Śrut JSB Exact, małe porównanie.

Naboje, śruty i wszelkie inne pestki, peletki.

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Hunter
Arsenał: JĄDROWY

Re: Śrut JSB Exact, małe porównanie.

Postprzez borsuk » 22 kwi 2014, o 09:17

U mnie z atka do 40m Crosman Premier Ultra Magnum lata "prawie" jak Jumbo Heavy 5,52. Prawie ponieważ zdarzają się dzikie odskoki. Jednak przy strzelaniu na 80m Exactem powtarzalnie trafiam kapsekli z 99% skuteczności, Crosmanem jest już gożej.

Bardzo Cichy
Arsenał:

Postprzez Crash » 22 kwi 2014, o 11:43

borsuk napisał(a):U mnie z atka do 40m Crosman Premier Ultra Magnum lata "prawie" jak Jumbo Heavy 5,52. Prawie ponieważ zdarzają się dzikie odskoki. Jednak przy strzelaniu na 80m Exactem powtarzalnie trafiam kapsekli z 99% skuteczności, Crosmanem jest już gożej.

A u mnie jeszcze dwa lata temu Exact latał ładnie, a ostatnio tragedia (oczywiście ja tu mówię o kal. 4,5 w każdej jego odmianie). Jaką partię i matrycę bym nie sprawdzał to kicha.
Za to Crosman Premier Fieled&Target Domed 7.9gr lub 10,5gr http://srut.pl/product.php?id_product=63 lata lepiej niż Exact (przynajmniej teraz produkowany). Ten Crosman jest lepiej wykonany niż reszta śrutów crosmana i jest pakowany po 1250szt. aczkolwiek nie zmienia to faktu że i tak najlepiej u mnie latają śruty H&N. Czy to w HW, AA i Brocock'u.

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 22 kwi 2014, o 15:37

Panie Crash akurat śruty były puszczane nie z tureckiego tylko angielskiego z niemiecka lufach, wiec próby zabłyśniecia kosztem turka nie udały się.
Ja nie podważam Twojej wiedzy tylko zapytałem się czy widziałeś śrut który zerwał się w gwincie lufy wiatrówkowej, lub czy znasz kogoś kto taki śrut widział?
Pisząc o własnym doświadczeniu powinieneś wiedzieć niektóre rzeczy a nie zasłaniać się jakaś ilością postów czy innych.
Lufa w wiatrówce ma za wolny gwint by to zrobić, uwierzył bym prędzej gdyby miała skok np 250mm ale nie 400-450.
Mając takie obycie dobrze wiesz że zarówno cros jak i gamoń nie trzymają żadnego standardu, ani masy ani kalibru.
Podkreślam że pisze to o 5,5mm bo nie wiem jak w 4,5 to wygląda.
Przykro mi że niektórzy słowa krytyki przyjmują z pianą pod nosem.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Świerzak
Arsenał: kebab AT44 long gen2 5,5
chińczyk crosman summit 4,5

Postprzez neuropathic » 22 kwi 2014, o 15:45

Panowie dajcie spokój zamiast drzeć koty lepiej wyjść postrzelać :)

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 22 kwi 2014, o 18:10

Crash napisał(a):Bo ja mając kilkadziesiąt lat doświadczenia w strzelectwie (wszelakim) napisałem że to tylko hipoteza, a ty jesteś strasznie pewny siebie i wychodzi pycha z ludzi tz. że wyznacznikiem wiedzy nie jest doświadczenia, a ilość postów na forum.
Tak na marginesie miałem już nie jednego FAC'a ale fakt żadnego tureckiego, a broń z której strzelałem to ty znasz pewnie tylko z filmów amerykańskich więc trochę więcej kultury proszę bo nie masz do czynienia ze szczeniakiem, który dorwał się do Turka i przerabia w nim wszystko do zwiększenia szmocy.

A ja wsadziłem palec w setki krecich kopców, co nie znaczy że jestem specjalistą od kretów. Skoro nie miałeś żadnego turka to o czym mowa, świat nie kończy się na amerykańskich airgunach.

Bardzo Cichy
Arsenał:

Postprzez Crash » 22 kwi 2014, o 21:27

Spirit napisał(a):A ja wsadziłem palec w setki krecich kopców, co nie znaczy że jestem specjalistą od kretów.

Podejrzewam że gdybyś wsadził ten palec gdzieś indziej to byłbym nawet w stanie ci uwierzyć że jesteś specjalistą.

Spirit napisał(a):Skoro nie miałeś żadnego turka to o czym mowa.

O niczym bo jak byś nie zauważył to nie ja zacząłem mówić o turkach. Przecież na samym początku zaznaczyłem że turka nie miałem.

Ale do sedna.
Ja nic nie twierdziłem tylko podzieliłem się swoimi domysłami i chciałem na ten temat porozmawiać to Antonio naskoczył na mnie zbulwersowany. Podejrzewam że dla tego że on zasłużony hunter i sponsor, a ja ze swoją marną liczbą postów nie mam prawa się na niczym znać. Takie podejście można zaobserwować na wszystkich forach.
Jak byście nie zauważyli to wspomnę tylko że ja mam najwcześniejszą datę rejestracji z waszego tureckiego kółka wzajemnej adoracji (raptem kilka dni po założycielu tego forum bo jest to mój dobry znajomy). :-P
To że nie pisuję na tym forum nie świadczy o tym że się na niczym nie znam ale jako że jest to specyficzne forum i już na samym początku było o nim głośno (nawet w mediach) wychodzę z założenia że trzeba uważać co się tu wypisuje bo na pewno są osoby, które to czytają i w razie potrzeby zrobią z tego użytek, a w sieci zostaje to na zawsze więc lepiej za dużo się nie chwalić :-P

Ps. Jeśli ktoś się poczuł urażony to przepraszam, nie takie miałem założenie na początek ale warto też by było nie skreślać kogoś od razu z racji małej ilości postów bo nie one są wyznacznikiem wiedzy.

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Postprzez lykanos » 22 kwi 2014, o 22:30

Chyba nikt nikogo nie przekreśla, tylko o powrót do dyskusji bez utarczek chodzi.
Turki to nie ta cena i jakość wykonania co Steyr ale trafiają się lepsze i gorsze lufy (pozytywne przykłady i wyniki kolegów Spirit albo Audi80).
Część kolegów strzela z airgunów za granicą np. w UK albo w krajach gdzie nie ma limitów np. Holandia, więc chwalić się to nie zawsze problem - nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka ;-)
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 23 kwi 2014, o 06:42

Na nikogo nie naskoczyłem tylko poprosiłem o konkrety bo wiara w istnienie wielkiej stopy nie jest żadnym dowodem.
Nie wytknąłem też nikomu uczestnictwa w życiu forum co niestety spotkało mnie w tym temacie już dwa razy (liczba postów) i w sumie nie wiem do czego było pite.
Sam osobiście zainteresowany napisał że to forum wiec do niektórych teori pasowało by mieć jakieś minimalne podparcie.
Ja nawet jak mam uczulenie na kogoś to nie polecił bym mu kiepskich śrutów.
Jestem w stanie uwierzyć że JSB robi shit, przyznaje się oficjalnie.
Ale proszę kogoś mądrzejszego i bardziej doświadczonego by wyjaśnił mi dlaczego te 'barany' używają w większości jsb jak tyle jest lepszych śrutów?
A co gorsze w tabelach jakoś nie widać hatsanów które jako jedyne je lubią.
Nie oszukujmy się jsb mogło trochę upaść ale dalej razem zh&n oraz rws jest na topie.
Myślę że wiatraki gdyby mieli lepsze śruty dostępne to strzelali by z nich.
http://www.100mairgun.nl/

Szanuje kolegę za odwagę bo trzeba jej co nie miara by porównać śruty całkowicie budżetowe do produktów z wyższej półki.
Obrazek

Bardzo Cichy
Arsenał:

Postprzez Crash » 29 kwi 2014, o 23:22

Antonio napisał(a):Ale proszę kogoś mądrzejszego i bardziej doświadczonego by wyjaśnił mi dlaczego te 'barany' używają w większości jsb jak tyle jest lepszych śrutów?
A co gorsze w tabelach jakoś nie widać hatsanów które jako jedyne je lubią.
http://www.100mairgun.nl/

Ale zauważ że w tych tabelach nikt nie strzela z 4,5mm

Zrobiłem dzisiaj mały test, a dzisiaj bo dopiero teraz pogoda i czas na to pozwoliły.

Miejsce:Strzelnica 50m mierzona wielokrotnie.
Pogoda: Prawie bezwietrznie (no może czasem jakieś podmuchy).
Lufa: 4,5mm LW od HW100 dł. 60cm.
Ek karabinka ok 30J
Dodam że karabinek cały czas był podłączony pod butlę 200 bar tak na wszelki wypadek żeby wyeliminować wahania ciśnienia gdyby okazało się że coś jest nie tak.

Wrzucam kilka tarcz. (to nie są specjalnie wybrane tarcze, podobnie wychodziło w trzech próbach, które robiłem).
Obrazek
Obrazek
Czerwonymi kółkami zaznaczyłem CP (dwa gdzieś po za tarczą).

Dodam że exact był brany z nowo otwartej paczki i oglądałem go z bliska, wyglądał całkiem dobrze więc nie wiem czego to wina.
Być może ten śrut nie nadaje się do FAC'a 4,5mm.
Tak samo Crosman Pointed pokazał rogi.
Za to Exact Heavy podobnie do Crosmana Ultra Magnum.

Ps. Strzelałem dzisiaj z Galatiana 5,5mm w limicie i muszę przyznać że jak na turka to piękna pukawka, a skupienie na 50m wielkości 1zł.
Strzelałem z exacta i crosmana pointeda i skupienie niemal identyczne.
Nie wiem jak to jest ale ewidentnie exact w Fac'u 4,5 zaczyna wariować, a w 5,5 lata normalnie.
Jak mi się uda to w weekend postaram się namówić kolegę z innym karabinkiem fac 4,5 żeby strzelił kilka tarcz (u niego też exact lata tragicznie).

Zasłużony Hunter
Arsenał: Ołów liczony w tonach.

Postprzez hexer » 30 kwi 2014, o 08:55

ewidentnie exact w Fac'u 4,5 zaczyna wariować
FAC ≠ FAC
Bo to jest 17,1 J
ale też 1000 J.
Ek karabinka ok 30J
30 J przy masie 0,547g daje 331 m/s
Większość użytkowników Exacta twierdzi, że jego perfekcyjna celność kończy się gdzieś przy Vo 270-280 m/s

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Postprzez lykanos » 30 kwi 2014, o 09:40

hexer napisał(a):30 J przy masie 0,547g daje 331 m/s
Większość użytkowników Exacta twierdzi, że jego perfekcyjna celność kończy się gdzieś przy Vo 270-280 m/s

Dokładnie, lekkimi śrutami wszedłeś w naddźwiękową. Taki test możesz zrobić przy np. 280 m/s.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 30 kwi 2014, o 11:49

Ale ja to koledze cały czas podkreślałem że mówię o większych kalibrach niż 4,5.
W 5,5 z popularnych to tylko jsb i h&n, reszta to parchy.
Które w wybranych lufach latają jak w reklamie żywca czyli prawie jak jsb B-)
Pozdr
Obrazek

Hunter
Arsenał: at 44 singiel 6,35mm leapers 6-24x50 ao ,at 44 5,5mm singiel 8-32x50 ao,at 44 4,5mm -10 leader 4-16x 40 ao ,kral magnum 5,5mm hawke varmint 4x ao ,hatsan 90 vortex 4,5mm center point 3-9x 32 , heanel 300 , chiński wynalazek 4,5mm,bmk 51 5,5mm
=leapers 3-9x32 ao

Postprzez night hunter » 30 kwi 2014, o 19:16

dziś strzelałem z jumbo 1,030 5,52 i rewelka ,do tej pory gniotłem z premiera um który jest całkiem niezły ,ale po tym co dzis zobaczyłem , to tak jakby porównać golfa do lexusa ,a co do strzelania z 4,5 w fac polecam baracude ,bo nic lekkiego dobrze nie poleci , ale ,ze jest to drogi srut ,to strzelania fac w tym kalibrze jest mało ekonomiczne i efektowne , tak ze ja sobie odpusciłem , niewiele drozszy jest srut w 5,5 ,czy 6,35 ,a efekty bez porównania

Poprzednia strona

Powrót do Amunicja