szyna RIS-montaż

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Arsenał: BT-65 RB-W 7,62 + Bushnell Elite Tactical 10x40

szyna RIS-montaż

Postprzez krzysieklipa » 30 kwi 2011, o 15:46

Witajcie-doradżcie! :-) Jak najlepiej przykręcić szynę RIS-10cm z dwoma otworami na śruby do drewnianej osady od spodu? Ma być do nie przykręcony bipod i latarka taktyczna. To będzię robione w karabinku PCP, który niebawem zawita u mnie.
Obrazek

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Re: szyna RIS-montaż

Postprzez Czarnowidz » 30 kwi 2011, o 19:00

Najpierw musisz wyznaczyć miejsca w których będą wkręcane wkręty do drewna.Bierzesz elastyczną miarę i wyznaczasz owijając ją od krawędzi łoża do krawędzi łoża dwa punkty przez które przechodzi oś symetrii łoża.Następnie przez te dwa punkty prowadzisz(najlepiej rysując cieniutkim pisaczkiem lub cienkopisem prostą dość długą linię.Następnie przykładasz do niej szynę i patrzysz w którym mniej więcej miejscu ją przymocować.Gdy wybierzesz już miejsce wkładasz w otwory na wkręty coś ostrego np. igłę i robisz na środku otworów w szynie dwa wgłębienia(Najlepiej w tym celu jest cofnąć szynę o połowę średnicy otworu i wbić igłę przy krawędzi otworów[tej krawędzi od przodu]dzięki czemu będziesz miał dokładnie wyznaczony rozstaw pomiędzy otworami).Potem pozostaje już wywiercić otwory wiertłem o średnicy rdzenia wkręta którym przykręcisz szynę do łoża (lub nieco mniejszej średnicy).Wkładasz kieł lub ścin wiertła którym będziesz wiercił w to wgłębienie w drewnie które wcześniej zrobiłeś igłą i powoli wiercisz pilnując cały czas by wiertło było skierowane prostopadle do powierzchni łoza.Na koniec wybierasz wkręty odpowiedniej długości i po włożeniu w oba otwory powoli wkręcasz, wkręcając powoli raz jeden raz drugi do lekkiego oporu.No i gotowe. 8-)
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Arsenał: BT-65 RB-W 7,62 + Bushnell Elite Tactical 10x40

Re: szyna RIS-montaż

Postprzez krzysieklipa » 30 kwi 2011, o 20:08

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż, ale rezygnuję z wiercenia w osadzie i montażu szyny.
Obrazek

Powrót do Zrób to sam