Szybka zmiana energii w wiatrówkach sprężynowych

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.
Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Szybka zmiana energii w wiatrówkach sprężynowych

Postprzez Rafał » 23 sie 2014, o 20:57

Korzystając z okazji przypomniałem sobie jak bardzo szybko osłabić moc wiatrówki sprężynowej. O pcp napisano dużo ale o sprężynach czy gas-ram nie wiele się mówi.
Mówiąc krótko: wystarczy wymiana uszczelki między cylindrem a tłokiem mniejszy kanał wydłuża czas przepływu powietrza i znacząco osłabia strzał. Przy otworze 6mm moja chinka miała niezłą moc, robiła głębokie wgniecenia na blasze do krycia dachów, przebijała deskę 1,6cm z drzewa liściastego, nie wiem ile miała j ale dość sporo. Gdy zmieniłem uszczelkę na nową z otworem chyba 2-3mm z 2 kroków przebijała 1 warstwę kartonu a od drugiej się odbijała. Wydaje mi się że fac powinien pozostać w limicie ALE TO TYLKO MOJE PRZYPUSZCZENIA, jeśli ktoś ma okazję niech sprawdzi i podzieli się na forum. Uszczelki robiłem z mikrogumy/styrogumy jest to porowata guma przypomina trochę bardzo gęstą gąbkę, myślę że niewielkie ilości jakie są potrzebne szewc odda z odpadów za darmo. Chińska uszczelka była stożkowa ale otwór w cylindrze był walcem wystarczyło włożyć taki sam walec z gumy zamknąć wiatrówkę i poczekać aż się odkształci, potem bez problemu można wywiercić otwór odpowiedniej średnicy.
W razie jakieś kontroli, "chwileczkę już idę" i można szybko wyjąć uszczelkę high-flow i włożyć limit z warstwą chociażby taśmy dwustronnej aby podczas naciągania sprężyny nie wypadła.

Niestety testów nie będzie bo moja chinka już dawno jest wspomnieniem.

Chciałbym zaznaczyć że powyższego tekstu w żadnym przypadku nie należy traktować jako zachęty do łamania polskiego prawa. Ma on na celu jedynie wskazanie możliwości ograniczenia huku przy wystrzale dla osób o wrażliwym słuchu w krajach gdzie wiatrówki mają większą moc. Nie ponoszę odpowiedzialności za wykorzystanie wiedzy zawartej w tekście powyżej.

Powrót do Zrób to sam