Rewolwer Crosman 3576 tuning na 5,5mm 15J 10strzałów
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
- Maruda
-
- Arsenał:
Re: Rewolwer Crosman 3576 tuning na 5,5mm 15J 10strzałów
Tanie śruty ma "hexer" z Tawerny. http://strzelectwo.kimla.de/index.php?4-5-mm,20
- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Pewnie dopiero dorwę się wiertarki stołowej w następnym tygodniu. Będzie wiercony otwór (tam gdzie pokazuje strzała). Średnica 6,1mm, głębokość 50mm. W ten otwór będzie zapychany pręt metalowy 6mm, na spodzie będzie sprężynka... Otwór (ten większy) z magazynka tez powiększę do 6,1mm.
Ośka (pręt) będzie zakończone małym stożkiem (żeby pasowało do magazynka).
Pod koniec pręta będzie wypiłowane pilniczkiem 15mm szyna. W pręcie będzie wywiercony otwór na pręt 2mm i długi 10mm. Będzie można tym odciągać ośkę dopychająca magazynek.
A ten szajsowaty zatrzask (łamanie lufy) skleję kropelką na stałe... Jak zrobię i dorwę się aparatu to pokażę wam gotowe fotki co i jak.
Akurat rygiel nie bęzie przeszkadzał pod zaworem (regulatorem) butli 130cm^3. Długość całkowita butli z regulatorem poniżej 7,5"
Więc lufa spokojnie będzie mogła mieć tylko 8"
Wysłany: 2012-06-22, 12:53
Otworek będzie dopiero na poniedziałek (ale "korpus lufy już jest u "majstra").
Okazało się, że nie da się wywiercić tak głębokiego otworka wiertłem i wiertarką stołową... będzie on robiony frezem na frezarce... tak głęboko jak się da, ale obiecali mi że powyżej 50mm...
PS Trochę mi się nie podoba muszka i szczerbinka (a i tak po daniu osłony lufy na 8" trzeba będzie przerabiać...).
Myślę sobie jakby dać co takiego... http://www.dipol.com.pl/kabel_swiatlowo ... 6521_1.htm
Z tego co wyczytałem (może jest ktoś kto się zna na światłowodach i mnie poprawi...)
Najlepiej przewodzi kolor czerwony (650nm). Średnica rdzenia kabla w pojedynczym światłowodzie wynosi 1mm... Są jeszcze takie 0,125mm ale to już chyba za mało...
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Anc#t=108s

Ośka (pręt) będzie zakończone małym stożkiem (żeby pasowało do magazynka).
Pod koniec pręta będzie wypiłowane pilniczkiem 15mm szyna. W pręcie będzie wywiercony otwór na pręt 2mm i długi 10mm. Będzie można tym odciągać ośkę dopychająca magazynek.

A ten szajsowaty zatrzask (łamanie lufy) skleję kropelką na stałe... Jak zrobię i dorwę się aparatu to pokażę wam gotowe fotki co i jak.
Akurat rygiel nie bęzie przeszkadzał pod zaworem (regulatorem) butli 130cm^3. Długość całkowita butli z regulatorem poniżej 7,5"

Więc lufa spokojnie będzie mogła mieć tylko 8"

Wysłany: 2012-06-22, 12:53
Otworek będzie dopiero na poniedziałek (ale "korpus lufy już jest u "majstra").
Okazało się, że nie da się wywiercić tak głębokiego otworka wiertłem i wiertarką stołową... będzie on robiony frezem na frezarce... tak głęboko jak się da, ale obiecali mi że powyżej 50mm...
PS Trochę mi się nie podoba muszka i szczerbinka (a i tak po daniu osłony lufy na 8" trzeba będzie przerabiać...).
Myślę sobie jakby dać co takiego... http://www.dipol.com.pl/kabel_swiatlowo ... 6521_1.htm
Z tego co wyczytałem (może jest ktoś kto się zna na światłowodach i mnie poprawi...)
Najlepiej przewodzi kolor czerwony (650nm). Średnica rdzenia kabla w pojedynczym światłowodzie wynosi 1mm... Są jeszcze takie 0,125mm ale to już chyba za mało...
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Anc#t=108s
Ostatnio edytowano 13 sty 2013, o 22:45 przez syntezator, łącznie edytowano 1 raz
- jakiii
-
- Arsenał:
Co Ty kombinujesz z tym otworkiem? Tam jest pusta dziura i nic konkretnego nie wywiercisz, na bolec dopasuj dwie tulejki (mosiądz, brąz) suwliwie o długości ~1cm z jakiejś rurki. Te tulejki wkleisz na żywicę (lub mastykę epoksydową) w obudowę jako prowadnice bolca. Otwory pod tulejki zrób większe aby łatwo umieścić klej i wycentrować bolec, samym wierceniem w plastiku nie zrobisz tego dobrze i trwale.
Klejenie zatrzasku (kropelką
) nic Ci nie da, zrób w zatrzasku otwór M3, dopasuj podkładkę "kapeluszową"
tak aby po dokręceniu śrubką M3 dociskała mocno zatrzask, on z kolei będzie kleszczył lufę.
Co do otwartych, daruj sobie te światłowody, zrób dużą szeroką muchę 3,5-4 mm i dopasuj do niej szczerbinę. Klasycznie, prosto i skutecznie.
Pozdro.
Klejenie zatrzasku (kropelką

Co do otwartych, daruj sobie te światłowody, zrób dużą szeroką muchę 3,5-4 mm i dopasuj do niej szczerbinę. Klasycznie, prosto i skutecznie.
Pozdro.
- syntezator
-
Co do wiercenia/frezowania, być może już jest wywiercone (a dziurę mają zalać czymś tam), więc nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, szkoda że z tą tulejką wcześniej mi pomysłu nie podsunąłeś (wtedy zrobiłbym sam za pomocą wiertarki ręcznej)... no nic jak nie będzie działać, to będę kombinował z tulejkami. Najwyżej się rozwierci (wiertarką ręczną z wiertłem) z tych 6mm na więcej i się wstawi tulejkę...
Co do zatrzasku, zrobię tak jak napisałeś...
Co do muszki i szczerbinki myślałem po prostu nad naklejeniem tych rdzeni światłowodów (1mm) na oryginalne krawędzie szczerbinki, i na muszkę... Chodzi mi o zrobienie takiego nietypowego rewolweru... do strzelania na 25m, strzelania nie dynamicznego, ale precyzyjnego (do jak najmniejszych, nieruchomych celów), myślałem nad kolimatorem, jak mi nie wyjdzie ze światłowodami to zamotuję jakiś mały czerwony kolimator z małą kropką.
Co do zatrzasku, zrobię tak jak napisałeś...
Co do muszki i szczerbinki myślałem po prostu nad naklejeniem tych rdzeni światłowodów (1mm) na oryginalne krawędzie szczerbinki, i na muszkę... Chodzi mi o zrobienie takiego nietypowego rewolweru... do strzelania na 25m, strzelania nie dynamicznego, ale precyzyjnego (do jak najmniejszych, nieruchomych celów), myślałem nad kolimatorem, jak mi nie wyjdzie ze światłowodami to zamotuję jakiś mały czerwony kolimator z małą kropką.
- jakiii
-
- Arsenał:
Tru-glo sprawdza się na dużych ciemnych celach na których zwykle otwarte zlewają się, tam rozrzut 15-20 cm nie jest zbyt istotny a liczy się szybkość namierzenia celu.
O 20-25 m zapomnij, w tym crosie jest mała komora rozprężna i duże dławienie między nią a nabojem, nie wiem czy 5,5 wiele więcej wyda niż 20-30%
O 20-25 m zapomnij, w tym crosie jest mała komora rozprężna i duże dławienie między nią a nabojem, nie wiem czy 5,5 wiele więcej wyda niż 20-30%

- syntezator
-
jakiii napisał(a):O 20-25 m zapomnij, w tym crosie jest mała komora rozprężna i duże dławienie między nią a nabojem, nie wiem czy 5,5 wiele więcej wyda niż 20-30%
Na razie zostaje 4,5mm, komorą rozprężania będzie nabój Co2 12g umieszczony w "kolbie" - na stałe). A kartusz 130cm^2 i 200bar (z regulatorem jak prawie każdy paintball'owy) będzie pod 8" lufą... o taki o http://paintball-sklep.com.pl/pl/p/Butl ... 000psi/164
- jakiii
-
- Arsenał:
No co Ty,jak będą wyglądały te proporcje ...
Jeśli chcesz automat tanio to C1077 z tą butlą ożeń

Jeśli chcesz automat tanio to C1077 z tą butlą ożeń
- syntezator
-
jakiii napisał(a):Jeśli chcesz automat tanio to C1077 z tą butlą ożeń
Chcę coś takiego, co w jesieni, czy na wiosnę lub nawet w zimie nie będzie widać spod kurtki... A w lecie z pod koszyka z grzybami...
No co Ty,jak będą wyglądały te proporcje ...

Hmm kartusz jak by nie liczył nie będzie wystawał poza lufę... (na długości)
Tylko ta średnica butli (kartusza...) 50mm (t.j. 5cm).
Nie za ładnie, ale nie tak tragicznie, coś za coś... Były już przymiarki z Crosman'em 357, zniosę to

viewtopic.php?t=1116
Tzn. folia carbon czarna, matowa będzie.
Wysłany: 2012-06-30, 16:30
"Majster" przytrzymał i

Na głębokości 27mm jest zalany w plastiku (o przepraszam - kompozycie

Trzeba będzie jeszcze rozwiercić otwór (tym razem moją wiertarką ręczną). Wstawić ośkę i tulejkę... jak kolega jakii powiedział...
Magazynek jest już rozwiercony na 6mm... (drugi, zapasowy nietknięty)
Wiecie może gdzie można kupić takie ośki i tulejki

Wysłany: 2012-06-30, 19:18
A jakby rozwiercić wiertarką ręczną (mam wiertła 5,8mm 6mm i 6,1mm) długą (25mm) mosiężną nakrętkę o gwincie 5mm

Ostatnio edytowano 13 sty 2013, o 22:47 przez syntezator, łącznie edytowano 1 raz
- jakiii
-
- Arsenał:
Możesz rozwiercić, ośka z wiertła chińskiego a ten pręt w lufie nie jest zalany tylko normalnie włożony, wydłub go.
Pozdro
Pozdro
- Maruda
-
- Arsenał:
Myślę że z tym crossmanem coś przekombinujesz, chyba że jest to realizacja pomysłu.
Ponieważ Crossman i S&W są konstrukcyjnie podobne (pewnie z tej samej fabryki), to zrobienie go w kal. 6,35 mm powinno dać ok 15 J. Ja w kal.5,5 mm z lufą 17 cm uzyskałem ponad 12 J i widać sporo gazu uciekającego bezproduktywnie. Dlatego zamierzam dać lufę 25 cm. Ilość strzałów z kapsuły to ok 40, w tym 30 w miarę stabilne.Rewolwer wymaga jeszcze dopicowania.
Ponieważ Crossman i S&W są konstrukcyjnie podobne (pewnie z tej samej fabryki), to zrobienie go w kal. 6,35 mm powinno dać ok 15 J. Ja w kal.5,5 mm z lufą 17 cm uzyskałem ponad 12 J i widać sporo gazu uciekającego bezproduktywnie. Dlatego zamierzam dać lufę 25 cm. Ilość strzałów z kapsuły to ok 40, w tym 30 w miarę stabilne.Rewolwer wymaga jeszcze dopicowania.
- syntezator
-
Ciąg dalszy nastąpi...
https://plus.google.com/u/0/photos/1001 ... 8670177921

Ośka z drukarki (średnice 6mm i chyba 8mm). Magazynek rozwiercony wiertarką ręczną, wiertarką ręczną otwór wiercony, poprawiany pilnikiem (spierdolił na obrabiarce ponad 1mm...). Magazynek tez coś niecałe 0,5mm źle wywiercił <ten nie do uratowania>) - nie wiem... czy se jaja robił czy taki cep, że czego innego niż wózki nie umie zrobić, czy się po prostu śpieszył... albo był najebany...
WNIOSEK: Zanim dacie wiatrówkę do zrobienia jakimś "majstrom" to się zastanówcie jakie mają do tego nastawienie (czy na odpierdol, czy sumiennie), czy mają choć trochę wyobraźni, i czy mieli wcześniej kontakt z wiatrówkami... i czy nie są po prostu debilami...
Zatrzask - zrobiona podkładka z blachy i tak zapchana (i jeszcze dobiłem młotkiem), że już się nie otworzy tej ramy (zero luzu - plastik <o, przepraszam, kompozyt
> sprężynuje).
Tak, trochę taka sztuka dla sztuki... ale może jeszcze coś innego z tego wyjdzie...
A co do Twojej lufy (ostrzegam, że mogę być nieobiektywny, ponieważ to moje ogłoszenie
): viewtopic.php?t=1174
https://plus.google.com/u/0/photos/1001 ... 8670177921

Ośka z drukarki (średnice 6mm i chyba 8mm). Magazynek rozwiercony wiertarką ręczną, wiertarką ręczną otwór wiercony, poprawiany pilnikiem (spierdolił na obrabiarce ponad 1mm...). Magazynek tez coś niecałe 0,5mm źle wywiercił <ten nie do uratowania>) - nie wiem... czy se jaja robił czy taki cep, że czego innego niż wózki nie umie zrobić, czy się po prostu śpieszył... albo był najebany...
WNIOSEK: Zanim dacie wiatrówkę do zrobienia jakimś "majstrom" to się zastanówcie jakie mają do tego nastawienie (czy na odpierdol, czy sumiennie), czy mają choć trochę wyobraźni, i czy mieli wcześniej kontakt z wiatrówkami... i czy nie są po prostu debilami...
Zatrzask - zrobiona podkładka z blachy i tak zapchana (i jeszcze dobiłem młotkiem), że już się nie otworzy tej ramy (zero luzu - plastik <o, przepraszam, kompozyt

Maruda napisał(a):Myślę że z tym crossmanem coś przekombinujesz, chyba że jest to realizacja pomysłu.
Tak, trochę taka sztuka dla sztuki... ale może jeszcze coś innego z tego wyjdzie...
A co do Twojej lufy (ostrzegam, że mogę być nieobiektywny, ponieważ to moje ogłoszenie

- Maruda
-
- Arsenał:
Czy ten magazynek na zdjęciu, to już na śrut 6,35 mm?
Pytam bo mojego nie dało by się tak rozwiercić, bo cały środek by wyleciał.
- syntezator
-
Czy ten magazynek na zdjęciu, to już na śrut 6,35 mm?
Ten magazynek nie był rozwiercany (jeżeli chodzi o te 10 otworów) i nie będzie. Był rozwiercany tylko na środku... (o na ośkę 6mm).
Jest 4,5mm i 4,5mm pozostanie, ponieważ przerabiam na PCP i to automat. Po trzy strzały 15J w jak najkrótszym czasie jednym leciutkim <jak pierdnięcie komara> pociągnięciem za spust. Chyba zastosuję blow-back z zepsutego C11, są na Alledrogo po 40zł z przesyłką czasem <zepsute>...
Jakbym chciał 6,35 to trzeba by kupić magazynek 6-cio strzałowy taki o: http://allegro.pl/magazynek-do-crosman- ... 67322.html
I wtedy zero problemów... (lufę się wyciąga z korpusu bardzo łatwo - robiłem to).
A jak dla mnie z tego co widzę to ten Twój S&W jest gorszy pod wszystkimi względami od Crosmana 357...

Nowe Crosman'y 357 są poniżej 200zł, a używki poniżej 150zł (ja kupiłem za coś koło 100zł).
Wysłany: 2012-07-14, 21:53
Co do przeróbki bombiczki na tankowanie z gaśnicy (a później na komorę rozprężającą rgulatora PCP)....
Odkryłem że będą pasowały (po kosmetycznych przeróbkach, polegających na wycięciu prowadnic) naboje 16g (o 33% większe od 12g)... Dociskiem będzie wentylek od dętki samochodowej. Oczywiście złączka będzie na gwint...
Może wytrzyma te 70bar... (gdzieś czytałem, że wytrzymywały komuś w pompce home-made 200bar powietrza).
Jak na razie przy strzelaniu z podpórką (ręce o stolik) z mojego Crosman'a 3576 mam skupienie 4x4cm na 10m przy 10 strzałach (no dobra, w co drugim magazynku mieszczę się w tym czarnym polu, ale to i tak dobrze). Śrutem płaskim Crosman Wadcutter. Chyba lufa ok (jak na crosmana). To chyba jest szczyt tej lufy, nie będę nic kombinował z koronowaniem, bo może jeszcze spieprzę, może kiedyś lufa od hw 40 170mm...
Kolimator ZOS 1x22x33

Wysłany 2012-07-20, 14:44
Uszyłem sobie dzisiaj kaburę (na rivolwer z kolimatorem) z rękawa od kurtki (była też z niej szyta torba). Jeszcze guzik trzeba zastąpić klipsem (czy jak to się nazywa). Rewolwer będzie moszny pod lewą pachą (oczywiście tylko po lesie). Jakiego typu szelki polecacie (proszę o zdjęcia z netu)

Mocowanie ośki przerobiłem ze szprychy rowerowej (oklejona taśmą, działa "na zatrzask").

Kapsuła CO2 12g ma objętość 15ccm (w środku, mierzone strzykawką z wodą). 16g pewnie trochę więcej. Będzie pasować do mojego Crosman'a po drobnej zabawie z piłką i pilnikiem ew. szlifierką kontową i wstawieniu wentylka samochodowego

Ostatnio edytowano 13 sty 2013, o 22:09 przez syntezator, łącznie edytowano 3 razy
- Neo
-
- Arsenał: To co pod ręką
Jaką ma średnicę 16-tka?
- syntezator
-
Jutro suwmiarką zmierzę. Ale tak na oko (z ekierką i dwoma paczkami zapałek na stole) 22mm.
O tutaj masz wymiary różnych 16-stek: http://allegro.pl/naboj-co2-kapsula-16g ... 51182.html
Ja ostatnio doszedem do wniosku, że nie będę się bawił w CO2 tylko od razu zrobię PCP.
Kapsuła CO2 60g ma wymiary:
Średnica 40mm, długość 140mm
Objętość... pewnie z 75 cm^3 (ponieważ ta kapsuła CO2 12g ma 15cm^3).
EDIT: Sprzedający mi odpisał... te polskie mają:
38g CO2 (47cm^3): 14cm długość, średnica 3,1cm.
60g CO2 (75cm^3): 18cm długość, średnica 3,1cm.
Pewnie będzie stabilny magazynek (10 strzałów na te 15m). Jeszcze zbiorniczek 20cm^3 mam w "rączce" rewolweru. Hatsan at-p1 ma 50ccm i proszę: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=935 ... sc&start=0
Zbiornik będzie pod lufą (i nawet ta sama kabura będzie pasować). Pewnie będzie pompowany do 150bar.
Teraz myślę nad pompką PCP... Chyba nie będę się bawił, w chodzenie po mechanikach, tylko sam zrobię coś takiego: http://www.niedzwiedz100.host.sk/giwera ... index.html
"Nowy", stary kompresor z lodówki mam, tylko dokupić używaną pompę hamulcową za 20zł i już można robić testy. Jak wyjdą pomyślnie, to kupuję zbiorniki, wężyki, zaworki itd...
A co do szelek: http://allegro.pl/pasoszelki-szelki-do- ... 05814.html
Takie super pasują (mają regulację).
Kabura leży "sztywno-elastycznie" (przymocowana w dwóch miejscach, w tym w jednym na mocnej gumce). Spod drasa (lub cienkiej wiatrówki) trochę widać. Spod jesiennej kurtki to z 5m trzeba się do brze przypatrzeć i wiedzieć czego się szuka (a nie np. skrzywienia kręgosłupa). Jakbym pod drugą pachę dał drugi rewolwer to by było widać, że mam duże mięśnie klatki piersiowej
. Spod zimowej na 100% nic nie będzie widać.
Po co ew. przypadkowych ludzi stresować podczas transportu "broni" gdy się z niej nie strzela, tylko się ją przenosi...
O tutaj masz wymiary różnych 16-stek: http://allegro.pl/naboj-co2-kapsula-16g ... 51182.html
Posiadam naboje w 5 rozmiarach.
Masa Co2 - 16g
Masa całkowita naboju 60g (+/- 3g)
Rozmiary :
PARAMETRY A , D i C ,CZYLI :
- A-WYSOKOŚĆ (OKOŁO 90MM)
- D - ŚREDNICA (22MM)
- C - ŚREDNICA SZYJKI (9MM -1/8')
SĄ TAKIE SAME W KAŻDYM NABOJU .
Nabój nr 1 - krótka szyjka bez gwintu
A ( wysokość) ok 90mm
B (długość szyjki bez gwintu ) 7mm
C (średnica szyjki ) 9mm
D (średnica naboju) 22mm
Nabój nr 2 - długa szyjka bez gwintu
B - 10mm
Nabój nr 3 - NIETYPOWY - proszę o pytania na maila.
Nabój Nr 4 - gwint krótki
B -10mm
Nabój Nr 5 - gwint długi
B- 14mm
Zastosowanie :
- pompki rowerowe
- gaśnice
- nalewaki do piwa
- inne
W sumie posiadam 150 szt różnych naboi.
Ja ostatnio doszedem do wniosku, że nie będę się bawił w CO2 tylko od razu zrobię PCP.
Kapsuła CO2 60g ma wymiary:
Średnica 40mm, długość 140mm
Objętość... pewnie z 75 cm^3 (ponieważ ta kapsuła CO2 12g ma 15cm^3).
EDIT: Sprzedający mi odpisał... te polskie mają:
38g CO2 (47cm^3): 14cm długość, średnica 3,1cm.
60g CO2 (75cm^3): 18cm długość, średnica 3,1cm.
Pewnie będzie stabilny magazynek (10 strzałów na te 15m). Jeszcze zbiorniczek 20cm^3 mam w "rączce" rewolweru. Hatsan at-p1 ma 50ccm i proszę: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=935 ... sc&start=0
Zbiornik będzie pod lufą (i nawet ta sama kabura będzie pasować). Pewnie będzie pompowany do 150bar.
Teraz myślę nad pompką PCP... Chyba nie będę się bawił, w chodzenie po mechanikach, tylko sam zrobię coś takiego: http://www.niedzwiedz100.host.sk/giwera ... index.html
"Nowy", stary kompresor z lodówki mam, tylko dokupić używaną pompę hamulcową za 20zł i już można robić testy. Jak wyjdą pomyślnie, to kupuję zbiorniki, wężyki, zaworki itd...
A co do szelek: http://allegro.pl/pasoszelki-szelki-do- ... 05814.html
Takie super pasują (mają regulację).
Kabura leży "sztywno-elastycznie" (przymocowana w dwóch miejscach, w tym w jednym na mocnej gumce). Spod drasa (lub cienkiej wiatrówki) trochę widać. Spod jesiennej kurtki to z 5m trzeba się do brze przypatrzeć i wiedzieć czego się szuka (a nie np. skrzywienia kręgosłupa). Jakbym pod drugą pachę dał drugi rewolwer to by było widać, że mam duże mięśnie klatki piersiowej

Po co ew. przypadkowych ludzi stresować podczas transportu "broni" gdy się z niej nie strzela, tylko się ją przenosi...
-