Reaktywacja Slavia 630

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio

Cichy
Arsenał:

Reaktywacja Slavia 630

Postprzez rafako » 28 wrz 2015, o 09:30

Witam, szperając po rzeczach po zmarłym dziadku natknąłem się na Slavie 630. Zrobiłem test i strzela dość ładnie jedynym mankamentem jest trochę "rudej" na powierzchni. Nękają mnie następujące pytania:
- czy można elementy metalowe na zewnątrz potraktować papierem ściernym np. 1000 czy można jakąś pastą polerska i czym przyczernić później żeby nie korodowała?
- jak odnowić kolbę jest lekko przebarwiony lakier w kilku miejscach.
- czy warto zainwestować w zestawy tuningowe i czy one coś dadzą jeśli chodzi o siłę i ewentualnie celność wiatrówki.

Za wszelkie informacje z góry dziękuję

P.S. przypomniała mi ta wiatrówka lata dziecięce i muszę powiedzieć że zapomniałem jaką frajdę może dawać zabawa z wiatrówką.
Pozdrawiam

Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Re: Reaktywacja Slavia 630

Postprzez Rafał » 30 wrz 2015, o 00:10

Ja swoje wiatrówki konserwuję zwykłym olejem silnikowym. Podobno zwykła rdza zmienia kolor na czarny jak przegotujesz część w wodzie przez około 20min.
Zaznaczam że nie znam się na tym za bardzo pamiętaj o tym

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez iskariota78 » 30 wrz 2015, o 21:46

No właśnie - co polecacie do konserwacji oksydy poza specjalistycznymi preparatami ?

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez Fiona » 30 wrz 2015, o 21:51

Balistol to nie majątek jak nie masz gdzie kupić to WD-40
Unikam dyskusji z idiotą i chamem bo sprowadzają adwersarza do swojego poziomu i pokonują doświadczeniem.

Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Początkujący Hunter
Arsenał: AA TX200 HC + DOC ~ Łucznik wz. 70

Postprzez kamrzy000 » 30 wrz 2015, o 21:57

Brunox :) ładniej pachnie od Balistolu i trochę mniej kosztuje a praktycznie to jest to samo ;) Balistol dla mnie strasznie śmierdzi :D
~Volenti non fit iniuria~

Powrót do Zrób to sam