Rewolwer Crosman 3576 tuning na 5,5mm 15J 10strzałów
Moderatorzy: Neo, Antonio, szabla, śwagier
- Maruda
- Arsenał:
Re: Rewolwer Crosman 3576 tuning na 5,5mm 15J 10strzałów
Ja dalej walczę z S&W kal 5,5 mm.
Doszlifowałem komory magazynka tak że śruty wchodzą z niewielkim oporem. To chyba niewiele zmieniło, jeśli chodzi o energię.
Natomiast stwierdziłem że jeśli wystrzelę po dłuższym czasie to energia śrutu jest powyżej 4 J, a nawet 5 J, natomiast przy szybkim strzelaniu spada do 3J. Wniosek: trzeba jakoś zwiększyć pojemność przed zaworem.
Doszlifowałem komory magazynka tak że śruty wchodzą z niewielkim oporem. To chyba niewiele zmieniło, jeśli chodzi o energię.
Natomiast stwierdziłem że jeśli wystrzelę po dłuższym czasie to energia śrutu jest powyżej 4 J, a nawet 5 J, natomiast przy szybkim strzelaniu spada do 3J. Wniosek: trzeba jakoś zwiększyć pojemność przed zaworem.
- syntezator
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Jak dojdziesz do stabilnych 12J i ponad 20 stabilnych strzałów "dynamicznych" to możesz przestać tuningowaćMaruda napisał(a):To chyba niewiele zmieniło, jeśli chodzi o energię.
Natomiast stwierdziłem że jeśli wystrzelę po dłuższym czasie to energia śrutu jest powyżej 4 J, a nawet 5 J, natomiast przy szybkim strzelaniu spada do 3J.
Przynajmniej ja tak będę robił. A może się uda 14J? Kto to wie...
Najlepiej by było, gdyby po naciśnięciu spustu cały CO2 od razu zaczął wypychać śruta. A zawór był już całkowicie zamknięty, gdy śrut opuszcza lufę. Ale to chyba każdy wie, tylko jak to przełożyć w praktykę?
Chyba ten zbiorniczek -"kondensator" i ewentualne zwiększenie średnic zaworków i dysz, tam gdzie przechodzi CO2 powinno załatwić sprawę, bo jak nie to, to co niby innego? Chyba nic, wszystkie możliwe opcje się wyczerpały (włącznie z oporami magazynka )
Powodzenia!
- Maruda
- Arsenał:
Chyba ta rurka to jest wąskie gardło. Ma wewnętrzną średnicę= 1 mm, a długość =60 mm. Myślę nad tym żeby zamienić ją na większą średnicę. Próbowałem rozebrać zawór, ale na razie dałem za wygraną. Nie chcę spieprzyć.
- syntezator
Podobno zawór odpowiada tylko za szybkostrzelność. Odpowiednik oporu wewnętrznego baterii? (ponieważ lubię elektronikę, to wszystko do niej przyrównuję).
Także jego tuning na samym końcu. Najpierw rurki i kondensator (zbiorniczek).
Jak co to części szukaj w częściach do samochodów (rurki, zbiorniczki, zaworki itd.). W silnikach Diesla są bardzo wysokie ciśnienia, także na pewno CO2 wytrzyma.
Np. wtrysk ropy naftowej idzie taką rureczką pod ciśnieniem. W ogóle na Allegro w częściach samochodowych można znaleźć dużo ciekawych rzeczy.
Także jego tuning na samym końcu. Najpierw rurki i kondensator (zbiorniczek).
Jak co to części szukaj w częściach do samochodów (rurki, zbiorniczki, zaworki itd.). W silnikach Diesla są bardzo wysokie ciśnienia, także na pewno CO2 wytrzyma.
Np. wtrysk ropy naftowej idzie taką rureczką pod ciśnieniem. W ogóle na Allegro w częściach samochodowych można znaleźć dużo ciekawych rzeczy.
- Maruda
- Arsenał:
Utknąłem na razie przy wymianie rurki. Udało mi się dorobić rurkę mającą średnicę wewnętrzną 3 mm, ale okazało się że się nie zmieści. Mam zamiar spłaszczyć tą rurkę i trochę podszlifować obudowę, tylko trzeba to robić z dużym wyczuciem bo miejsca jest bardzo mało. A dodatkowego zbiorniczka nie da się wcisnąć.
- syntezator
Czyli będziesz się starał zrobić brakujące miejsce, przerabiając pilnikiem korpus od środka (tzn. wycinając, szlifując miejsce) ?
Może by coś w środku poprzesuwać, nie wiem nie mam tego w rękach...
Może by coś w środku poprzesuwać, nie wiem nie mam tego w rękach...
- Maruda
- Arsenał:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/6 ... directlink
Jak widać, nic nie da się przesunąć. Tylko rurka, w kanale pokrywy może się zmieści.
Jak widać, nic nie da się przesunąć. Tylko rurka, w kanale pokrywy może się zmieści.
Ostatnio edytowano 11 sty 2012, o 14:09 przez Maruda, łącznie edytowano 2 razy
- syntezator
Maruda napisał(a):Natomiast stwierdziłem że jeśli wystrzelę po dłuższym czasie to energia śrutu jest powyżej 4 J, a nawet 5 J, natomiast przy szybkim strzelaniu spada do 3J. Wniosek: trzeba jakoś zwiększyć pojemność przed zaworem.
Widzę, że trochę mało miejsca (nie to co w rewolwerze crosman 357). Ciekawe swoją drogą czym się ten system od crosamna 2240 różni...
Ile masz strzałów z "naboju" CO2 12g?
Tylko, że jak nic nie wykombinujesz (z systemem CO2) to zmiana lufy z 4,5mm na 5,5mm całkowicie nie miała sensu...
- Maruda
- Arsenał:
Zawsze mogę zrobić na odwyrtkę. Tylko że w kal. 4,5 mm energia jest mniejsza około 1 J, po drugie śrut dla moich sztywnych paluchów jest za mały i bez okularów zdarza mi się wpychać dupą do lufy ( np. w Jerzyku).Co do ilości strzałów to mam 30 z energią ok. 5J (+/- 0,5), następne 10 z energią spadającą do ok. 3 J.
- syntezator
Witam,
Kupiłem używanego 10-strzałowego Crosmana 3576 z dodatkowym magazynkiem za 105zł z przesyłką przez Allegro.pl
http://allegro.pl/rewolwer-na-ostry-sru ... 96312.html
Zanim wezmę się za tuning, przetestuję jego celność i trochę energię, żeby widzieć późniejsze efekty swojej pracy…
Tuning zacznę od przerobienia go na rewolwer ze stałym szkieletem.
To jest ośka trzymająca magazynek będzie wysuwana od zewnątrz (jak w moim CP Remingtonie .44). Natomiast ten popularny psujący się zatrzask zostanie sklejony Kropelką…
Później będę chciał zrobić coś na styl tej przeróbki co jest w załączniku… (to jest nabój CO2 wielokrotnego ładowania).
Potem dam osłonę lufy, tak, żeby wydawało się że ma długość 10” (254mm) i większy kaliber… Zwiększy to linię celowania…
Rurka będzie miała na tyle dużą średnicę zewnętrzną (pewnie 1/2cala, czyli kaliber .50), że nie pogorszy to celności (mam taką nadzieję)…
Dotąd na razie mam kasę…
Jak coś się jeszcze dozbiera to kupię coś takiego:
Butla na sprężone powietrze 200bar. Z regulatorem, ciśnienie na wyjściu (na fabrycznym ustawieniu) 850psi, czyli około 60bar… Tyle co ma CO2 przy temperaturze 22*C… ale znacznie stabilniej http://allegro.pl/butla-hp-max-pressure ... 89730.html
Będzie to zamieszczone pod lufą (ma długość 222mm i średnicę 50mm).
Z regulatora będzie szło ciśnienie do „komory rozprężeniowej” zrobionej z wcześniej wspomnianego naboju CO2 12g wielokrotnego ładowania.
Mam nadzieję, że zwiększy to stabilność energii…
Później pokombinuję z zmienianiem ciśnienia na regulatorze do bardziej ludzkiego t.j. 110bar, oraz z kształtem i siłą zbijaka (oczywiście ze średnica otworów też)… Docelowo zabawka będzie miała ok. stabilne 15J w kalibrze 4,5mm (oraz 10strzałów w trybie DA/SA).
Plan dość ambitny… razem myślę że wyjdzie około 350zł…
Potem może jeszcze z blowback’iem na kurek (czyli przerobienie na „pełnego półautomata ze strzałem na pierdnięcie komara”). Ale to już daleka i mało prawdopodobna przyszłość…
PS Jaka może być celność Crosmana 3576 z 10” „lufą” na 20m (zwiększona sama długość linii celowania). Oczywiście jeszcze wyważę ją ołowiem
W rezultacie wyjdzie (mam nadzieję) coś lepszego od pistoletu Hatsana AT-44 P1 (bo z regulatorem, z komorą 210ccm, a nie 50ccm i z ludzkim przeładowywaniem…). Rozmiary będzie miał podobne… Oto dane Hatsana:
- osada: polimerowa,
- magazynek: 10-strzałowy
- waga: 2050g
- długość całkowita: 415mm
- długośc lufy: 265mm
Masa takiego rewolweru będzie też poniżej 2kg.
Wadą będzie krótka lufa. Może kiedyś wymienię na lufę 5,5mm od hw… (bo z tą 6,35mm to trochę za dużo pieniędzy na śrut mi wyjdzie…). Chyba żeby ktoś zaczął produkować maszynki do śrutu 6,35mm, koniecznie lekkiego
Plan dość skomplikowany , ale myślę, że wykonalny. Zresztą czas pokaże jak to będzie Jak uda mi się zrealizować 50% tego w ciągu najbliższych 6miesięcy to będę na 100% zadowolony…
Kupiłem używanego 10-strzałowego Crosmana 3576 z dodatkowym magazynkiem za 105zł z przesyłką przez Allegro.pl
http://allegro.pl/rewolwer-na-ostry-sru ... 96312.html
Zanim wezmę się za tuning, przetestuję jego celność i trochę energię, żeby widzieć późniejsze efekty swojej pracy…
Tuning zacznę od przerobienia go na rewolwer ze stałym szkieletem.
To jest ośka trzymająca magazynek będzie wysuwana od zewnątrz (jak w moim CP Remingtonie .44). Natomiast ten popularny psujący się zatrzask zostanie sklejony Kropelką…
Później będę chciał zrobić coś na styl tej przeróbki co jest w załączniku… (to jest nabój CO2 wielokrotnego ładowania).
Potem dam osłonę lufy, tak, żeby wydawało się że ma długość 10” (254mm) i większy kaliber… Zwiększy to linię celowania…
Rurka będzie miała na tyle dużą średnicę zewnętrzną (pewnie 1/2cala, czyli kaliber .50), że nie pogorszy to celności (mam taką nadzieję)…
Dotąd na razie mam kasę…
Jak coś się jeszcze dozbiera to kupię coś takiego:
Butla na sprężone powietrze 200bar. Z regulatorem, ciśnienie na wyjściu (na fabrycznym ustawieniu) 850psi, czyli około 60bar… Tyle co ma CO2 przy temperaturze 22*C… ale znacznie stabilniej http://allegro.pl/butla-hp-max-pressure ... 89730.html
Będzie to zamieszczone pod lufą (ma długość 222mm i średnicę 50mm).
Z regulatora będzie szło ciśnienie do „komory rozprężeniowej” zrobionej z wcześniej wspomnianego naboju CO2 12g wielokrotnego ładowania.
Mam nadzieję, że zwiększy to stabilność energii…
Później pokombinuję z zmienianiem ciśnienia na regulatorze do bardziej ludzkiego t.j. 110bar, oraz z kształtem i siłą zbijaka (oczywiście ze średnica otworów też)… Docelowo zabawka będzie miała ok. stabilne 15J w kalibrze 4,5mm (oraz 10strzałów w trybie DA/SA).
Plan dość ambitny… razem myślę że wyjdzie około 350zł…
Potem może jeszcze z blowback’iem na kurek (czyli przerobienie na „pełnego półautomata ze strzałem na pierdnięcie komara”). Ale to już daleka i mało prawdopodobna przyszłość…
PS Jaka może być celność Crosmana 3576 z 10” „lufą” na 20m (zwiększona sama długość linii celowania). Oczywiście jeszcze wyważę ją ołowiem
W rezultacie wyjdzie (mam nadzieję) coś lepszego od pistoletu Hatsana AT-44 P1 (bo z regulatorem, z komorą 210ccm, a nie 50ccm i z ludzkim przeładowywaniem…). Rozmiary będzie miał podobne… Oto dane Hatsana:
- osada: polimerowa,
- magazynek: 10-strzałowy
- waga: 2050g
- długość całkowita: 415mm
- długośc lufy: 265mm
Masa takiego rewolweru będzie też poniżej 2kg.
Wadą będzie krótka lufa. Może kiedyś wymienię na lufę 5,5mm od hw… (bo z tą 6,35mm to trochę za dużo pieniędzy na śrut mi wyjdzie…). Chyba żeby ktoś zaczął produkować maszynki do śrutu 6,35mm, koniecznie lekkiego
Plan dość skomplikowany , ale myślę, że wykonalny. Zresztą czas pokaże jak to będzie Jak uda mi się zrealizować 50% tego w ciągu najbliższych 6miesięcy to będę na 100% zadowolony…
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 11 cze 2012, o 19:44 przez syntezator, łącznie edytowano 1 raz
- Loaded
- Arsenał: BT 65 RBW 6.35
Kurwa chłopy macie zdrowie ... Complimenti !
- syntezator
Dzisiaj do mnie przyszedł...
Zatrzask (łączenie lufy z korpusem) ma luz jakieś 0,5mm. Lufa ładny gwint (IMO lepszy niż w hatsan'ie). Na razie próbowałem odkręcić śrubę dociskającą nabój CO2 12g, ale bezskutecznie. Dzisiaj spryskałem penetrolem (lepiej luzuje śruby niż WD-40, ale mniej konserwuje... bardziej żrący).
Jutro będę odkręcał "na hama" (dzisiaj w rękach-palcach na 80% siły nie dałem rady...).
Jutro też kupię bombiczki CO2 12g... I postrzelam trochę do puszek (sprawdzę czy mechanizmy działają ok). Test celności najszybciej w środę...
Czy śrut Umarex 4,5mm szpic dobrze lata z Crosmana 357 GW Ponieważ taki dostałem gratis a u mnie w miasteczku tak się drożą ze śrutem...
Zatrzask (łączenie lufy z korpusem) ma luz jakieś 0,5mm. Lufa ładny gwint (IMO lepszy niż w hatsan'ie). Na razie próbowałem odkręcić śrubę dociskającą nabój CO2 12g, ale bezskutecznie. Dzisiaj spryskałem penetrolem (lepiej luzuje śruby niż WD-40, ale mniej konserwuje... bardziej żrący).
Jutro będę odkręcał "na hama" (dzisiaj w rękach-palcach na 80% siły nie dałem rady...).
Jutro też kupię bombiczki CO2 12g... I postrzelam trochę do puszek (sprawdzę czy mechanizmy działają ok). Test celności najszybciej w środę...
Czy śrut Umarex 4,5mm szpic dobrze lata z Crosmana 357 GW Ponieważ taki dostałem gratis a u mnie w miasteczku tak się drożą ze śrutem...
- antekcem
- Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów.
Z uzbrojenia dmuchanego chwilowo nic, ale wracam i w te rejony.
- syntezator
No nic, jak będę kupował (do testów i dopóki mam tak małą energię) to (jak będzie w przystępnej cenie u mnie w miasteczku to kupię na miejscu jak nie to zamówię):
Crosman Wadcutter 7,90gr / 0,51g
http://allegro.pl/crosman-wadcutter-500 ... 50544.html na 10m powinno latać ok.
Tutaj są tarcze różnych śrutów dla Crosman 357 z imadła: http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=2677 (kopia w załączniku...)
Bo JSB nie zamierza kupować nawet do testów... Trzymam się ceny 4 grosze za śruta... Czyli Crosman, słowacki KTK itp...
Crosman Wadcutter 7,90gr / 0,51g
http://allegro.pl/crosman-wadcutter-500 ... 50544.html na 10m powinno latać ok.
Tutaj są tarcze różnych śrutów dla Crosman 357 z imadła: http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=2677 (kopia w załączniku...)
Bo JSB nie zamierza kupować nawet do testów... Trzymam się ceny 4 grosze za śruta... Czyli Crosman, słowacki KTK itp...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
-