Pompka PCP od kuchni :P

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Hunter
Arsenał:

Re: Pompka PCP od kuchni :P

Postprzez Snajpi » 15 lis 2011, o 22:35

Najprościej mówiąc, w mojej pompce najwęższy cylinder się wypracował/wytarł zwiększając swoją średnicę a co za tym poszło powiększyła się szczelina między nim a tłoczkiem i "wciskało" tam oringi a przy ciśnieniu na jakim pracujemy o nieszczęście nie trudno :-P

Specu mi zrobił szlif tego cylindra i dorobił nowy tłoczek idealnie to sprasowując i jest gites -- chwała mu za to :mrgreen:
Obrazek

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez radecek » 16 lis 2011, o 18:20

Snajpi napisał(a):Najprościej mówiąc, w mojej pompce najwęższy cylinder się wypracował/wytarł zwiększając swoją średnicę a co za tym poszło powiększyła się szczelina między nim a tłoczkiem i "wciskało" tam oringi a przy ciśnieniu na jakim pracujemy o nieszczęście nie trudno :-P

Specu mi zrobił szlif tego cylindra i dorobił nowy tłoczek idealnie to sprasowując i jest gites -- chwała mu za to :mrgreen:

Może to fabrycznie źle spasowane, bo w Hill też za duży odstęp. Muszę się zgłosić do kol. Specu.

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 16 lis 2011, o 18:31

Nie wiem nie powiem CI jestem drugim właścicielem nie wiem jak było wcześniej.
Obrazek

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 18 lis 2011, o 20:09

radecek napisał(a): Dwutlenek molibdenu.

To chyba błąd.Przypuszczam że masz na myśli dwusiarczek molibdenu - MoS2 ;-)
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 14 sie 2012, o 00:41

Jakieś rozbieranie hatsanki

Obrazek

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Postprzez lykanos » 23 cze 2013, o 21:04

Dziś poleciał mi mały oring ostatniego stopnia sprężania 2,9x1,78 PUR90
Pompka Gehmann 3 stopniowa (to samo co FX, Webley, Brocok)

Moje oringi i ich przebiegi:
1 NBR90 - wytrzymał ok 1000 pompnięć na smarze molibdenowym
2 NBR70 - wytrzymał ok 1500 pompnięć na smarze molibdenowym
3 PUR90 - wytrzymał ok 700 pompnięć na smarze silikonowym silplasta E

Żeby nie przegrzać co ok 30 pompnięć robiłem 10-15 min przerwy. Na nbr70 zdarzały się przerwy co 20 pompnięć i zapewne dlatego wytrzymał najdłużej. PUR90 choć z pewnego źródła okazał się najmniej wytrzymały a zakładałem że będzie odwrotnie.
Okazuje się że najtańszy i najbardziej miękki nbr70 za 0,5 zł najbardziej się opłaca kupować :mrgreen:

Teraz założę jeszcze 2,9x1,78 FPM 70 na połączeniu smaru molibdenowego z silikonowym.
FPM ma wytrzymywać do 200 st.C a NBR do ok.100 st. C.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 24 cze 2013, o 06:46

Odpusc sobie te wynalazki.
Dzisiaj u Ciebie powinien być olej spręzarkowy, złóż na niego całość.
Mój hatsan chodziłoby niej i nie robię żadnych przerw nawet jak jadę od zera.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 24 cze 2013, o 10:14

U mnie FPM 80 na sprężarkowym długo nie pociągnął. Teraz poszedł PUR 90 na fluoropolimerze i zobaczymy co będzie.

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 24 cze 2013, o 17:08

Założyłem dziś FPM 70 na oleju sprężarkowym (pierwszy raz mam olej sprężarkowy pachnący jagodami :lol: ). Najcieńszy bolec smarnąłem też minimalnie molibdenowym.
Jak się oring skończy to dam znać ile wytrzymał.

W pompce skropliło się trochę wody - muszę wrzucić jakiś osuszacz w rączkę np. woreczki z kocim żwirkiem bo powietrze obecnie jest gorące i wilgotne.
PS dzięki Antonio za olej i resztę :-)

Gonzo napisał(a):U mnie FPM 80 na sprężarkowym długo nie pociągnął. Teraz poszedł PUR 90 na fluoropolimerze i zobaczymy co będzie.

PUR90 jakoś najszybciej u mnie poleciał. Co to ten fluoropolimer / fluoropolymer ?
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 24 cze 2013, o 17:46

U mnie viton najprawdopodobniej padł jak machałem pompką ostro przez kilkanaście minut, nie dałem jej nawet odetchnąć. A po rozebraniu pompki widać było po nim że ewidentnie materiał nie wytrzymał i się wytarł, przez co oring stracił na średnicy.

Ten fluoropolymer to w moim przypadku jakiś polimer z dodatkiem teflonu. Ma niby super ekstra smarować i takie tam, ale czy tak będzie w rzeczywistości to się przekonam z czasem.

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 24 cze 2013, o 22:16

Ten olej nie pachnie jagodami tylko to opakowanie.
Kolega oszukuje się i pali e-syfy wiec mam trochę tych fiolek.
Ja moja smaruje całą tym olejem i naprawdę ostro dymamB-)
Obrazek

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 25 cze 2013, o 09:53

Wiem że to od fiolki te jagody, taki żarcik bo miło było powąchać przy pracy nad pompką :mrgreen:
Te e-papierosy pomogły rzucić fajki już wielu moim znajomym, ale część rzeczywiście pali to non stop nie zwracając uwagi czego tam chińczyki nalały.

Olej sprężarkowy wytrzymuje tak jak silplasta ok. 200 st C tylko że jest płynny i to może być jego przewaga...
Antonio napisał(a):Ja moja smaruje całą tym olejem i naprawdę ostro dymamB-)

Antonio jakich gum używasz do dymania ? ;-) nbr 70 / 90 ?
i ile u Ciebie wytrzymują ?
Ostatnio edytowano 25 cze 2013, o 10:27 przez lykanos, łącznie edytowano 1 raz

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 25 cze 2013, o 10:14

Żona bierze pigułki tak że bez gum B-)
Ja jak wymieniam to na fluory, vitony albo 90.
70 jak nie mam wyboru.
Na ostatnim stopniu mam oryginał i pomimo uszkodzenia powierzchni dalej ciągnie .
Obrazek

Hunter
Arsenał: big cock , Hatsan 25 Supershcharger

Postprzez roket » 25 cze 2013, o 10:48

Ja mam pompkę kebaba , i jakieś kilka tysięcy pompnięć i nic na razie się nie dzieje złego , przerw za dużych też raczej nie robię , a pompka też po innym właśicielu .

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 27 cze 2013, o 16:04

FPM 70 (Viton) skończył się po ok 500 pompnięciach na smarze sprężarkowym pomimo przerw :shock:
Wracam do NBR na smarze molibdenowym. Jak nie wytrzyma min. kilkunastu kartuszy to już pewnie powierzchnie robocze tłoczka i rurki są zużyte :-/

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcesoria