pompa diy
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Re: pompa diy
photomatic napisał(a):Butle mam, pompek zębatych kilka w tym taka o wydajności 6l\min, silnik 2,2kw wiec raczej wystarczy. Do tego 5l oleju, agregat od lodówki i trochę przewodów hamulcowych. Nie mam praski do końcówek bo bym w weekend zmontował.
Koniecznie się pochwal wynikami (niezależnie jakie będą) swojej pracy. Czekamy z niecierpliwością

photomatic napisał(a):Inny pomysł który tez wydaje mi się dość realny to użycie kilku agregatów od lodówki. Jeśli jeden potrafi sprezyc powietrze do 30atm to gdyby połączyć je szeregowo to może by ostatni osiągnął sensowne ciśnienie. Cylinderki maja male i dość masywne wiec powinny wytrzymać.
Jest to możliwe, ale trudno wykonalne.
Pierwsza sprężarka musiała by sprężać do 15bar.
Natomiast druga do 15bar względnie pierwszej (bezwzględnie, względem próżni wtedy będzie 225bar) .
Jest jeden mały problem konstrukcyjny... Drugą sprężarkę trzeba w całości (elementy sprężające i pobierające sprężone powietrze) umieścić w układzie (zbiorniku) pod ciśnieniem 15bar, wytworzonym przez pierwszą sprężarkę

PS To, że powietrze nie jest gazem doskonałym (idealnie ściśliwym) wydaje się dodatkowo działać na naszą korzyść

PS2 Poczytaj o "wzmacniaczach ciśnienia powietrza".
- rufles
-
- Arsenał: kandar cp1
Właśnie tego się obawiam ze pewnie nie tylko cylindry są pod ciśnieniem. Rozetne jedna obudowę i zobacze czy to da się jakoś przystosować.
- Spirit
-
- Arsenał:
syntezator napisał(a):Pierwsza sprężarka musiała by sprężać do 15bar.
Natomiast druga do 15bar względnie pierwszej (bezwzględnie, względem próżni wtedy będzie 225bar) .
Jest jeden mały problem konstrukcyjny... Drugą sprężarkę trzeba w całości (elementy sprężające i pobierające sprężone powietrze) umieścić w układzie (zbiorniku) pod ciśnieniem 15bar, wytworzonym przez pierwszą sprężarkę
Akurat całość jest w obudowie własnej, co więcej: sprężarka lodówkowa pobiera powietrze z wewnątrz obudowy. Rurka ssąca nie łaczy się ze sprężarką. Dlatego takiej sprężarki nie wolno przechylać żeby nie zassała oleju ze swej obudowy.
- Antonio
-
- Arsenał:
Ja pół dnia wyciągalem moja z zamrazarki, okazało się ze jej górne ciśnienie to 1,5 bara 

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Spirit
-
- Arsenał:
Kilka już zajeździłem w swoim życiu, max wydajności to 10 bar
- rufles
-
uzywalem nie raz ale tylko jako sprezarka bez manometrow. W sieci jest troche filmikow na ktorych widac, ze ludzie osiagaja duzo wieksze cisnienia. Pewnie wszystko zalezy od modelu agregatu ale jak by nie patrzec to 10bar to jakos malo. Nie mam manometru pod reka bo bym sprawdzil swoje, a ze mam do nich dobry dostep to moze by sie udalo wybrac te mocniejsze.
- Antonio
-
- Arsenał:
Nie model a stan.
Mój był z zamrazarki która przestała chłodzić.
Mój był z zamrazarki która przestała chłodzić.

- syntezator
-
Chyba też parametry sprężarki zależą od tego jaki gaz sprężała np. freon czy izobutan
(Whirpool aktualnie ten gaz stosuje, wiem, bo napełniałem lodówki przez 2miesiące, rok temu
)
Jakby Twój sposób działał to przy trzech połączonych sprężarkach 10bar teoretycznie miałbyś 10x10x10= 1000bar

photomatic napisał(a):Pewnie wszystko zależny od modelu agregatu ale jak by nie patrzeć to 10bar to jakoś mało.
Jakby Twój sposób działał to przy trzech połączonych sprężarkach 10bar teoretycznie miałbyś 10x10x10= 1000bar

- rufles
-
Jeśli w ręcznej pompce działa to w agregatach tez powinno. Aby tylko fizycznie wytrzymały choćby uszczelnienia. Z drugiej strony jeśli do tej pory nie widać podobnych rozwiązań to może nie działa.
- syntezator
-
Biker napisał(a):Gdyby trafił na taki agregat to wystarczyły by dwa stopnie .
Gdyby ten sposób działał, warto by zainwestować, w trzy chociażby ze względu na większą żywotność

photomatic napisał(a):Z drugiej strony jeśli do tej pory nie widać podobnych rozwiązań to może nie działa.
To jest takie proste, i takie tanie rozwiązanie, że chyba muszę przyznać Ci rację.
Musi być w tym jakiś haczyk

- rufles
-
Niestety ale w obecnych czasach bardzo trudno wymyślić cos czego nie ma na googlach ;)
- rufles
-
Niestety ale jest pewien problem. W sumie to w sprezynowych wiatrowkach znany jako diesel. Kompresory lodowkowe plują olejem na tyle mocno ze chyba jednak odpuszczenie to rozwiązanie i albo spróbuje sprawdzonych metod - agregat + pompka hamulcowa. Albo pójdę na latwizne i nabije powietrzem butle tlenu medycznego. Chyba nie ma ku temu przeciwwskazań tym bardziej ze butla nigdy nie była użyta.
- Antonio
-
- Arsenał:
Nie ma żadnych.
Nabij ją tlenem a później poczytaj jakie warunki muszą spełniać przewody i pojemniki do przechowywania tlenu.
W wiatrówce masz smary i oringi które na pewno nie są dopuszczone do kontaktu z czystym tlenem.
Nabij ją tlenem a później poczytaj jakie warunki muszą spełniać przewody i pojemniki do przechowywania tlenu.
W wiatrówce masz smary i oringi które na pewno nie są dopuszczone do kontaktu z czystym tlenem.

- bob61
-
- Arsenał: AT 44 + PP 3-12
photomatik napisał że nabije powietrzem nie tlenem.
-