Śrut aluminiowy do wiatrówki

Naboje, śruty i wszelkie inne pestki, peletki.

Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Śrut aluminiowy do wiatrówki

Postprzez lykanos » 16 kwi 2014, o 11:12

W sumie nie wiem jaki sens ma użycie śrutu aluminiowego w wiatrówce. Z tego co wiem chyba Gamo ma taki w ofercie. Poza tym że śrut aluminiowy jest lekki i pozwala uzyskać większe prędkości nie widzę innego sensownego powodu jego używania. Przy małej wadze chyba tylko na hali (bezwietrznie).

Jest kilka teorii i minusów które znalazłem:
Twardość śrutu
Lufy do wiatrówek wykonywane są z miękkiej niskowęglowej stali, w odróżnieniu od luf do broni palnej. Precyzyjna lufa przystosowana do śrutu ze stopu ołowiu jest prawie wiecznej trwałości. Strzelanie znacznie twardszym śrutem aluminiowym na pewno w krótkim czasie pogorszy jej właściwości.

Mniejsza plastyczność i uszczelnianie sukienką od ołowianego
Kształt "Diabolo" śrutu do wiatrówek, o główce w średnicy kalibru, wąskiej talii i stożkowym fartuchu, w lufie zachowuje się tak, że fartuch jest rozpęczany przez ciśnienie powietrza za śrutem i wprasowuje się w bruzdy gwintu. To zjawisko jest odpowiedzialne między innymi za sprawność energetyczną wiatrówki oraz za celność. Śrut aluminiowy, który będzie z pewnością twardszy, będzie uszkadzał krawędzie bruzd gwintu lufy, a ponieważ nie będzie tak plastyczny jak ołowiany nie wypełni dostatecznie tych bruzd przez co spadnie energia śrutu i pogorszy się celność.

Szybsza korozja lufy
Śrut jest z aluminium a nie z "duralu", który jest naprawdę twardy. Natomiast jedyny niekorzystny wpływ zarówno aluminium jak też mosiądzu to potencjalna korozja bo pozostawiana warstewka metalu tworzy z materiałem lufy ogniwo korozyjne ze względu na różnice elektroujemności.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Powrót do Amunicja