Spłonki
• Strona 1 z 1
- SP
-
- Arsenał:
Spłonki
Mam problema co mi spać nie daje.
W spłonce jako materiału inicjującego używa się Trójnitrorezorcynian ołowiu
To cośik wytwarza przy odpaleniu 480 l gazu / z 1 kg specyfiku.
Czyli 0,24l = 240 cm3 z 0,5g.
Przyjmując że ma toto ciśnienie 100at to będzie tylko 2,40 cm3 pod tym ciśnieniem.
Nie wiem czy nie popełniam jakiegoś błędu, ponieważ onegdaj w szkole średniej miałem niepisaną umowę z Panem Psorem od Chemii - ja mu nie przeszkadzam na lekcji, a on mnie w ukończeniu tej szkoły.
Szkołę skończyłem.
Zatem ciąg dalszty wątpliwości - czy tak mała ilość sprężonego gazu wypchnie dajmy na to śrut 1g z lufy długości 10 cm i to z energią około 12-15 Julianów.
Jak to ma się do PCP ?
Nie ukrywam że usiłuje zgłębić tajemnice p.t: co tak naprawdę napędza śrut w Keseru ?.
W spłonce jako materiału inicjującego używa się Trójnitrorezorcynian ołowiu
To cośik wytwarza przy odpaleniu 480 l gazu / z 1 kg specyfiku.
Czyli 0,24l = 240 cm3 z 0,5g.
Przyjmując że ma toto ciśnienie 100at to będzie tylko 2,40 cm3 pod tym ciśnieniem.
Nie wiem czy nie popełniam jakiegoś błędu, ponieważ onegdaj w szkole średniej miałem niepisaną umowę z Panem Psorem od Chemii - ja mu nie przeszkadzam na lekcji, a on mnie w ukończeniu tej szkoły.
Szkołę skończyłem.

Zatem ciąg dalszty wątpliwości - czy tak mała ilość sprężonego gazu wypchnie dajmy na to śrut 1g z lufy długości 10 cm i to z energią około 12-15 Julianów.
Jak to ma się do PCP ?
Nie ukrywam że usiłuje zgłębić tajemnice p.t: co tak naprawdę napędza śrut w Keseru ?.
Ostatnio edytowano 2 mar 2012, o 21:24 przez SP, łącznie edytowano 1 raz
motto tak mądre, że aż ukraść je musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
- Slavek
- Arsenał:
Re: Spłonki
widziałem kiedyś dawno temu jak koleś z pistoletu start na te ślepaki bez prochu strzelał kulkami plastikowymi :D
przebijały płytę pilśniową 3 mm
długość lufy mogła mieć około 5 cm
tylko z tego co mi wiadomo to materiały inicjujące zbytnio do motania się nie nadają
długość lufy mogła mieć około 5 cm
tylko z tego co mi wiadomo to materiały inicjujące zbytnio do motania się nie nadają
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
ps.
jam jest setny użytkownik tego forum !!!! :D
ps.
jam jest setny użytkownik tego forum !!!! :D
- SP
-
- Arsenał:
Keseru .22 z shorta przebija deskę sosnową 3/4" na odległości około 5 m.
Ale dlaczego jak tam materiału miotającego niet ?.
Ale dlaczego jak tam materiału miotającego niet ?.
- SP
-
- Arsenał:
Łe, a już myślałem że mam racje.
Ni ma żadnej fali akustycznej.
Porównanie z przepraszam za wyrażenie, IWEB-u - ale to matematyka PCP
Tak że materiału inicjującego wystarcza aż nadto.
Pytanie to był pistolet czy rewolwer ?
Ni ma żadnej fali akustycznej.
Porównanie z przepraszam za wyrażenie, IWEB-u - ale to matematyka PCP
Obliczymy to mnożąc objętość kartusza w ccm (cm3 lub ml jak ktoś woli) i zakres ciśnień kartusza do oddania pewnej ilości strzałów.
Np. moje FWB P70 strzela 92 razy z energią ok. 16,1J.
Kartusz ma objętość 160ccm.
Jest nabity na 200bar i dopiero wkręcony w system (po wkręceniu trochę spada).
Strzały liczę do osiągnięcia 100bar.
Wychodzi prawie 174ccm/strzał.
Tak że materiału inicjującego wystarcza aż nadto.
widziałem kiedyś dawno temu jak koleś z pistoletu start na te ślepaki bez prochu strzelał kulkami plastikowymi :D
Pytanie to był pistolet czy rewolwer ?
- Spirit
-
- Arsenał:
Mi natomiast spać nie daje inny temat. Dajmy na to że zamiast ładować kartusz powietrzem, spalamy trochę prochu i mamy ciśnienie 200 bar. bardziej ekonomiczne i nie trzeba się bujać po strażach pożarnych.
- SP
-
- Arsenał:
Keseru, a dokładnie kolter - poszło w podobnym kierunku.
Gdyby wiatrówki miały jakąs militarną przyszłość - to były by robione.
Gdyby wiatrówki miały jakąs militarną przyszłość - to były by robione.
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Spirit napisał(a):Mi natomiast spać nie daje inny temat. Dajmy na to że zamiast ładować kartusz powietrzem, spalamy trochę prochu i mamy ciśnienie 200 bar. bardziej ekonomiczne i nie trzeba się bujać po strażach pożarnych.
W momencie spalania gazy będą miały o wiele większą temperaturę a więc i ciśnienie. Gdy ostygną to i ciśnienie spadnie. Inaczej mówiąc jeśli ciśnienie w momencie spalania będzie na tyle małe by Ci nie rozerwać kartusz to po ostygnięciu spadnie tak bardzo że nie będzie czym śrutu napędzać.

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- rumcajs1984
-
- Arsenał:
A czy ktoś wie, czy idzie w prosty sposób zrobić ten Trójnitrorezorcynian ołowiu? Kapiszony są cholernie drogie, za 100 sztuk trzeba dać 20 zł, a przecież nic w tym nie ma, te kapiszony dziecięce do tych odpustowych pistolecików, działają na tej samej zasadzie, tylko że zamiast blaszki miedzianej jest plastik i kosztują 10 razy mniej od kapiszonów do CP. Gdyby tak umieć zrobić ten Trójnitrorezorcynian ołowiu, to blaszkę można by było zrobić z puszki od piwa i kapiszony gotowe. Ale znając życie, to zapewne nie będzie to takie proste. Z tym że do CP to chyba nazywa się to piorunian rtęci, nie wiem czy to to samo, ale chyba podobne.
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Piorunian rtęci to coś zupełnie innego niż Trójnitrorezocynian ołowiu. Niestety piorunian rtęci ma pewną paskudną cechę a mianowicie bardzo niszczy lufy. Z tego powodu zrezygnowano z jego stosowania w spłonkach.
Na iwłebie był kiedyś temat o robieniu kapiszonów domowym sposobem. Czytałem w nim min. że w USA można kupić specjalne kleszcze-kombinerki do wyciskania miseczek kapiszonów.
Na iwłebie był kiedyś temat o robieniu kapiszonów domowym sposobem. Czytałem w nim min. że w USA można kupić specjalne kleszcze-kombinerki do wyciskania miseczek kapiszonów.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Ja też widziałem na iwłebie temat (nie wiem czy o tym samym mówimy) o robieniu kapiszonów... podstawowy składnik to był chloran potasu. Opis produkcji kapiszonów domowej roboty znajduje się w załączniku.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Czarnowidz
-
Tak Synti to ten sam temat o którym myślałem.

- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
rumcajs1984 napisał(a):A czy ktoś wie, czy idzie w prosty sposób zrobić ten Trójnitrorezorcynian ołowiu?
Proszę Cię bardzo (kompletny przepis znajduje się w załączniku). Jak co to pytaj, ostatnio interesuję się tym hobbystycznie, więc może coś pomogę ale dopiero zaczynam od podstaw (razem z podstawami

Dodaję jeszcze spis treści (jakbyś chciał coś jeszcze...).
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- xcudlaty
-
- Arsenał:
Witam
http://vmc.org.pl/index.php/pirotechnika
Proszę ciekawa stronka ze różnymi materiałami robiącymi bum. Radzę eksperymentować rozsądnie a najlepiej wcale. Rzecz jasna jeśli komuś coś urwie nie biorę odpowiedzialności. Stronę polecam jako ciekawostkę.
http://vmc.org.pl/index.php/pirotechnika
Proszę ciekawa stronka ze różnymi materiałami robiącymi bum. Radzę eksperymentować rozsądnie a najlepiej wcale. Rzecz jasna jeśli komuś coś urwie nie biorę odpowiedzialności. Stronę polecam jako ciekawostkę.
Ostatnio edytowano 16 lut 2013, o 23:31 przez xcudlaty, łącznie edytowano 1 raz
• Strona 1 z 1