Tani śrut "Oztay".

Naboje, śruty i wszelkie inne pestki, peletki.

Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Re: Tani śrut "Oztay".

Postprzez lykanos » 14 paź 2013, o 19:31

jakiii napisał(a):
Gonzo napisał(a):Jakiś dziwny kaliber, ani to 5.0 ani 5.5 :lol:
Mógłby być na nie nowy podział: 4.5->5.0->Oztay->5.5->6.35

To jest myśl, kalibrować na 5 mm albo na 5,03 mm :mrgreen:

Nie znacie się, 5,2-5,3 to pod te nowe lufy kalibru 5,25mm ;-) , które mają łączyć mniejszy opór czołowy 5,0 i większą powierzchnię obalającą 5,5. Do nas zawsze wszystko dociera z opóźnieniem :lol:

PS. nie mam tu moderatora, ale sugeruję wydzielić posty o Oztayu do działu śrut ?
aby nowi nie kupowali jego podróbek jak Gonzo ;-)
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 14 paź 2013, o 20:00

lykanos napisał(a):aby nowi nie kupowali jego podróbek jak Gonzo ;-)

:lol: :lol:

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 14 paź 2013, o 20:05

No, pewnie pierwszy i ostatni raz się cieszył że kupił przez pomyłkę podróbkę zamiast oryginału. :mrgreen:
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 14 paź 2013, o 20:20

Nie kupiłem a dostałem w gratisie :lol:
I to dokładnie takiego jak ten:
Obrazek

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 14 paź 2013, o 20:36

Przypomniało mi się że miałem jedną lufę w której nieźle latał, mianowicie BlowAir.
Taka była ... że echhh :roll:

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 14 paź 2013, o 20:45

No dobra ale to jeszcze nie koniec.
Do tej pory zaobserwowaliśmy że mamy do czynienia z dwoma Oztayami (czerwonym i białym). Chociaż ja widziałem jeszcze trzeci rodzaj, w prostokątnych plastikowych pudełeczkach.
Może jeszcze komuś uda się dostrzec jakieś różnice bo niewielkie ale jednak są.

Na pierwszy ogień Oztay "Biały":

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz Oztay "Czerwony"

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A jako ciekawostka, chemia do broni od Oztaya :lol: :

Obrazek
Obrazek

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Postprzez lykanos » 14 paź 2013, o 21:30

Zmienili matrycę jak JSB ? ;-) ale tutaj chociaż widać tę różnicę dlatego nie muszą numerować serii jak Exacta :lol:

A serio to ten pierwszy z szarego / białego opakowania znośnie latał w gładkolufowej chince Magnum (odpowiednik B1 ?). Co prawda do dystansu ok 10m "czasami" do 15m ale to już była loteria. Jak widać cena śrutu, powinna być zbliżona do ceny tego karabinka w Chinach :mrgreen:

A tak lepiej widać różnicę w matrycach :lol: od lewej Oztay z plastikowego (szarego) pudełka z prawej z metalowego:
ObrazekObrazek
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 14 paź 2013, o 22:45

Czyli że co? Że ten Gonza z metalowego pudełka był jeszcze gorszy niż mój?
Znalazłem jedno opakowanie które mi pozostało po kalibracji i rzeczywiście wygląd śrutu jest zbliżony do tego co chłopaki wrzuciliście na zdjęciach. Zbliżony bo mój na czubku nie ma stożka lecz taki "dzyndzel" jak po formie wtryskowej i ma krótszy stożek ten gdzie główka się schodzi z lotką, przy przewężeniu, taki jak ma ten na zdjęciu z metalowego pudełka. :-/
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 14 paź 2013, o 22:47

To ty może Czarnawy masz jeszcze jakąś inną wersję, przejściową albo po face liftingu :lol:
Tu myślę że nie ma co się za bardzo przykładać do fotek, bo pewnie co śrut to inny.

Stary Hunter

Postprzez Czarnowidz » 14 paź 2013, o 23:06

Pomyślałem że pewnie już ktoś zrobił zdjęcie takiemu śrutowi jak ten mój i gdzieś w necie powinno on być. Te które ja mam są najbardziej podobne to tego na samej guże tego zdjęcia: https://www.google.pl/search?q=oztay+di ... B640%3B480
Tego z tym "cyckiem" na czubku. U mnie w pudełku wszystkie maja takie "cycki" i żeby było ciekawiej to po dokładnym przyjrzeniu się te "cycki" są wygięte w jedną stronę... :mrgreen:

Hunter
Arsenał:

Postprzez Gonzo » 14 paź 2013, o 23:22

Oj tam oj tam, nie doszukujmy się u Oztaya powtarzalności produkcji ;-)
Jeśli Cię to pocieszy to dodam że Baracuda też ma taki maciupci cycek.

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Postprzez syntezator » 15 paź 2013, o 00:05

A ja myślę (misiam, nie próbowałem w tym przypadku), że zakładając tą samą jakość (dokładność wykonania) Ozaty 6,35, będzie znacznie celniejszy od swojego mniejszego brata 4,5mm... ;-)
Większy kaliber = ta sama niedokładność daje mniej szkodliwy efekt.

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Shovelhead » 15 paź 2013, o 00:48

No i tu moze być zonk,gdyż 4,5 teoretycznie wymaga większej dokładności wykonania.
..a co jeśli tylko 4,5 jest "carefully selected"? :mrgreen:

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 15 paź 2013, o 09:13

Czarnowidz napisał(a): na samej guże tego zdjęcia:

Czarny, mistrzostwo :!:
Wyrzuć te śruty, nie na darmo mądrość ludowa głosi: "Kto z kim przestaje ..." :lol:

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Shovelhead » 15 paź 2013, o 09:39

Gonzo a skąd Ty bierzesz te megamacro fotki śrutu?
Wygląda na fajną bazę większości dostepnego peletu.
Podziel się z kolegami. :-P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Amunicja