Renowacja starego Iża. Fotorelacja.
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
• Strona 1 z 1
- .22
-
- Arsenał: B3, Hatsan 20
Renowacja starego Iża. Fotorelacja.
Witam, postanowiłem podzielić się kilkoma fotkami z prac nad Izem 38.
Jest to wiatrówka która należała kiedyś do mojego Ojca, potem popadła w zapomnienie, aż pewnego dnia postanowiłem ją odnowić.
Sorki za brak profesjonalizmu jeśli chodzi o dokumentację ale jestem amatorem a nie zawodowym fotografem.
No to zaczynamy.
Wiatrówka wyglądała nienaljepiej, korozja na oksydzie

Drobne braki, nie miała szczerbinki i dwóch śrubek

czy też podkładki pod śrubę

po uszczelce skórzanej pozostało wspomnienie

Sprzęt został rozebrany w pył, tu kilka części po usunięciu starej oksydy

Stary tłoczek też nie wyglądał zbyt ciekawie

Złom został wykąpany w roztworze oksydującym

i potem wyglądał tak :)

montaż systemu z nową mocniejszą sprężyną i nowym tłoczkiem

skręcamy...

nowy oring w kostkę

i teraz tak to wygląda

osady nie ruszałem

Jest to wiatrówka która należała kiedyś do mojego Ojca, potem popadła w zapomnienie, aż pewnego dnia postanowiłem ją odnowić.
Sorki za brak profesjonalizmu jeśli chodzi o dokumentację ale jestem amatorem a nie zawodowym fotografem.
No to zaczynamy.
Wiatrówka wyglądała nienaljepiej, korozja na oksydzie

Drobne braki, nie miała szczerbinki i dwóch śrubek

czy też podkładki pod śrubę

po uszczelce skórzanej pozostało wspomnienie

Sprzęt został rozebrany w pył, tu kilka części po usunięciu starej oksydy

Stary tłoczek też nie wyglądał zbyt ciekawie

Złom został wykąpany w roztworze oksydującym

i potem wyglądał tak :)

montaż systemu z nową mocniejszą sprężyną i nowym tłoczkiem

skręcamy...

nowy oring w kostkę

i teraz tak to wygląda

osady nie ruszałem

EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. 

- Antonio
-
- Arsenał:
Re: Renowacja starego Iża. Fotorelacja.
Fajnie.
Dopisz jeszcze o przygotowaniu pod oksyde i samym procesie.
Wiele osób będzie to najbardziej ciekawić.
Dopisz jeszcze o przygotowaniu pod oksyde i samym procesie.
Wiele osób będzie to najbardziej ciekawić.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- .22
-
Proszę bardzo.
Przepisów na oksydę jest w necie masa, jednak ja wykorzystałem ten: http://oldtimery.com/index.php?option=com_content&view=article&id=125:oksydowanie&catid=26:warsztat&Itemid=712
Sodę kaustyczną można kupić w sklepie z chemią domową a saletra to nawóz więc sklep z artykułami rolniczymi. Można też wszystko kupić na allegro.
Niestety nigdzie nie dostałem blachy do pieczenia odpowiednio długiej, więc na allegro kupiłem blachę mosiężną i wygiąłem z niej naczynie widoczne na zdjęciu.
Wykorzystałem palniki elektryczne bo taką kuchenkę miałem pod ręką, oba grzały na pełną moc a i tak proces trwał grubo ponad godzinę. Po wyjęciu dokładnie opłukałem części wodą i przesmarowałem oliwą do broni, dopiero wówczas elementy nabrały pięknej czerni.
Oksydowanie trzeba robić w dobrze wietrzonym pomieszczeniu lub na dworze bo po wsypaniu sody kaustycznej do wody wydziela się amoniak. I koniecznie trzeba pamiętać o fartuchu, rękawicach, solidnych butach i okularach - to draństwo jest gorące i żrące jak licho.
Oksydowałem jak na razie jeden raz w życiu, niemniej jeśli są jakieś pytania to odpowiem. :)
Przepisów na oksydę jest w necie masa, jednak ja wykorzystałem ten: http://oldtimery.com/index.php?option=com_content&view=article&id=125:oksydowanie&catid=26:warsztat&Itemid=712
Sodę kaustyczną można kupić w sklepie z chemią domową a saletra to nawóz więc sklep z artykułami rolniczymi. Można też wszystko kupić na allegro.
Niestety nigdzie nie dostałem blachy do pieczenia odpowiednio długiej, więc na allegro kupiłem blachę mosiężną i wygiąłem z niej naczynie widoczne na zdjęciu.
Wykorzystałem palniki elektryczne bo taką kuchenkę miałem pod ręką, oba grzały na pełną moc a i tak proces trwał grubo ponad godzinę. Po wyjęciu dokładnie opłukałem części wodą i przesmarowałem oliwą do broni, dopiero wówczas elementy nabrały pięknej czerni.
Oksydowanie trzeba robić w dobrze wietrzonym pomieszczeniu lub na dworze bo po wsypaniu sody kaustycznej do wody wydziela się amoniak. I koniecznie trzeba pamiętać o fartuchu, rękawicach, solidnych butach i okularach - to draństwo jest gorące i żrące jak licho.
Oksydowałem jak na razie jeden raz w życiu, niemniej jeśli są jakieś pytania to odpowiem. :)

- Antonio
-
- Arsenał:
Właśnie chodzi o to że przepisów jest dużo ale nie wszystkie działają.
Czyli nie używałes czystych odczynników tylko takie jakie były dostępne.
Czyli nie używałes czystych odczynników tylko takie jakie były dostępne.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Jak zregenerowałeś szczerbinkę?
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- .22
-
Antonio - tak użyłem tego co było dostępne, pewnie na allegro można kupić czystsze odczynniki ale efekt jest imo zadowalający.
Jako ciekawostkę dodam że nie wszystkie elementy pokrywały się okdydą równomiernie z czego wnioskuję że stop stali też ma znaczenie.
Czarnowidz - szczerbinkę wziąłem z drugiego bliźniaczego Iża. Teraz dopiero się głowię jak ją zregenerować do drugiej wiatrówki, spróbuję lutowania miękkiego.
Jako ciekawostkę dodam że nie wszystkie elementy pokrywały się okdydą równomiernie z czego wnioskuję że stop stali też ma znaczenie.
Czarnowidz - szczerbinkę wziąłem z drugiego bliźniaczego Iża. Teraz dopiero się głowię jak ją zregenerować do drugiej wiatrówki, spróbuję lutowania miękkiego.

• Strona 1 z 1
-