QB 78 DeLux 5,5 - miał być bullpup - jest karabin.

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.
Zainteresowany
Arsenał: Łucznik 87, Crosman 2240, QB78 w trakcie przemiany w bullpupa ;)

QB 78 DeLux 5,5 - miał być bullpup - jest karabin.

Postprzez chromomitsum » 2 lut 2016, o 11:45

Witam Koleżanki i koledzy.
Od dłuższego czasu zapragnąłem mieć pykawkę z ładowaniem czterotaktowym, jak prawdziwy sztucer. Jakiś czas temu wyremontowałem swojego wiekowego łucznika (choć niektórzy sie śmiali że przecież to łucznik i go wręcz niszczę) ale teraz komfort strzelania z niego jest o niebo lepszy niż był.
Poczytałem Wasze forum i znalazłem ofertę BEORNA o już rozkręconej qbetce. Nie zastanawiając się długo - crosman 2250 poszedł na sprzedaż i zamówiłem qb78.
Szybki przelew i oczywiście szybka przesyłka. po 2 dniach - JEST. Oględziny zewnętrzne - zacnie. Wieczorem "prywatna" strzelnica i test na skupienie - zacne na 10m. Chrono - zadowalające.
Dokupiłem lupę kandar 3-9x40 z podświetleniem ;-) (przecież sie nie rozsypie) i tłumoka z allegro 22 cm i 5 komorowy. Całość przetestowałem - cicho i przyjemnie, ale wędka z tłumokiem okrutna. Porozmawiałem z mądrymi głowami czy skracać lufę czy nie - nie skracać bo stracisz prędkość i celność. UUUUU....a ja chce bulpupa....a nie wędkę.
To tyle...
Bierzemy się za prace. Całość została rozebrana na czynniki pierwsze, wypolerowana i czeka na oksydowanie. Wszelkie krawędzie ogradowane. Zamek, tam gdzie porusza się dźwignia rygla również wypolerowana, język spustowy, jak w/w dźwignia wyczyszczona z tego festyniarskiego złotego koloru. Biłem sie z myślami czy skracać lufę czy nie - ale jednak skróciłem. No i stało się to, czego się obawiałem najbardziej...przewód lufy uciekł w dół...ale poradzimy i na to.
Dokupiłem przedłużenie kartusza (dzięki niezywydziadek), dorobiłem otwór do odpowietrzania kartusza podczas ładowania. Jestem w trakcie poszukiwania tanio butli CO2 6kg w korzystnych pieniążkach. To teraz trochę fotek.
20160116_105107.jpg
20160118_164923.jpg
20160118_164948.jpg
20160129_154437.jpg
20160129_154447.jpg
20160130_230440.jpg
20160130_230456.jpg
20160130_230511.jpg

To na dzień dzisiejszy tyle. Dziś wieczorem wypoleruję dokładniej rurę kartusza i tłumoka, bo znalazłem parę miejsc, których się wstydzę. A przecież musi być lustereczko prawda?
Pozdrawiam
Olek
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 2 lut 2016, o 22:05 przez chromomitsum, łącznie edytowano 1 raz

Hunter
Arsenał: Norconia Germany Professional Plus

Re: QB 78 DeLux 5,5 od Beorna w trakcie przemiany na bullpup

Postprzez audi80 » 2 lut 2016, o 11:53

O, widzę że poważnie kolega podchodzi do pracy.
Nie mogę sie doczekać efektu końcowego
это хулиганский аппарат для очень скрытной стрельбы

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez zapek1974 » 2 lut 2016, o 12:58

Przy tak wypolerowanych elementach , ta oksyda wyjdzie Ci podobnie jak na karabinkach ze stajni AA , będziesz miał problem z ciągłym i brzydkim palcowaniem się , ale co kto lubi :-D

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 2 lut 2016, o 12:58

chromomitsum napisał(a):Porozmawiałem z mądrymi głowami czy skracać lufę czy nie - nie skracać bo stracisz prędkość i celność.

Na Twoim miejscu zachowałbym trochę dystansu co do oceny tych "głów".
A poza tym kibicujemy przedsięwzięciu. :-D

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez schadow » 2 lut 2016, o 13:27

Lufkę do jakiej długości skracałeś ?
Jeśli już robisz na lusterko to wszystko musisz dopieścić na 6+ bo po oksydowaniu wszystkie niedociągnięcia (ryski itp.) będzie widać.Jeśli oksyda będzie dobrej jakości to efekt będzie świetny,ale tak jak pisze zapek,wszystkie paluchy będzie widać na karabinku,ale jest też plus ! te "mazy" nie pozwolą zapomnieć o przetarciu karabinka szmatką po zakończonym strzelanku ;-) :mrgreen:
Powodzenia !!! Chwal się postępami.

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 2 lut 2016, o 14:02

Chińska stal ładnie czerni się.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Zainteresowany

Postprzez chromomitsum » 2 lut 2016, o 18:06

Wiem wiem, że jak powierzchnia na lustereczko to powstają mazy. Łucznika 87 również tak wypolerowałem(ale to zupełnie inna stal niz ten gównolit) i wyszła zaje...ta. Coś jakby głęboki odcień 3d czerni. Lufa skrócona o 10cm. Czytałem "mądre fora" i wychodzi że 1 cm to jakies 1,3-1,6m/s w plecy. Ale jeśli dmuchawka ma powyżej 16J w słoneczny dzionek to spadek 15m/s nie jest dramatem. Ale to nie ma być dmuchawka do strzelania na odległośc lecz do dziurawienia tego co bede chciał dziurawić. Skoro crosman 2240 ze swoją króciutką lufą na 30 m jest celny, crosman AS2250xt na 40m jest celny to qbeta będzie siać?
Tutaj foto łucznika po oksydowaniu
Obrazek

a tutaj foto crosmana również po oksydowaniu
Obrazek

Dobrze wykonana oksyda na dobrze wypolerowanej powierzchni - to jest to....

Początkujący Hunter
Arsenał: AA TX200 HC + DOC ~ Łucznik wz. 70

Postprzez kamrzy000 » 2 lut 2016, o 19:57

Bardzo oryginalny Łucznik :) jak dla mnie trochę za krótka lufa ale o gustach się nie dyskutuje. Pykałem z oryginalnego i chętnie porównałbym cykl strzału Twojego :)
~Volenti non fit iniuria~

Zainteresowany

Postprzez chromomitsum » 2 lut 2016, o 22:00

Nie jest za krótka....Tłok w łuczniku odchudzony, zrobiony pierścień, wszystko wypolerowane, uszczelka ze skóry, otwór wylotowy z cylindra pomniejszony i dmucha 8,5J. Cykl strzału króciutki, odrzut minimalny. Mam zapasowy tłok, jak i język spustowy....Jak gdzieś wspomniałem - on ma u mnie dożywotke. Na 10m tictac nie ma szas, na 20-30 m kapselki fruwają. Oryginał nie miał szyny pod optykę ale Fabryka w Radomiu na widok dziadziusia zatarła ręce i TADAA - jest szyna. Dodam że jest cichy i nie potrzeba tłumoka. A czemu taka krótka lufa? Chodzi o czas pobytu srutu w lufie vs czas od zwolnienia tłoka aż po jego uderzenie w dno cylindra. Oryginalnie zanim śrut opuści lufe tłok uderza o dno i następuje wstrząs, a co za tym idzie loteria czy trafimy gdzie celujemy czy nie. Teraz zanim tłok uderzy - śrut już zmierza tam gdzie chcemy. Nie wiem czy jasno to wytłumaczyłem.

Wracając do qb - kładę dzieciaki do łóżek i idę polerować rurę kartusza i tłumoka, pakuje i wysyłam do mojego przyjaciela na oksydowanie/anodowanie. Nie moge sie doczekać powrotu.
W międzyczasie - projektowanie spustu i ósemek....

Początkujący Hunter

Postprzez kamrzy000 » 2 lut 2016, o 22:04

Nie jest za krótka....Tłok w łuczniku odchudzony, zrobiony pierścień, wszystko wypolerowane, uszczelka ze skóry, otwór wylotowy z cylindra pomniejszony i dmucha 8,5J. Cykl strzału króciutki, odrzut minimalny. Mam zapasowy tłok, jak i język spustowy....Jak gdzieś wspomniałem - on ma u mnie dożywotke. Na 10m tictac nie ma szas, na 20-30 m kapselki fruwają. Oryginał nie miał szyny pod optykę ale Fabryka w Radomiu na widok dziadziusia zatarła ręce i TADAA - jest szyna. Dodam że jest cichy i nie potrzeba tłumoka.

Gratuluję ciekawej, pięknej przeróbki :)

Zainteresowany

Postprzez chromomitsum » 3 lut 2016, o 00:02

kamrzy000 napisał(a):Gratuluję ciekawej, pięknej przeróbki :)

Dzięki :oops:
Na pewnym forum usłyszałem - przecież to łucznik, kto robi takie rzeczy w łuczniku? Ale i tak głównie sam ze sobą pisałem. :-/

Początkujący Hunter

Postprzez kamrzy000 » 3 lut 2016, o 07:09

Dobrze, żeś na Slavi noe zrobił bo by Cię zjedli :D

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 3 lut 2016, o 09:52

Albo hw :-)
Obrazek

Zainteresowany

Postprzez chromomitsum » 3 lut 2016, o 10:57

Buhahaha...no tak. Podstawowe hasło, kiedy jakiś nowy user kupi coś innego niż HW, AA itp - "Sprzedaj, doskładaj i kup slavke"...I najlepiej od razu wyślij do fachowca. No ale panowie nie o tym w temacie będziemy rozprawiać.
Złom wypolerowany, spakowany i wysłany do oksydowania. Ktoś zna jakiś patent skuteczny na przeniesienie spustu? Mogę liczyć na jakieś propozycje? Pomyślałem o dwóch osemkach, połączonych od spodu dwoma"poprzeczkami" między którymi zawisłby spust. Do niego cięgno ale ...może jest coś lepszego....

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 3 lut 2016, o 12:07

Tak układ ciągniety. :-D
Obrazek

Następna strona

Powrót do Zrób to sam