Ryflowanie rękojeśći- hołmmejd

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Hunter
Arsenał:

Re: Ryflowanie rękojeśći- hołmmejd

Postprzez Gonzo » 3 mar 2012, o 11:01

Osada którą mam i tak idzie na przeróbki, będę z niej zdrapywał lakier i albo na nowo lakierował albo olejował, sam nie wiem. I tak przy okazji pomyślałem że i ryflowania by się przydały, tylko ja sam to nie dam rady się za to zabrać :-P

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 3 mar 2012, o 13:38

Wstydzi sie :-P :lol:
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Zasłużony Hunter
Lokalizacja: Czasem Warszawa, czasem Bałkany a czasem Lubelszczyzna.
Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.
Z uzbrojenia dmuchanego chwilowo nic, ale wracam i w te rejony.

Postprzez antekcem » 3 mar 2012, o 21:51

ja właśnie "uryflowałem" swój chwyt do crosmana,w chwili wolnej od dłubania przy osadzie dla SP.potrzebowałem jakiejś odmiany w robocie, choć na chwilę. jak mi poszło zobaczycie jutro na fotkach 8-) jestem z efektu zadowolony, zrobione pilnikami i złamanym brzeszczotem. i zajęło mi niewięcej jak godzinkę. milutko, ale paluchy i nadgarstki dają o sobię znać ;-)
A.Cem

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 3 mar 2012, o 22:03

Ech chłopy że się was te drewienka słuchają. Ja to tylko sobie marze o jakimś fajnym drewienku do HW, z ryflowaniem, podniesioną baką, oraz regulowaną stopką :roll: Niby mogę zaryzykować ale jak spierdzielę całkowicie to w co ja złom wsadzę :-|

Zasłużony Hunter
Arsenał: Laczek i packa na muchy

Postprzez rumpel » 3 mar 2012, o 22:05

A nie da się tego jakimś małym dremelkiem albo czymś w tym rodzaju robić ? Przecie można się tak za....ać :lol:
Jest tyle różnych narzędzi , a Wy chałupniki robicie to jak za króla Ćwieczka :-P
Alkohol pomaga mężczyznom usunąć stres a kobietom stanik i majtki.

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 3 mar 2012, o 22:10

Na mnie możesz liczyć już znalazłem drewienko na zapas
http://allegro.pl/kolba-do-wiatrowki-la ... 72733.html

:mrgreen:
Obrazek

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 3 mar 2012, o 22:13

Hahahaha wiedziałem Antonio że na Tobie zawsze można polegać :-D Ale mimo to nie zaryzykuję, jak by potem weihrauch wyglądał w opale od Liderka, co najmniej jak pół kutasa spod pierzyny :-P

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 3 mar 2012, o 22:20

E tam, lakier się obdrapie olejem potraktuje i zawsze to z egzotycznego drzewa będzie.
Np Chińska topola :lol:
Obrazek

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 3 mar 2012, o 22:25

Zedrzeć lakier i zaolejować jeszcze potrafię ;-) Ale już ryflowanie grubsza sprawa, trzeba mieć pewną rękę a mnie się cholera trzęsą jak alkoholikowi na głodzie :-P

Pytanie do tych co sobie ponacinali drewienko, osady macie olejowane, bejcowane, lakierowane ? Jak to potem zaciapaliście ?

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 3 mar 2012, o 22:51

na moim filmiku wszystko widać, kolor mojej osady jest naturalnym kolorem drewna więc sam olej wystarczył
Obrazek

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 3 mar 2012, o 23:54

Ja dałem rozcieńczoną bejcę w kilku warstwach a po jej wyschnięciu i wyszlifowaniu wełną stalową i dałem olej a gdy przestał wsiąkać i zaczął schnąć dałem wosk do drewna. Na koniec po wyschnięciu wosku polerka suchą szmatką bawełnianą. :-D
Ja teraz tylko tak wykańczam drewno :-D .
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 4 mar 2012, o 00:05

No moje drewno jest tak dopite że jedna warstwa na drugi dzień dalej była mokra :mrgreen:
Obrazek

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 5 mar 2012, o 18:32

Aby nie zakładać nowego tematu to spytam tutaj gdyż tematycznie nie odbiega to od tematu i nadal tyczy się drewienka.

Mianowicie czy jeśli zdrapię papierkami lakier z osady do gołego drewna to czy takim czymś będę mógł ja przyzwoicie wykończyć ?

http://kolba.pl/tetra-gun-stock-finishi ... p2650.html

Czy lepiej będzie oddać do stolarza i niech on polakieruje ?

Czytający
Arsenał:

Postprzez waliza » 5 mar 2012, o 23:18

Tylko po co chcesz zdzierac lakier i klasc nowy? Stary sie podrapal? Ten zestaw to kupujac osobno, papier bejce i lakier to wydasz polowe.

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 5 mar 2012, o 23:24

moje wiatrówki olejowałem tym http://allegro.pl/olej-lniany-swiat-art ... 56236.html, terpentyna w podobnej cenie za ta samą ilość.. bejca też do drogich nie należy i byle nie wodna bo ma "sprany kolor" i lakieru się nie ściąga papierem :-P
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zrób to sam