Śrut teflonowy a dokładnie w płaszczu z teflonu - opinie

Naboje, śruty i wszelkie inne pestki, peletki.

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Re: Śrut teflonowy a dokładnie w płaszczu z teflonu - opinie

Postprzez Neo » 15 mar 2015, o 16:20

,,Swoją drogą tak sobie myślę ile taki wynalazek może osiągnąć prędkości jeśli wystrzelimy go z karabinka FAC Hatsan 125 vortex sniper 5,5mm"
Żle rozumujesz energia wzrośnie tylko o różnicę EK Vortex-EK zwykła sprężyna,nie będzie żadndnego hiper przyrostu EK.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 15 mar 2015, o 19:59

lykanos napisał(a):To nie decha z drewna tylko płyta wiórowa. Jeżeli kapnąłeś oleju to mogło być więcej niż 12J żeby to przebić...

Nie no ma się rozumieć,że było o wiele więcej tylko czemu moje smartfonowe chrono ma trudności z pomiarem energi przy strzelaniu z dopałką może to prędkość dźwięku jest wtedy nieco przekraczana??? a jak wiadomo pomiar dokonywany jest na podstawie dźwięku 8-)

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 15 mar 2015, o 20:10

Kup sobie zwykłe chrono radkowe i będziesz wszystko wiedział.

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 15 mar 2015, o 21:02

Coś mi się po prostu zdaję,że to moje chrono ma pewien pułap prędkości 8-)

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez Beorn » 15 mar 2015, o 21:49

Raz strzelałem z olejem przez chrono z H125 vortex kal.4,5mm przyrosło mu jak dobrze pamiętam coś ok 4J.
Przebijalność takiego śrutu jest mi znana od kilkunastu lat.Robiąc testy na blasze 0,5mm z crosa 3576 130m/s.Śruty robiły wgięcia,kulki śmigały w moim kierunku a takie czerwone 4,5mm przebijały blaszkę że ho ho.Zbierałem trzpienie i saboty i od nowa pif paf.
Semi-auto Full auto fan

Cichy
Arsenał:

Postprzez hecto » 25 mar 2015, o 19:29

moja opinia:
przebijalnośc 8/10 (mimo stalowego czuba waga 0,5 gr robi swoje i przekazuje malo energi)
celnośc 5/10 (słabe wykonanie i wywazenie-głowka cieższa i nierowne odlewy sprawiaja ze przy wiekszym dystansie nieprzewidywalny)
jakość 6/10 (sporo nierównych a te pamaranczowe maja czesto pekniete plastikowe osłonki)
czy zniszcza lufe ? stop z którego sa zrobione jest dosc miekki ale daleko mu do ołowiu ale i do twardosci lufy - z cała pewnoscia przyspieszy to zużycie lufy szczegolnie gwintowanej-wyjatkiem sa pomaranczowe gdzie nie ma kontaktu metal metal(cos jak szpilka w oslonce) sa one tez najbardziej penetrujące(mała średnica elementu który przebija=mniejsze opory) i najmniej celne
polecam do:
pistoletów co2 i wiatrówek gładkolufowych
strzelania na krótkie dystanse do 15 m
wszystkim innym polecam H&N Hornet lub Gamo Rocket - odrobine cieższy, lepsze wykonanie i dobre skupienia na 30m

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 25 mar 2015, o 20:44

Gamo rocket nawet ładnie lata na 30 metrów, ale żeby ta kulka coś pomagało to nie sądzę.

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 25 mar 2015, o 20:53

Może i trochę racji w tym jest co piszesz "HECTO" ale pod jednym warunkiem,że mówimy o kal 4,5mm.
Natomiast jeśli chodzi o kal 5,5mm to zielony "SKENCO" waży już 10,3 grain i jego przebijalność jest największa ze wszystkich mi znanych i przetestowanych "przebijaczy" bez dwóch zdań :-D
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo lufy to jest ono całkowicie niezagrożone ponieważ rdzeń osadzony jest w dość grubej osłonie plastikowej!
Celność niestety słaba :-/

Cichy
Arsenał:

Postprzez hecto » 25 mar 2015, o 21:21

Skenco to tanszy odpowiednik Excite - tam dla tego kalibru było 14.50 gr a sabot miał przedni i tylni kołnierz nawet w wersji z szerokim pociskiem
i fakt zielony jest bezpieczny dla lufy w kalibrze 5,5 jak pomaranczowy w 4,5

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 25 mar 2015, o 21:41

DSC00638.JPG
Mam też pomarańczowy "SKENCO" ale kupiłem go z ciekawości czy cięższy brat zielonego o wadze 16,7grain potrafi więcej? niestety nie przebijalność jest mniejsza zapewne z powodu prędkości gdyż chrono pokazuje tylko 140m/s a w wypadku zielonego aż 185m/s :shock: zauważyłem też,że pomarańczowy jest niebezpieczny dla lufy z powodu małej grubości plastiku widać to na zdjęciu!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Cichy
Arsenał:

Postprzez hecto » 27 mar 2015, o 00:14

przebijalnośc jest mniejsza ze wgledu tez na wieksza "powierzchnie roboczą"

Stary Hunter
Arsenał: Hoyt Ignite

Postprzez Ojciec » 13 wrz 2015, o 23:20

Widzialem dzisiaj jak po czerwonym wystrzelonym z h125 w limicie z okolo 35m lis kucnol. Trafienie bezposrednio czolo. Az sie nadziwic nie moglem, czyli nie jest to takie zle.

BiMa

Postprzez BiMa » 13 wrz 2015, o 23:49

Ojciec.. bo ja nie czaje do końca... dzisiaj byłeś świadkiem jak ktoś strzelał z ww śrutu do lisa z około 35 metrów i lic "kucnol" ? kucnął tak że nogi sie mu ugieły tak i pobiegł dalej ? czyli go nie ubiło ? czy co ? :-)

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 14 wrz 2015, o 10:01

Było trafienie.Spróbuj na te 35m zrobić skupienie,to sam sobie odpowiesz czy warto to używać.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Stary Hunter
Arsenał: Hoyt Ignite

Postprzez Ojciec » 14 wrz 2015, o 14:08

Wybaczcie, zbytnio gwara pojechalem, Chodzi mi o to ze wygladalo to tak jakby go ogluszylo, siadl na zad i po ulamku sekundy padl na pysk. Poprawilo sie jeszcze czterema z bliska i dzisiaj chodzilem zobaczyc, lezy dalej tylko ze na boku. Sruty dostalem po 5 szt. za free przy kupnie wiatrowki, czerwone i zielone. Ustawiana byla na pointed 5,5mm/22cal. classic. Z tego co sie juz zorientowalem to srut nie za ciekawy.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Amunicja