Rewolwer Crosman 3576 tuning na 5,5mm 15J 10strzałów
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Rewolwer Crosman 3576 tuning na 5,5mm 15J 10strzałów
Witam,
Mam pomysł przeróbki crosmana 3576 z 4,5mm na 6,35mm.
Oryginalnie ten rewolwer ma magazynek 10-cio strzałowy. Podobno pasują do niego magazynki 6-cio strzałowe: http://allegro.pl/magazynek-do-crosman- ... 18632.html
Modyfikacje:
Połączenie dwóch magazynków (koniecznie tych 6-cio strzałowych) 4,5mm w rzędzie (tak aby pasował dłuższy śrut) i rozwiercenie na 6,35mm każdego otworu, czyli już śrut 6,35mm pasuje.
Wymiana lufy 6" 4,5mm na 6" lub 8" 6,35mm GW - sprawność systemu wzrośnie
(lub na 6mm GL od ASG, ale wtedy to będzie na śruty okrągłe ołowiane 1,5mm w papierowych tutkach).
Podkręcenie do 15J (jestem z tych uważających dlatego nie 17J).
Marzy mi się taki rewolwer 15J 6,35mm z trybami strzelania DA/SA, a jeszcze jakbym dorobił rączkę z drewna i wypolerował korpus...
Co o tym myślicie?
Mam pomysł przeróbki crosmana 3576 z 4,5mm na 6,35mm.
Oryginalnie ten rewolwer ma magazynek 10-cio strzałowy. Podobno pasują do niego magazynki 6-cio strzałowe: http://allegro.pl/magazynek-do-crosman- ... 18632.html
Modyfikacje:
Połączenie dwóch magazynków (koniecznie tych 6-cio strzałowych) 4,5mm w rzędzie (tak aby pasował dłuższy śrut) i rozwiercenie na 6,35mm każdego otworu, czyli już śrut 6,35mm pasuje.
Wymiana lufy 6" 4,5mm na 6" lub 8" 6,35mm GW - sprawność systemu wzrośnie
(lub na 6mm GL od ASG, ale wtedy to będzie na śruty okrągłe ołowiane 1,5mm w papierowych tutkach).
Podkręcenie do 15J (jestem z tych uważających dlatego nie 17J).
Marzy mi się taki rewolwer 15J 6,35mm z trybami strzelania DA/SA, a jeszcze jakbym dorobił rączkę z drewna i wypolerował korpus...
Co o tym myślicie?
Ostatnio edytowano 13 sty 2013, o 22:04 przez syntezator, łącznie edytowano 1 raz
- antekcem
-
- Lokalizacja: Czasem Warszawa, czasem Bałkany a czasem Lubelszczyzna.
- Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.
Z uzbrojenia dmuchanego chwilowo nic, ale wracam i w te rejony.
Re: Rewolwer Crosman 3576 tuning na 5,5mm 15J 10strzałów
mialem 3576... rozbieralem na cz.pierwsze... i tak zapytam z czystej ciekawosci : jak masz zamiar zrobic 15 J z tego zaworka ? wiesz jaki bedzie POTWORNY opad 6.35 przy 15 J z rewolweru ? do GL shotguno-rewolweru moze sie nadac, sam o tym myslalem... ale ja bym zrobil wtedy karabinek rewolwerowy na tutki ze srutem cal. 6mm. i lufe o dl. 500 mm bym wsadzil. do tego kolba i kawalek loza z drewienka pod lufa... i bylo by git. no i zawsze mozna do magazynka kulki plastikowe, i na strzelanki ASG hardcore wbijac jako snajper 

A.Cem
- SP
-
- Arsenał:
Ja jestem w trakcie robienia - ale jednostrzałowego C-3576 .22.
Jest to zresztą moja ostatnia "konstrukcja" wiatrowa, przestaje się tym zajmować z przyczyn przechodzenia w kierunku "grzmiących kijów".
"Cóś" to takiego:
Lufa bezgwintowa - pod naboje śrucinowe od Gamo Viper Express.
Odchylana do dołu tyle tylko co by tutke włożyć.
Uzyskanie 15 Julianów jest technicznie możliwe.
Proponuję na rurce między przebijakiem a zaworem zrobić zasobnik 1-1,5 cm3.
A reszta to typowe diałania na "SZ.mMoc"
Dołożenie równolegle magazynka, co by śruty po długości wchodziły jest bez bardzo poważnej ingerencji w szakjsmetalowy korpus po prostu nie wykonalne.
Jest to zresztą moja ostatnia "konstrukcja" wiatrowa, przestaje się tym zajmować z przyczyn przechodzenia w kierunku "grzmiących kijów".
"Cóś" to takiego:

Lufa bezgwintowa - pod naboje śrucinowe od Gamo Viper Express.
Odchylana do dołu tyle tylko co by tutke włożyć.
Uzyskanie 15 Julianów jest technicznie możliwe.
A reszta to typowe diałania na "SZ.mMoc"
Dołożenie równolegle magazynka, co by śruty po długości wchodziły jest bez bardzo poważnej ingerencji w szakjsmetalowy korpus po prostu nie wykonalne.
motto tak mądre, że aż ukraść je musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
- syntezator
-
Właśnie się pytam publicznie, żeby nic głupiego nie zrobić, dlatego bo się za bardzo nie znam.
Przy założeniu 4-krotnie większej masy śrutu, opad jest mniej niż 2 razy większy - czysta fizyka. Zatem 15J w 4,5mm ma większy opad na 40m niż 6,35mm na 20m. Strzelałbym na dystansie 5-25m, dlatego opadem nie przejmowałbym się zbytnio.
To o jeden problem mniej
Właśnie tu jest pies pogrzebany...
Nie dałoby się tej lufy przesunąć o te 5mm do przodu, a korpusu spiłować te 5mm? Jak to taki miękki metal to nie powinno być problemu? Co myślicie o szlifierce kontowej i wykończeniu kamyczkami i papierem ściernym?
W załącznikach zdjęcia systemu. Sam "przedni korpus" nie jest taki skomplikowany. A jakby dorobić/przerobić sam "przedni korpus"? Widzę że można go odkręcić śrubokrętem?
PS Jak się będę musiał poddać (z tym projektem) to to zrobię, ale nie bez walki ;)

antekcem napisał(a):wiesz jaki bedzie POTWORNY opad 6.35 przy 15 J z rewolweru ?
Przy założeniu 4-krotnie większej masy śrutu, opad jest mniej niż 2 razy większy - czysta fizyka. Zatem 15J w 4,5mm ma większy opad na 40m niż 6,35mm na 20m. Strzelałbym na dystansie 5-25m, dlatego opadem nie przejmowałbym się zbytnio.
SP napisał(a):Uzyskanie 15 Julianów jest technicznie możliwe.
A reszta to typowe diałania na "SZ.mMoc".
To o jeden problem mniej

SP napisał(a):Poważnej ingerencji w szakjsmetalowy korpus po prostu nie wykonalne.
Właśnie tu jest pies pogrzebany...
Nie dałoby się tej lufy przesunąć o te 5mm do przodu, a korpusu spiłować te 5mm? Jak to taki miękki metal to nie powinno być problemu? Co myślicie o szlifierce kontowej i wykończeniu kamyczkami i papierem ściernym?
W załącznikach zdjęcia systemu. Sam "przedni korpus" nie jest taki skomplikowany. A jakby dorobić/przerobić sam "przedni korpus"? Widzę że można go odkręcić śrubokrętem?

PS Jak się będę musiał poddać (z tym projektem) to to zrobię, ale nie bez walki ;)

Ostatnio edytowano 11 gru 2011, o 22:55 przez syntezator, łącznie edytowano 1 raz
- antekcem
-
- Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.
jedyna opcja to pilowac przednia czesc.. (plastik) , i zmienic zamocowanie lufy w korpusie. (przedluzyc stoczenie na koncowce rurko-lufy, zeby glebiej wchodzila, i kapnac zywicy) . znalu nie ruszac.
edyta : tylko oske magazynka zostaw!!
edyta : tylko oske magazynka zostaw!!
- syntezator
-
Ogólny plan już jest. Teraz tylko mi dać ogłoszenie kupna lufy 6,35mm o długości 6" czyli 15cm (może jakaś ucinka się trafi...) Podobno z 6,35 trudno, ale mi się nie śpieszy zbytnio.
Może od biedy być 5,5mm, tylko wtedy lufa 8" (20cm - tyle ma crosman 2240).
I 20 strzałów z bąbiczki 12g CO2... ale za to śrut HP tańszy... nic na wstępie przerobi się jeszcze rączkę na drewnianą.
Może od biedy być 5,5mm, tylko wtedy lufa 8" (20cm - tyle ma crosman 2240).
I 20 strzałów z bąbiczki 12g CO2... ale za to śrut HP tańszy... nic na wstępie przerobi się jeszcze rączkę na drewnianą.
- Maruda
-
- Arsenał:
Podepnę się pod temat, bo mam podobny pomysł tylko chcę przerobić S&W 6" na kaliber 5,5 mm. Strzelając z kal 4,5 mm widać sporo zmarnowanego CO2. Tylko mam problem, bo chciałbym zrobić lufę 8", ale osłona jest za krótka i nie wiem jak to rozwiązać.
- MajorGatek
-
- Arsenał: chwilowo rozbrojony
syntezator napisał(a):Teraz tylko mi dać ogłoszenie kupna lufy 6,35mm o długości 6" czyli 15cm (może jakaś ucinka się trafi...) Podobno z 6,35 trudno
kup chociaż 5 cm

My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- syntezator
-
Maruda napisał(a):Tylko mam problem, bo chciałbym zrobić lufę 8", ale osłona jest za krótka i nie wiem jak to rozwiązać.
A jakbyś dał zewnętrzną lufę (cienka rurka stalowa, jako taka osłonka) na całej długości (na wałkach) o dużej średnicy zewnętrznej np. 14mm - wyglądała by z zewnątrz jak lufa w dużym kalibrze (a w środku 5,5mm). Też o tym myślałem żeby to zrobić w Crosmanie (żeby ładniej wyglądał).
- Maruda
-
- Arsenał:
Problem osłony to małe piwo. Można się bez niej obyć. Trudniejsza sprawa jest z lufą. Jest wkręcana i zakończona odcinkiem bez gwintu o średnicy 6 mm. Czyli w kal. 5,5 mm ścianka wyjdzie 0,25 mm. Trochę za mało.A rozwiercić blok nie ma bardzo jak. Ale cały czas dumam. A tak przy okazji zlikwidowałem szczelinę pomiędzy lufą i magazynkiem i uzyskałem pawie 8 Julianów.
Qrde. Te osiem Julianów to był chyba jakiś diesel, czy co, bo teraz sprawdzam i jest ok. 4 J.

Qrde. Te osiem Julianów to był chyba jakiś diesel, czy co, bo teraz sprawdzam i jest ok. 4 J.
- syntezator
-
Mam już kupioną lufę GL (gładkolufową) 6,35mm 24cm. Kupiłem ją za 40zł (z dostawą).
Na razie zawieszam dalsze realizowanie projektu z powodu braku pieniędzy i czasu (z mocnym naciskiem na to pierwsze). Poza tym muszę się zająć teraz czymś innym. Jak znajdą się pieniądze to dam ogłoszenie kupna uszkodzonego Crosman'a 357, uszkodzonego lub bardzo taniego (w złym stanie), bo:
-wymieniam lufę
-przerabiam korpus i wymieniam magazynek
-daję inne okładziny, większe i drewniane, olejowane (czy to się nazywa kolba w rewolwerach?)
-daję inną osłonę lufy (większa średnica)
-full tuning systemu Co2 - zwiększenie dawki Co2 na jeden strzał
-i chyba całość pomaluję na czarno (oprócz drewna)
Co do magazynka 6-cio strzałowego to kupuję tylko jeden (z przodu przylepię jakieś tworzywo, żeby był dłuższy).
Na razie zawieszam dalsze realizowanie projektu z powodu braku pieniędzy i czasu (z mocnym naciskiem na to pierwsze). Poza tym muszę się zająć teraz czymś innym. Jak znajdą się pieniądze to dam ogłoszenie kupna uszkodzonego Crosman'a 357, uszkodzonego lub bardzo taniego (w złym stanie), bo:
-wymieniam lufę
-przerabiam korpus i wymieniam magazynek
-daję inne okładziny, większe i drewniane, olejowane (czy to się nazywa kolba w rewolwerach?)
-daję inną osłonę lufy (większa średnica)
-full tuning systemu Co2 - zwiększenie dawki Co2 na jeden strzał
-i chyba całość pomaluję na czarno (oprócz drewna)
Co do magazynka 6-cio strzałowego to kupuję tylko jeden (z przodu przylepię jakieś tworzywo, żeby był dłuższy).
- antekcem
-
- syntezator
-
Kupiłem ją w http://www.konceptus.pl/ Wiem, że mają GW 6,35mm 35cm za 170zł. Pytaj na ich maila: njerzy@hot.pl Ja utargowałem gratis koszt dostawy. Pytaj jeszcze w http://cekaus.pl/pl/ nie mają luf 6,35mm. Mają za to ucinki luf 5,5mm i 4,5mm (nie wiem za ile, nie wiem jakich luf).
- antekcem
-
jaka jest sr. zewn. tej twojej lufki?
A.Cem
- SP
-
- Arsenał:
Z pewną dozą nieśmiałości
, pozwoliłem sobie na poniższej fotce
zaznaczyć co należy (moim zdaniem
) zrobić by ona plujka mocy dodatkowej dostała.
Bez wstawienia zasobnika gazowego CO2 nie da się więcej uzyskać niż około 10-12 julków i to już w kalibrze zacniejszym od 4,5 mm.

zaznaczyć co należy (moim zdaniem

Bez wstawienia zasobnika gazowego CO2 nie da się więcej uzyskać niż około 10-12 julków i to już w kalibrze zacniejszym od 4,5 mm.
motto tak mądre, że aż ukraść je musiałem:
-