Pompka czy butla
- Maruda
-
- Arsenał:
Re: Pompka czy butla
A uwożoj se coby stodoła z dymem nie poszła. 

- Tereni
- Arsenał: Sharp Innova 5,5; BMK-20 5,5; Hatsan 125 6,35; Umarex 850 AC PCP 5,5
Pompka daje niezależność. Nie sposób tego przecenić. Butlę również można mieć. Najlepiej jednak od razu dokupić do niej kompresor. Co do osuszacza, to pompki Logun ich nie mają i nie zauważyłem by było to do czegoś potrzebne. Wilgotnym powietrzem strzela się lepiej, bo ma większą energię właściwą niż powietrze suche. Kartusz i zasobnik jest z materiałów nierdzewnych. Zresztą przypomnijmy sobie parowozy. One napędzane są wyłącznie parą wodną i jest dobrze.
- borsuk
-
- Arsenał: JĄDROWY
Wiatrówka to nie parowóz
Wilgotnym powietrzem to niezbyt długo postrzelasz. Korozja w lufie i nie tylko, rozwalone oringi, niestabilne Vo
Powietrze jest ściśliwe a woda pod ciśnieniem robi bardzo ładny rozpierak

Powietrze jest ściśliwe a woda pod ciśnieniem robi bardzo ładny rozpierak

- Tereni
Jeszcze bardziej ściśliwy od powietrza jest wodór. Mam PCP od kilku lat i używam pompki Logun bez osuszacza i nic się złego nie dzieje. Korozji nigdzie nie ma i oringów jeszcze nie wymieniałem. Wiatrówki sprężynowe i PCA też strzelają powietrzem zawierającym parę wodną i nikomu nie przychodzi do głowy by instalować w nich osuszacz powietrza. Lobby producenckie tworzy taką paniczną atmosferę, podobnie jak lobby producentów butli opisuje jak wielkiego wysiłku wymaga nabicie kartusza do 200 bar przy użyciu pompki. Strzelec wiatrówkowy wg tych opisów jest bliski utraty przytomności z wyczerpania i potrzebuje czasu na odpoczynek by udźwignąć wiatrówkę i celnie strzelić. Nieco gimnastyki zdrowemu człowiekowi jeszcze nie zaszkodziło.
- borsuk
-
W pca powietrze nie jest magazynowane w takiej ilości i pod takim ciśnieniem jak w pcp -sprężasz i strzelasz, w sprężynach wysokie ciśnienie panuje tylko ułamek sekundy.
Sam używam pompki Hatsana i zgadzam się co do gimnastyki
Pompka hatsana ma osuszacz w rączce i skraplacz przed odpowietrznikiem. Podczas odpowietrzania wężyka po zakończeniu ładowania z odpowietrznika w raz z powietrzem wydostaje się odrobina wody, wewnątrz stalowego kartusza ta woda spowoduje korozję.
Sam używam pompki Hatsana i zgadzam się co do gimnastyki

- jakiii
-
- Arsenał:
Wystarczy wyjąć naładowany kartusz, spuścić gwałtownie z niego powietrze, rozkręcić zawór i będzie widać ile na nim (iglicy) wody. Ten osuszacz to raczej pic i fotomontaż, jego rozmiary są symboliczne.
Pozdro.
Pozdro.
- borsuk
-
Bardzo możliwe że to pic, jednak za każdym razem gdy rozkręcę kartusz w środku nie ma śladu wody a rozkręcałem go z sześć razy.
- Antonio
-
- Arsenał:
Bo to sucha woda
Może dobrze funkcjonuje u Ciebie skraplacz.
U mnie zawsze jest ze dwie trzy krople, nawet pomimo przerobienia oryginalnego osuszacza.

Może dobrze funkcjonuje u Ciebie skraplacz.
U mnie zawsze jest ze dwie trzy krople, nawet pomimo przerobienia oryginalnego osuszacza.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Tereni
Kartusz wykonany jest z mosiądzu. Zasobnik ze stopu aluminium. Iglicę też korozja nie ima. Często rozkręcam i widzę że nic niepokojącego tam się nie dzieje. Rosa ze skroplonej pary wodnej jest, ale co to przeszkadza?
- jakiii
-
- Arsenał:
Wiatrówka leży sobie na półce lub łapkach pykającego i omywają ja metry sześcienne wilgotnego powietrza godzinami, tygodniami, kartusz 0,2 l x 200 at chomikuje w sobie .... 40 l wilgotnego powietrza , godzinami a nawet tygodniami, ciągle te same 40 l .
Jakiż on "biedny"
brzuchaczek malutki, a igliczka ... .
Jakiż on "biedny"

- borsuk
-
W jakim modelu wiatrówki pcp jest kartusz z mosiądzu?
W atku jest stalowy w bt alu
Oj biedny

jakiii napisał(a):Wiatrówka leży sobie na półce lub łapkach pykającego i omywają ja metry sześcienne wilgotnego powietrza godzinami, tygodniami, kartusz 0,2 l x 200 at chomikuje w sobie .... 40 l wilgotnego powietrza , godzinami a nawet tygodniami, ciągle te same 40 l .
Jakiż on "biedny"brzuchaczek malutki, a igliczka ... .
Oj biedny

- Antonio
-
- Arsenał:
A tureckie igliczki są z nierdzewnej, więc i wodą można lać a rdzy nie będzie 

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Tereni
Mosiądz jest najlepszy. Zasobniki wykonywane są przeważnie z duralu, by były lżejsze. Jeden i drugi rdzy się nie boi. Moje pcp ma kartusz mosiężny i zasobnik duralowy. Trzeba wiedzieć co to jest kartusz, a co zasobnik i nie mylić jednego z drugim. Kartusz ma zarówno PCP jak i PCA. Zasobnik natomiast ma tylko PCP. Jest to magazynek powietrza zasilający kartusz. Kartusz odmierza poszczególne ładunki powietrza na kolejny strzał i jest ładowany z zasobnika, który to z kolei jest ładowany z butli lub pompką.
- borsuk
-
A ja myślałem że kartusz i zasobnik to to samo
Może się nie znam ale Twój "mosiężny kartusz" Tereni wygląda mi na komorę strzałową
Pozdrawiam

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Tereni napisał(a):Kartusz odmierza poszczególne ładunki powietrza na kolejny strzał
No widzisz a ja głupi myślałem że to robi zawór strzałowy.

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

-