Ręczny 3-stopniowy regulator energii.

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Czytający
Arsenał:

Ręczny 3-stopniowy regulator energii.

Postprzez JanCyr » 19 sty 2013, o 00:06

Witam Wszystkich, na p początek się naczytałem teraz napiszę :!: Może się dla kogoś przyda, moja 3 stopniowa regulacja energii.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
To są zdjęcia, mam prośbę do kolegi( Syntezatora) jak możesz wstaw filmik z You Tube.
Przepraszam ale już pond pół wieku to nie te lata i trochę się gubię.
Pozdrawiam Jan
edit: Przepraszam, ale nie doczytałem o tym filmie wcześniej. syntezator
JanCyr na beżowym napisał(a):Na 3 mam 16J, 2-12J, 1-7J. Ustawiałem tylko 3 reszta wyszła sama, lepiej niż myślałem.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KRAoaJa2-DU[/youtube]
Ostatnio edytowano 20 sty 2013, o 15:20 przez JanCyr, łącznie edytowano 9 razy

Administrator
Arsenał:

Re: Ręczny 3-stopniowy regulator energii.

Postprzez Antonio » 19 sty 2013, o 09:55

A jakby kolega zrobił jeszcze ładny opis co i jak :->
Kiedyś też myślałem nad zrobieniem regulowanego napinacza ale zamiast krzywki chodziła za mną śruba z dużym skokiem i zapadkami.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Hunter
Arsenał: big cock , Hatsan 25 Supershcharger

Postprzez roket » 19 sty 2013, o 16:48

Strasznie jakaś malusia ta sprężyna zbijaka , a co do projektu to przydał by się jakiś schemat z wymiarami.

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 19 sty 2013, o 17:16

Przepraszam bardzo a co ma dawać ta regulacja bo nie bardzo rozumiem?
Jeśli szybkie przejście z energii nadlimitowych do podlimitowych i odwrotnie to nie ma ona w tej wersji sensu... :-/
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Postprzez syntezator » 19 sty 2013, o 22:18

Po to samo po co stosuje się regulator ciśnienia... Aby wywłaszczyć charakterystykę, tylko tutaj trzeba kręcić ręcznie... Jakby dobrze ustawić coś takiego i kręcić w Hatsanie at44 powiedzmy o ćwierć obrotu śrubą drobnozwojną co jeden magazynek...

Większe zastosowanie to chyba może mieć w FAC np. w QB78 PCP, gdzie przy 50J charakterystyka jest stroma co strzał...
Zobacz sobie tutaj: viewtopic.php?t=1119&highlight=charakterystyk%B1

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 19 sty 2013, o 22:44

Synti to chyba jednak nie o to koledze chodzi. W jego rozwiązaniu takie skokowe zwiększenie napięcia sprężyny zbijaka spowoduje również skokowy wzrost prędkości początkowej strzałów.

Zastąpienie regulatora ciśnienia w kartuszu regulacją napięcia zbijaka równiez nie ma sensu bo nie da się za jej pomocą przewidywalnie kontrolować prędkości początkowej strzałów.

Dobrze by było gdyby autor wątku wypowiedział się co chciał tym sposobem osiągnąć.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Postprzez syntezator » 19 sty 2013, o 22:48

Czarnowidz napisał(a):Zastąpienie regulatora ciśnienia w kartuszu regulacją napięcia zbijaka równiez nie ma sensu bo nie da się za jej pomocą przewidywalnie kontrolować prędkości początkowej strzałów.

Jak się pozna dokładnie charakterystykę, metodą prób i błędów, czemu nie :?:

Stary Hunter

Postprzez Czarnowidz » 20 sty 2013, o 01:25

Bo nie nastawisz zawsze dokładnie tego samego napięcia sprężyny zbijaka i napełniając kartusz nie napełnisz go zawsze do tego samego ciśnienia.

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 20 sty 2013, o 14:21

Ten reg jest po to by mieć trzy różne energie przy strzelaniu np.papier 10m, pucha 30m itp.nie koniecznie musisz marnować powietrze przy dziurawieniu w dodatku na blisko.

Stary Hunter

Postprzez Czarnowidz » 20 sty 2013, o 15:13

A to w takim zastosowaniu jak napisał Neofita ma jak najbardziej sens.

Jeśli chodzi o szybkie przechodzenie z FAC na nieFAC to miałby on sens gdyby zamiast tego na stałe zamocowanego skrzydełka zastosować jakiś wyjmowany kluczyk. Obecnie ta regulacja jest zbyt łatwo dostępna i potencjalny policyjny biegły badający owy karabinek z pewnością sobie to skrzydełko przestawi i napisze co zmierzył... Gdyby zastosować specjalny kluczyk musiałby on dysponować podobnym i wiedzieć gdzie go wsadzić. A to juz podpada pod grzebanie przy karabinku prze biegłego.

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 20 sty 2013, o 15:28

Zgadza się zrobienie faca bez rozbiórki systemu+rejestracja.

Czytający
Arsenał:

Postprzez JanCyr » 20 sty 2013, o 15:58

Dzięki Syntezator za pomoc. Mieszkam i pracuje na farmie przez 7 dni w tygodniu i nie zawsze mam czas, żeby szybko odpowiadać. Tak jak napisał Neofita zrobiłem ten regulator tylko,że używam go do tępienia szkodników(u Angoli można). Po małej modyfikacji zostawiłem max.na 16J, a pozostałe zależnie od odległości. Potrzebne mi to było żeby nie przestawiać optyki, na sroki czy wrony to w dzień niema problemu, ale na szczury w nocy przy czerwonym świetle to już gorzej. Max ustawiony na 45m bo mam drzewo widoczne z okna,2 zak. tak zmiejszana energia żeby punkt celowania był na 30m. długość szopy, a 1 zak. na około 10m na szczury. Jak napisał Czarnowidz żeby coś ukryć, już nie długo mam nadzeje dokończyć dodatkowe 3 zakresy ale będą już w FAC i przełączane tylko dla wtajemniczonych. Jeśli dodatkowe dane potrzebne, proszę pytać postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.

Powrót do Zrób to sam