Pompa PCP

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.
Czytający
Arsenał:

Pompa PCP

Postprzez 22lr » 30 sty 2011, o 20:34

Witam wszystkich strzelców na forum, gdzie żaden temat nie jest obcy.

Z powodu braku dostępu do stacji tankowania sprężonym powietrzem jestem zmuszony na wykonanie własnej pompy. Zaplecze techniczne jako takie mam, więc z tym nie będzie problemów.

Może ktoś podzieli się materiałami oraz pomysłami na ten temat bo myślę, że nie tylko ja borykam się z tym problemem.
za wszystkie materiały z góry dziękuję.

22lr.

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Re: Pompa PCP

Postprzez Czarnowidz » 30 sty 2011, o 22:20

Proponuje pomyslec nad czyms z napedem elektrycznym.Jesli cena zakupu gotowej bylaby ponizej 2000 zl sukces komercyjny murowany.Zwroccie prosze uwage Panowie ze nie ma niczego podobnego na rynku,wiec jest nisza ktora mozna wypelnic przy okazji zarabiajac. ;-)
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Świerzak
Arsenał: Hw80 .22 mtc viper scb 10x44 swinskie ucho bisley oraz tłumik SAK

Postprzez markwild2100 » 30 sty 2011, o 22:32

Obawiam się, że to proste nie będzie....
Można próbować modyfikować inne pompki - np w agregacie lodówki jest jedna.
Do tego potrzebny zbiornik ciśnieniowy i to nie byle jaki 300bar....
I tutaj zaczną się schody.
Czarnowidz napisał(a):Proponuje pomyslec nad czyms z napedem elektrycznym.Jesli cena zakupu gotowej bylaby ponizej 2000 zl sukces komercyjny murowany.Zwroccie prosze uwage Panowie ze nie ma niczego podobnego na rynku,wiec jest nisza ktora mozna wypelnic przy okazji zarabiajac. ;-)

Nieprawda, są w sprzedaży kompresory nurkowe, czyli te którymi butle nabijacie,
http://www.scubamission.com.pl/pl/coltr ... ezarki.htm

Dlaczego strzelcy ich nie kupują?

Bo taki średni model co nabija 300bar kosztuje tylko 13288,54 zł
http://sklepnurkowy.info/sprezarka-colt ... -1492.html

Jeżeli uda się koledze skonstruować podobny w cenie 3000pln to będzie bogatym człowiekiem :roll:

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 30 sty 2011, o 23:07

Kolego Markwid ten kompresor kto ry pokazales jest jak sam piszesz przeznaczony do pompowania butli nurkowych.Jest duzy,ciezki i ...drogi.Ja mnialem na mysli ze nie ma na rynku mniejszych,lzejszych i tanszych kompresorow dedykownych specjalnie do napelniania kartuszy w watrowkach bez posrednictwa butli.Zdaje sobie sprawe z tego ze zbudowanie takiej sprezarki moze byc trudne lub niemozliwe(w zaleznosci od posiadnego parku maszynowego.

Przypuszczam jednak ze kol. 22lr chce zbudowac jakas reczna pompke wzorowana na jakiejs orginalnej i najbardziej bedzie mu zalezec na jakichs scheach i rysunkach opisujacych takie pompki.Jesli ktos z was ma takie schematy niech tu wrzuci.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 31 sty 2011, o 19:24

Woytan podobne rozwiązanie jak w latach 70 robiliśmy kompresorki do napowietrzania akwari tylko ciśnienia nie te i dlatego potrzebny byłby schemat pompki hatsanowskiej lub podobnej.

Czytający
Arsenał:

Postprzez 22lr » 31 sty 2011, o 20:39

znalazłem coś takiego w necie

http://www.niedzwiedz100.host.sk/giwera ... index.html

http://www.niedzwiedz100.host.sk/giwera ... index.html

było gdzieś jeszcze kiedyś o podobnej konstrukcji na dwóch siłownikach od klapy tylnej z samochodu lecz nie mogę znaleźć.

jest to prosta konstrukcja i na niej się na razie skupie. Lecz potem może taka jak zapodał kol. woytan.

lecz poszukiwania dalej trwają.

Czytający
Arsenał:

Postprzez tomecki » 1 lut 2011, o 11:50

Wiatam. Nie wiem czy na temat Ale nie lepiej jest zrobic cos takiego używając do tego orginalnej pomki http://www.youtube.com/watch?v=Zb_agDnO4lg

Zasłużony Hunter
Arsenał: SIUR BOJOWY

Postprzez specbest » 1 lut 2011, o 15:49

Nic nie pomoże nawet zakucie lodem zwykłej pompki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Technicznie pompka jest przeznaczona do powolnego pompowania i tego się nie przeskoczy.
Kiedy każdy stopień sprężania jest odkryty wtedy można go schłodzić.

Sponsor forum
Arsenał: atomowy

Postprzez spin » 4 lut 2011, o 15:41

Sponsor forum
Arsenał: atomowy

Postprzez spin » 4 lut 2011, o 16:03

Tak, podstawa to zwykła pompka, ale puszczasz to sobie 0,5 h przed strzelankiem i masz full kartusz. Dodatkowo można zrobić na 12V i ładujesz w terenie z zapalniczki samochodu.
Przy dzisiejszych cenach pompek HAtsana...po co odkrywać Amerykę a i system (materiał) sprawdzony nie pierdyknie ci w twarz od nadmiaru ciśnienia.
spin
HW90K/BSAUltraBullPup/DemyanM2/HW75

Bardzo Cichy
Arsenał:

Postprzez asan » 13 lut 2011, o 21:28

Witam.
Czy ktoś z szanownych kolegów ma może schemat lub rysunek złożeniowy kompresora wysokociśnieniowego.

Świerzak
Arsenał: Hw80 .22 mtc viper scb 10x44 swinskie ucho bisley oraz tłumik SAK

Postprzez markwild2100 » 13 lut 2011, o 21:41

Znalazłem schcematy zwykłych kompresorów:
http://aerotec.pl/images/instrukcje/schematy.pdf

Cichy
Arsenał:

Postprzez Patryk Gorski » 15 kwi 2018, o 15:38

Widzieliście te Chnskie sprężarki? Na Wish, AliExpres jest ich dużo, są produkowane w normach EU i kosztują 1500zl. Chłodzone cięcia i powietrzem. Znam człowieka który posiada taka i sobie ja bardzo chwali. Ja miałbym jednak obawy. Co o Ty myślicie?

szabla

Postprzez szabla » 15 kwi 2018, o 15:41

Jest parę na forum kompresorów z chin i przeważnie są chwalone
Też mam jednego.

Tropiciel
Arsenał: kandar cp1, pp700

Postprzez stefan901 » 17 kwi 2018, o 13:27

Łysy niemiec od proc nagrał filmik z tego typu kompresorem. Możesz sobie zobaczyć jak to jest zbudowane jeśli masz wątpliwości.
https://www.youtube.com/watch?v=7NdnItyJs-U

Następna strona

Powrót do Zrób to sam