Różnica w wadze śrutów a celność
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
• Strona 1 z 2 • 1, 2
- rumpel
-
- Arsenał: Laczek i packa na muchy
Różnica w wadze śrutów a celność
Niedawno kupiłem sobie nową zabaweczkę, wagę do ważenia śrutów
Wiem że część z Was będzie się podśmiewała ze mnie ale może komuś się przydadzą moje wypociny. Teoretycznie ma dokładnie ważyć do trzech miejsc po przecinku.
Jak jest naprawdę , hgw
ale różnice widać.
Ważyłem śrut jsb z ostatniego zakupu.
Waga śrutów wahała się od 0,540 do 0,560 g.
Niby niedużo ale na tarczy widać różnicę
I tak , tu strzelane śrutem najbardziej zbliżonym wagą do podanej na pudełku ok. 0,547 g
Uploaded with ImageShack.us
Tu śrut "najcięższy" ok 0.550 g
Tu o wadze ok 0,540 g czyli najlżejszy
Strzelałem po 5 razy w każdy krzyżyk.
Wyraźnie widać że najgorzej latał ten ostatni. Może to wpływ wiatru bo jednak trochę wiało ale jakoś na poprzednie takiego wpływu nie miał.
Na deser cały magazynek (17) z kupki o najlepszej wadze
Sprawca to Rapid a dystans to 43 m
Średnio wychodziło ok 60 % o wadze podanej na pudełku a pozostała część to pół na pół , trochę ciężkich trochę lekkich

Wiem że część z Was będzie się podśmiewała ze mnie ale może komuś się przydadzą moje wypociny. Teoretycznie ma dokładnie ważyć do trzech miejsc po przecinku.
Jak jest naprawdę , hgw

Ważyłem śrut jsb z ostatniego zakupu.
Waga śrutów wahała się od 0,540 do 0,560 g.
Niby niedużo ale na tarczy widać różnicę

I tak , tu strzelane śrutem najbardziej zbliżonym wagą do podanej na pudełku ok. 0,547 g

Tu śrut "najcięższy" ok 0.550 g

Tu o wadze ok 0,540 g czyli najlżejszy

Strzelałem po 5 razy w każdy krzyżyk.
Wyraźnie widać że najgorzej latał ten ostatni. Może to wpływ wiatru bo jednak trochę wiało ale jakoś na poprzednie takiego wpływu nie miał.
Na deser cały magazynek (17) z kupki o najlepszej wadze

Sprawca to Rapid a dystans to 43 m
Średnio wychodziło ok 60 % o wadze podanej na pudełku a pozostała część to pół na pół , trochę ciężkich trochę lekkich

Alkohol pomaga mężczyznom usunąć stres a kobietom stanik i majtki.
- Spirit
-
- Arsenał:
Re: Różnica w wadze śrutów a celność
To po h.. piszą na pudełku że kerful selekszon jak waga ma rozrzut jak chinka z krzywą lufa?
- rumpel
-
Bo reklama dźwignią handlu
jakby napisali że trzeba samemu ważyć, kto by kupił? 

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Rumpi co to za waga którą ważyłeś te śruty? Gdzie kupiłeś?
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- rumpel
-
http://allegro.pl/show_item.php?item=1920822394
Może trochę niezbyt precyzyjna ale mnie chodziło głównie o różnicę przy ważeniu poszczególnych śrutów. I ta mi wystarcza, sprawdza się
Ale złota na tym bym nie ważył .
Może trochę niezbyt precyzyjna ale mnie chodziło głównie o różnicę przy ważeniu poszczególnych śrutów. I ta mi wystarcza, sprawdza się

Ale złota na tym bym nie ważył .

Ostatnio edytowano 18 lis 2011, o 19:57 przez rumpel, łącznie edytowano 1 raz
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Acha, dzięki. Fajna, tylko cholernie wkurza to samowyłączanie się po trzech minutach... 

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- rumpel
-
Czarnowidz napisał(a):Acha, dzięki. Fajna, tylko cholernie wkurza to samowyłączanie się po trzech minutach...
To żaden problem , jest przycisk włącz/wyłącz. Taruje się od razu po włączeniu a jak zapomnisz wyłączyć to zrobi to za Ciebie

Zawsze jakaś oszczędność baterii jest.
Acha, instrukcja jest po chińsku i angielsku a skórzany pokrowiec nawet nie udaje skóry

- rumpel
-
Wczoraj przeważyłem całą paczkę śrutów (trzeba mieć nieźle nasrane żeby to robić)
Podzieliłem toto na trzy kupki , jedna o wadze najbardziej zbliżonej do podanej przez producenta . Dwie pozostałe to wyraźnie cięższe i lżejsze . Nie strzelałem do tarczy bo trochę wiało, strzelałem przez chrono. No i zaczął się cyrk.
Śruty o prawidłowej wadze miały prędkość bardzo zbliżoną do siebie, różnica :0,5 do 1,5 m/s. Śruty lekkie to od 1 do 4 m/s. Najgorzej wyszły śruty najcięższe, różnica sięgała nawet 20 m/s
Dobrze że nie biorę udziału w zawodach bo bym się pochlastał. Nie ma mocnych żeby w idealnych warunkach z takimi śrutami wygrać. Strzelałem śrutem JSB 4,51 mm exact ręcznie selekcjonowanymi (hłe hłe )
Podsumowanie , my wszyscy strzelamy bardzo dobrze!
To śruty są do dupy a nie strzelcy !!!

Podzieliłem toto na trzy kupki , jedna o wadze najbardziej zbliżonej do podanej przez producenta . Dwie pozostałe to wyraźnie cięższe i lżejsze . Nie strzelałem do tarczy bo trochę wiało, strzelałem przez chrono. No i zaczął się cyrk.

Śruty o prawidłowej wadze miały prędkość bardzo zbliżoną do siebie, różnica :0,5 do 1,5 m/s. Śruty lekkie to od 1 do 4 m/s. Najgorzej wyszły śruty najcięższe, różnica sięgała nawet 20 m/s

Dobrze że nie biorę udziału w zawodach bo bym się pochlastał. Nie ma mocnych żeby w idealnych warunkach z takimi śrutami wygrać. Strzelałem śrutem JSB 4,51 mm exact ręcznie selekcjonowanymi (hłe hłe )
Podsumowanie , my wszyscy strzelamy bardzo dobrze!

- Jaras
- Arsenał:
Zgadzam się z Tobą w 100%

- Czarnowidz
-
Warto by było przebadać jakiś dobry śrut H&N. Ciekawe czy też by takie różnice wyszły?
Jak przepuszczałem śrut Gamo Match przez kalibrator od "Dudka" to dało się zauważyć że niektóre śruty(bardzo mało) przechodziły przez niego praktycznie bez oporu,prawie przelatywały pod własnym ciężarem. Większość przechodziła z lekkim oporem a ok. 1/3 wymagała bardzo dużej siły do przeciśnięcia.Ciekawe co by wyszło gdyby je poważyć?
Gdy przepuszczałem przez kalibrator śrut H&N Finale Match Pistol 4,49 wszystkie śruty przechodziły z identycznym delikatnym oporem.Po przepuszczeniu prze kalibrator ok. 30 sztuk przepuściłem przez niego jeszcze raz 5 sztuk wcześniej skalibrowanych.Okazało się że stawiały one identyczny opór jak te wyjęte prosto z pudełka.
A więc dalsze kalibrowanie sobie odpuściłem.
No ale ten śrut kosztuje 35zł i jest "handsortet quality".
Zobaczę jeszcze co wyjdzie gdy będę kalibrował płaskiego JSB.

Jak przepuszczałem śrut Gamo Match przez kalibrator od "Dudka" to dało się zauważyć że niektóre śruty(bardzo mało) przechodziły przez niego praktycznie bez oporu,prawie przelatywały pod własnym ciężarem. Większość przechodziła z lekkim oporem a ok. 1/3 wymagała bardzo dużej siły do przeciśnięcia.Ciekawe co by wyszło gdyby je poważyć?

Gdy przepuszczałem przez kalibrator śrut H&N Finale Match Pistol 4,49 wszystkie śruty przechodziły z identycznym delikatnym oporem.Po przepuszczeniu prze kalibrator ok. 30 sztuk przepuściłem przez niego jeszcze raz 5 sztuk wcześniej skalibrowanych.Okazało się że stawiały one identyczny opór jak te wyjęte prosto z pudełka.

No ale ten śrut kosztuje 35zł i jest "handsortet quality".
Zobaczę jeszcze co wyjdzie gdy będę kalibrował płaskiego JSB.

- MajorGatek
-
- Arsenał: chwilowo rozbrojony
śrut rumpla, waga rumpla, tarcze rumpla, karabinek rumpla -wszytko rumpla
Strzelał i testował rumpel.
Jak to fajnie, że ten nasz kochany rumpel znany jest ze swojej uczciwości i absolutnego obiektywizmu

Strzelał i testował rumpel.
Jak to fajnie, że ten nasz kochany rumpel znany jest ze swojej uczciwości i absolutnego obiektywizmu

My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- rumpel
-
??????????????????????????????????????????????????
- MajorGatek
-
- Arsenał: chwilowo rozbrojony
rumpelku, to taki mały żart
no chyba się nie obraziłeś 

My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- commandante
-
- Arsenał:
No i w Bieszczadach, u Rumpla.... nie popadajmy w skrajność, jak ktoś powoła komisję rodem z iweb, będzie jak mawiają bracia Rosjanie - kak tigra poajabać - i śmieszno i straszno...

Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter
Varmint Hunter
- rumpel
-
MajorGatek napisał(a):rumpelku, to taki mały żartno chyba się nie obraziłeś
Właśnie się zastanawiałem czy się nie obrazić bo zapomniałeś napisać że strzelałem na swojej działce,chrono też moje,tylko powietrze w karabinku było Piętaszka

• Strona 1 z 2 • 1, 2
-