Panie kolego dopatrujący się wszędzie spisków i nie pisz za wszystkich pisz tylko za siebie,ale z sensem :-/

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez daras » 13 lis 2014, o 18:31

Ja myślę że najlepszym sposobem na pomiar prędkości i energii jest chronograf, taki prawdziwy nie jakiś cudak w smartfonie tylko chronograf z prawdziwego zdarzenia, na Radeckowy. :mrgreen:
Jest to nie porównywalnie niski koszt do kosztów jakie czasami wkłada się w chybiony tuning karabinka. :mrgreen:

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 13 lis 2014, o 19:00

Cudak nie cudak ważne,że jest dokładny (O,5 dżula) różncy do bramkowego praktycznie bez odskoków a na dodatek jest za darmo o mobilności,już nie wspomnę czego chcieć więcej??? owszem można se kupić luksusowe chrono np "OEHLER" za parę tyś zł jeśli kogoś stać :-D

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 13 lis 2014, o 19:07

No jest dokładne ale jak już sam zauważyłeś trzeba je dokładnie ustawić i mieć drugie prawdziwe by móc sprawdzić czy dobrze ustawione :-)
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 13 lis 2014, o 19:48

Ja akurat miałem to szczęście raz,że już posiadałem dobrego smarftona a dwa,że znajomy ma profesjonalne bramkowe :-P
Myślę,że droga do sukcesu w pomiarach smarfonem jest taka mianowicie:
Mieć przyzwoitego smarfona i potem po zainstalowaniu aplikacji koniecznie porównać wyniki z bramkowym tak dla bezpieczeństwa.
Kiedy,już siię przekonamy,że różnice są minimalne czego życzę to najlepiej iść na dwór i tam dokonywać pomiaru pamiętając o fundamentalnej zasadzie,że smarfon zawsze powinien być na samym środku pomiędzy wylotem lufy a kulochwytem ot i cała tajemnica :-D

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 13 lis 2014, o 20:18

Juz raz ustaliliśmy jak to działa wiec nie zaczynaj znów.
Wymaga spełnienia wielu warunków do jakiegoś w miarę miarodajnego pomiaru i tyle.
Zwykle chrono nie ma takich problemów.
Koniec kropka.
Obrazek

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 13 lis 2014, o 20:24

Pamiętaj,że bramkowe,też wymaga bardzo ważnego warunku "ODPOWIEDNIEGO OŚWIETLENIA"
Czasami miarodajne oświetlenie można sobie zakupić,ale to spory wydatek :mrgreen:

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 13 lis 2014, o 20:44

Dlatego mam Radka wytwór ;-)
Obrazek

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 13 lis 2014, o 20:52

Tu zgoda dlatego też kiedyś napisałem,że smarfon i chrono radeckowe to naprawdę godna alternatywa :-D
A że przy smarfonowym trza trochę zabiegów to masz rację,ale że darmowe to jakoś łatwiej się z tym faktem pogodzić :-D

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez daras » 13 lis 2014, o 21:22

Fanatyk napisał(a):ale że darmowe to jakoś łatwiej się z tym faktem pogodzić :-D

Powiadasz darmowe, ile kosztuje porządny smartfon co mi to obsłuży? :mrgreen:

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 13 lis 2014, o 21:24

Nie no zgoda ja myślałem o szczęśliwych posiadaczach :-D
Dlatego też podkreślam "dobry smarfon"czyli drogi bo z tego co słyszałem tania tandeta jest nie warta zachodu do tych celów :mrgreen: np mojej żony smarfon niestety wariuje przy pomiarach nie wiem może to wina oprogramowania a może mikrofon jest gówno warty???
Ostatnio edytowano 13 lis 2014, o 21:33 przez Fanatyk, łącznie edytowano 2 razy

Następna strona

Powrót do Akcesoria